Алтернативни енергоизточници > Теории, хипотези, физични опити

Вярна ли е теорията на относителността на Алберт Айнщайн?

<< < (13/64) > >>

Аtos:
Именно затова подчертах, че разглежданата концепция е в допускането на някои абсолютни параметри (чисто хипотетично, но то кое не е?).
Това, че много неща са относителни е вярно, но само при измервания от "локален поглед" на измерващия, което е ограничено и субективно.
За една костенурка 1 км. е много път, за една птица - нищо не е. Но ето, че идва човекът и налага еталон 1 метър като абсолютна величина.
Това, че човек в момента е в позицията на костенурката и не е открил (или не може да формулира, камо ли да осмисли) някакъв еталон в космичен мащаб, нищо не значи...

juliang:

--- Цитат на: atos в Октомври 21, 2018, 01:42:35 pm ---Именно затова подчертах, че разглежданата концепция е в допускането на някои абсолютни параметри (чисто хипотетично, но то кое не е?).
Това, че много неща са относителни е вярно, но само при измервания от "локален поглед" на измерващия, което е ограничено и субективно.

--- Край на цитат ---
А защо не приемеш че часовника в сателита е точен, а той отделяйки се от Земята й е причинил нещо, каращо всички останали часовници на нея да почнат да избързват или забавят... Защото за наблюдател който пътува със сателите точно това ще се случи.
И парадоксалния, но правилен отговор ще е че и часовника на сателита, и този на земята ще са абсолютно точни, въпреки че ще показват различно време. И ако след време приземиш сателита на Земята и сложиш двата часовника един до друг ще трябва да приемеш че и двата сочат точно време, въпреки че показанията им са различни.
Разглеждаме случай със сателит и Земята, но нека мислено разполовим Земята на 2 с всичките й хора и абсолютно точни часовници по нея, и изпратим едната половина на дълго пътуване. След това събираме 2-те половинки, и срещаме две академии на науките с техните абсолютно точни часовници от двете половинки. Чии часовници ще сочат точното време? Чие ще е точното, "истинското" време? Или ще хвърчат бради, перуки и ченета в споровете... :)
И още по-пардоксалния въпрос - коя половинка се е движила и коя е останала на място? Спрямо какво? Можеш ли да кажеш кои часовници ще са избързали прямо другите? Ами ако двете половинки тръгната с еднаква скорост - едната наляво а другата надясно? Часовниците им щеднакво ли ще показват след като ги събереш? За тия в лявата част десните са се ускорили и техните часовници трябва да са се забавили, но за тия от дясната част нещата са точно наобратно...

svetlio760:
Леле, гръмна ми главата! Разбрах, че нищо не разбирам, поне ми кажете от коя книга ми е цитата! ;D ;D ;D

технократ:
Скоростта е относителна, куршум изстрелян от движещ се влак ще има различна измерена скорост вътре във влака и извън него, това е така защото скоростти се наслагват и вадят, защото пространството и времето са разгледани като абсолютни величини. Но как така става че при високи скорости близки до тези на светлината, пространството и времето вече не са абсолютни и скоростите не се наслагват или вадят? това е казусът на релативизма. Позицията обаче не е относителна, едно тяло което пребивава на Марс си остава там независимо откъде го гледаме и с каква скорост се движим, масата също е абсолютна величина, енергията също, макар че за един пътник в пътуващ автомобил, кинетичната енергия на колата в която пътува за него е нулева, а за някой който стои на шосето не е така, но ако колата се блъсне в преграда кинетичната енергия за пътника в колата съвсем няма да е нулева за него щото след катастрофата пътника ще има фрактури ако оживее. Та и енергията е подвеждащо относително. Пътят също е относителен във физически смисъл защото пътят на един кондуктор в пътуващ влак ще е един вътре във влака, и друг ако го мерим извън влака. Въобще физичните понятия са и относителни но има и такива които не са. Например равномерното и праволинейно движение, и покоят, също са относителни, защото няма физичен начин за да ги разграничим, но ускореното движение вече не е относително, защото в една ускоряваща се ракета законите на Нютон са видоизменени, и по това можем да направим разликата че не земята се отдалечава ускорително от ракетата а точно обратното.

Аtos:
Ще се повторя, но явно така е тръгнало... Това, че за едната костенурка, другата е по-бавна, а за втората - първата е по -бърза, няма никакво значение, в разглеждания контекст. Сметка без кръчмар е.
Юлиане, ти си патологичен случай, повече нямам какво да кажа.
За какво говоря, за какво ми говорите вие?
Все едно на сбирка на програмисти, някой да се изцепи - Аааа, и аз имам компютър.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия