Алтернативни енергоизточници > Генератори на Tariel Kapanadze и Donald Smith

+ и –...има ли фиксирана поляризация електрическият заряд?

<< < (37/53) > >>

juliang:

--- Цитат на: atos в Август 04, 2018, 01:28:20 am ---Пак да припомня просташката ми схема:

От ляво имаш 24 волта прав ток, отдясно  360 променлив, лампите да са по...100-200 вата, хайде сложи максимално тънък проводник!
Ако не изгори, аз ще ти пратя дамаджана с ракия!

--- Край на цитат ---
В този случай в краищата на средния проводник ще има потенциална разлика. В единия полупериод напрежението му ще е 336 волта, в другия 384 волта. Ще има момент от синусоидата в който през двете лампи ще тече ток, но през средния проводник няма да тече. Но в останалото време ще е натоварен и ще имам моменти в които ще е натоварен повече от другите два, тъй като през него ще тече сбора от двата тока.
Няколко пъти съм предлагал да се опитвате да си представяте движението на електричеството като движението на вода. Двата източника са две помпи като едната бута водата строго в една посока, а другата си променя посоката на бутане. Консуматорите са някакви бленди, оказващи съпротивление на движението.
Ако си представиш тази постановка, обаче изпълнена с маркучета как го виждаш в един маркуч да текат едновременно два потока в различни посоки? Ясно е че в средното маркуче ще тече вода само в едното направление и посоката и дебита ще зависят само от разликата в наляганията в двата му края.

С'я ще скочиш "Ма той тока не е вода, защо опростачваш нещата". Аз мога да задам същия въпрос: "Защо излишно усложняваш нещата, като няма причина която да сочи че тока не се държи като флуид в тръба?" Имаш си налягане, имаш си дебит.

Упорито се опитваш да работиш с променлив ток, въпреки че разглеждаме нещата момент по момент. Във всеки един момент променливия ток има посока и напрежение и се държи точно като прав. Ако периода на синусоидата му е 1 секунда - прав или променлив е? А ако периода му е 1 час? А ако е 1 година? Прав или променлив е тока? Ако формата не е синусоида а правоъгълник? А ако е трионовидна? Ако процента на запълване е различен? Ако двете синусоиди не са огледални спрямо оста? Опитваш се да усложниш нещата с идеята че ще почнат да важат някакви други закони ли? Напразно...

hyparh:
Ето два потока един срещу друг или по-точно един в друг и в противоположни посоки.
Просто като вметка, за да се види нагледно, че може.
В торнадото се случва нещо много подобно - има както възходящ, така и низходящ вихър, вградени един в друг. Нещата никога не са едностранчиви.

nizo:
Atos, колко ток тече по тази средната жица?

Аtos:

--- Цитат на: hyparh в Август 04, 2018, 08:54:13 am ---Ето два потока един срещу друг или по-точно един в друг и в противоположни посоки.
Просто като вметка, за да се види нагледно, че може.
В торнадото се случва нещо много подобно - има както възходящ, така и низходящ вихър, вградени един в друг. Нещата никога не са едностранчиви.

--- Край на цитат ---
Разбира се, че може! Най-простият пример е пълно шише с вода, оставено да се излива надолу (само отначало трябва леко да го развъртиш, за да се образува "вортекса"). Разликата в плътността на флуидите го осигурява!

--- Цитат на: juliang в Август 04, 2018, 08:25:02 am ---Упорито се опитваш да работиш с променлив ток, въпреки че разглеждаме нещата момент по момент. Във всеки един момент променливия ток има посока и напрежение и се държи точно като прав. Ако периода на синусоидата му е 1 секунда - прав или променлив е? А ако периода му е 1 час? А ако е 1 година?

--- Край на цитат ---
И при движение на флуид в тръба, ако разгледаш безкрайно малък момент - няма да установиш никакво движение!
Дори и противоток да има! Разглеждай както и каквото ти хрумне (само, че...не го правиш)...
За да има процес, трябва да се разглеждат явленията във времето!
Аз достатъчно изписах тук (и много от постовете ми, според мен, са наистина излишни, но явно за друг-необходими), за да успея да кажа всичко, което мисля по въпроса. Оттук - нататък само ще трябва да се повтарям?

Bat_Vanko:

--- Цитат на: atos в Август 04, 2018, 01:28:20 am ---Естествено, че ще изгори!!!
Ха на бас?

--- Край на цитат ---
atos в момента ти извърташ нещата. Много ясно казах:

--- Цитат на: Bat_Vanko в Август 03, 2018, 10:52:06 am ---
В случая със средният проводник, ако двете батерии са еднакви и лампите също, то той не трябва да има потенциал в двата си края. В този случай не трябва да има и протичане на ток през него.

--- Край на цитат ---
Когато има потенциал между две точки то ще има и ток който ще протича между тях. Но този ток ще зависи и от съпротивлението на проводника който ги свързва.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия