Алтернативни енергоизточници > Генератори на Tariel Kapanadze и Donald Smith

+ и –...има ли фиксирана поляризация електрическият заряд?

<< < (38/53) > >>

Аtos:
Добре, а защо всички игнорирате следния пример:

--- Цитат на: atos в Август 04, 2018, 01:28:20 am ---То е все едно да свържеш МАСАТА на работещ камион и мотоциклет (да им опреш ламарините)и да очакваш да се получи някаква странна, обща схема!

--- Край на цитат ---

Все едно съм го писал със "симпатично мастило"?

Различни вериги, различни напрежения -24V и...6V, всяко МПС си има своите вериги, мислиш ли, че ще се "смесят"?
Или камионът ще започне да "зарежда" мотоциклета, може би?
А ако свържеш два еднакви автомобила, това какви значи - че напреженията в масите им ще се удвоят(сумират) ли? Или пък масата им (като среден проводник в схемата) ще се окаже излишна, понеже по нея не течал ток вече?

Едва ли! Всеки отделен ток, минавайки по общата маса, би се затварял само в своята отделна верига!

juliang:
Нека да разгледаме същия пример, обаче с тръби и помпи. Направили сте една такава схема и измервате в крайните тръби дебит 1 и 10 литра/ч съответно. Колко вода и накъде се движи в средната тръба? Или в нея водата се движи едновременно в двете посоки?

Михаил Кузмов:
Аз мисля че повечето не регистрирани потребители на форума, влизат за да се посмеят от сърце, вкл. и регистрирани! То бива бива общо оглупяване, ама чак пък толкова не бива. Какви са тези примери, нямащи нищо общо със заредена частица, нито с тока в проводник?!
Тръби, води, торнада, шишета, майко мила! Така ли тече тока?
Защо при постоянен ток, оползотворяваме целият обем на проводника? Защо при променлив ток (особено с висока честота) имаме скин ефект? Т.е. оползотворява се само повърхността на проводника. Защо в мига на вкл. имаме отговор от другата страна? Два насрещни тока няма и не може да има. Ако насрещните частици са еднакво заредени в средата ще се отблъснат, ако са различно заредени в средата ще се неутрализират. Също, няма как да си разделят хомогенен проводник на половинки, за да си текат по тях.
Един просташки пример: вързваме на щепсел две еднакви крушки, едната с 10 см. жици, другата с 1км. жици, ръгаме в контакта на стената! Условие: дългите жици да не бъдат навити на кангал за избягване на индуктивност и капацитет, да остане само омично съпротивлние. Същият пример с акумулатор.
Ще има ли разлика във времето на засветване? Не в силата на светене!

Иван Димов:
Хайде и аз да кажа. Има си закон на Ом и закон на Кирхоф - https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%97%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%B8_%D0%BD%D0%B0_%D0%9A%D0%B8%D1%80%D1%85%D0%BE%D1%84 В метален проводник ток тече само наляво или само надясно. Не може да тече едновременно и в двете посоки както не може и във въздухопровод да духа вятър едновременно  и в двете посоки. При високи честоти нещата са малко по-сложни, но винаги едната посока е преобладаваща. За мен токът в метален проводник е движение на електронен газ. Напрежението е просто налягането на този газ или ако искате концентрацията на електрони в единица обем. Колкото повече електрони имаме в единица обем, толкова отрицателният електрически потенциал е по-висок. И електроните текат от зоните с висока концентрация към зоните с ниска концентрация. Всички процеси в науката са аналогични. Термодинамика, хидродинамика, електродинамика - дори законите са сходни. Аналогията е ток - поток и напрежение - налягане. А потенциалът (налягането) може да се разглежда като складирана енергия в единица обем. Колкото повече енергия има в единица обем, толкова е по-висок потенциалът (налягането). И енергията тече от място, в което има много енергия към място, където има малко енергия. Проста работа. Мощността пък се смята като се умножи ток по напрежение или поток по налягане.

Аtos:

--- Цитат на: Михаил Кузмов в Август 04, 2018, 05:02:33 pm --- Така ли тече тока?

--- Край на цитат ---
Според Петко Ганчев, токът в проводник тече по СПИРАЛА (и аз съм склонен да вярвам, че е прав)!

--- Цитат на: Михаил Кузмов в Август 04, 2018, 05:02:33 pm ---Защо при постоянен ток, оползотворяваме целият обем на проводника? Защо при променлив ток (особено с висока честота) имаме скин ефект?

--- Край на цитат ---
Ха сега, де?
Според Юлиан дали е прав или променлив - нямало значение!
Е, няма такава закостенелост в мисленето...едно си баба знае  - едно си бае!
Ти му викаш - как става така? Практиката го е показала, той ти вика - не може! От мен - толкоз...кой чел - чел, кой мислил - мислил!
Айде, търсачи на СЕ, дерзайте!

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия