Алтернативни енергоизточници > Теории, хипотези, физични опити
Вярна ли е теорията на относителността на Алберт Айнщайн?
Радико:
Kal Какъв е този оксиморон които си написал.
GreenHulk:
Възможно ли е човека да има предвид, че ускорението, както и скоростта може да се променя във времето, тоест в дадени условия "а" да не е константа, а да имаме delta A - разлики в стойността на ускорението в различни времеви точки, в зависимост от промяна на силата F?
технократ:
--- Цитат на: atos в Октомври 28, 2018, 11:42:43 am --- ;D ;D ;D ;
Да, правилно отбелязвате, понякога и аз допускам грешки, но си го признавам, за разлика от някои и не се запъвам :D
В този контекст, времето не е мерна единица, а величина! Мерната единица за величината време е час (минута, секунда и т.н...). Най-простия факт, показващ това е, че го измерваме със всякакъв вид часовници!
Разбира се, че времето е величина в смисъла, в който се формулират чрез него други величини от категорията скорост (и всички свързани с каквато и да е скорост величини) във физиката! Ако не е, въпросните понятия ще са напълно безсмислени.
Колкото до уикипедия - там обясненията са базирани именно на ТО, която точно в тази тема подлагаме на съмнение, т.е. - не може да ползваме безрезервно за основа на формулировка теория, която атакуваме.
Уикипедия не е "алманах" на науката (и аз съм публикувал статии в нея). Ако Кадуцеус помести там статия за оргона, позовавайки се на солидни трудове от изследователите, едва ли ще убеди скептиците, че "такова животно има" ;D, че и да повярват безрезервно (щом е в уикипедия, нали).
Разглеждали сме доста обширно темата за времето (поне в посочените от мен по-горе теми), за да е ясно на всеки, че това понятие го ползваме в доста широк аспект!
В конкретния случай обаче, времето, ползвано във физиката, за определяне и формулиране на явления и други понятия се употребява в строго конкретен контекст и това, смятам не е нужно да се дообяснява?
--- Край на цитат ---
Атос, ето колко широко понятие е времето https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B5 Може да се смята като величина но абстрактна по своята същност, както например множествата на числата в математиката. И виж, под достойнството ми е да ти обръщам повече внимание на твоите постове, защото не си на мойто ниво по темата. Отговорите ти са прости и смешно детински, наивни и с нотки на заяждане.
технократ:
--- Цитат на: GreenHulk в Октомври 28, 2018, 12:50:56 pm ---Възможно ли е човека да има предвид, че ускорението, както и скоростта може да се променя във времето, тоест в дадени условия "а" да не е константа, а да имаме delta A - разлики в стойността на ускорението в различни времеви точки, в зависимост от промяна на силата F?
--- Край на цитат ---
Разбира се когато ускорението не е линейно, неговата стойност се променя с времето и то не е константа. Това се случва когато силата действаща на тяло постоянно намалява или нараства, тогава и ускорението се мени във времето, тоест имаме различни ускорения за еднакви интервали от време.
az_skeleta:
Технократ, всички мерни единици са измислени, но са измислени за наше удобство. И е добре да боравим с тях, защото ще настане такова объркване че...
И следващия път като закъснеете за среща, обяснете на гаджето си че ви чака в "грешната ситуация".(според вас време няма).
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия