Начало > Новини от света на технологиите
10 киловата ядрен реактор.
Аtos:
--- Цитат на: juliang в Май 08, 2018, 02:06:23 pm ---Има много начини да се охлади спътника, като някои са пасивни, други - активни, като в списъка с активните (о, чудо) фигурира цикъла на Стърлинг ... :)
--- Край на цитат ---
Цикъл на Стърлинг и двигател на Стърлинг (тоз' поп и той, за къв' чеп го е измислил, само да спорим сега ;D ) не са едно и също, Юлиане!
--- Цитат на: juliang в Май 08, 2018, 02:06:23 pm ---Както казах - когато не си обременен от температурата на околната среда или вида гориво имаш цялото разнообразие от течен водород до газообразен натрий (той кипи при малко под 900 градуса).
--- Край на цитат ---
Не ми се мисли само, какво би станало, ако температурата падне под 800 градуса и натрият "замръзне"...за течен водород пък да не говорим, ако ставаше с течности, тук, на Земята стърлинг-двигателят щеше да работи и с вода, вместо с въздух...пък и дали изпаряването на течния водород не си е бомба (ако не дай си Боже се смеси с кислорода от поддържащите системи)?
А това:
че тежи по-малко от 50 килограма (заедно с 10 киловата Стърлинг-двигател) - просто забрави!
Спокойно, dymelsoft, обслужването на реактора върви в комплект робот R2D2 многофункционален:
(китайски, гарантирано) ;D ;D ;D
Радико:
https://www.space.com/40479-space-nuclear-reactor-kilopower-passes-big-test.html
Atos Това е едната от няколкото статии от разработчиците Там те надлежно описват през определени периоди до къде са стигнали. Написали са и точно поради какви причини са се отказали от по елегантното решение и са избрали по тъпото.
За елегантното аз лично вече съм се убедил, че е безнадеждно въпреки, че както е описано и във статийте няколко мисии са го използвали за енергия включително и "Вояджър" Мисля че пишеха за 200 вата най мощната ядрена централа със пелтиета.
А тук говорят, че за човешка мисия ще са необходими минимум 50 киловата за една централа. и ще са необходими няколко.
Започнах темата защото в интерес на истината и аз мислех Стърлинг технологията за не по малко безнадеждна от пелтиетата. Оказа се че не съм бил прав, имало хляб в тази работа. Взимам си бележка по въпроса.
Аtos:
Да, бе...то е ясно, че там "учените глави", врели и кипели в космическите разработки са претеглили разните му там "ЗА" и "ПРОТИВ" един или друг способ...но - "стърлинг-двигател" звучи нелепо смешно на фона на последните космически технологии ;D
"Хляб има...ма салам нема", както е казал дЕдо Вътю ;)
И въпросът, който се налага от само себе си - Защо не монтират един генератор на Росси (в пъти по-прост и маломерен), а се занимават с мини ядрени реактори?
juliang:
--- Цитат на: atos в Май 08, 2018, 07:49:36 pm ---Да, бе...то е ясно, че там "учените глави", врели и кипели в космическите разработки са претеглили разните му там "ЗА" и "ПРОТИВ" един или друг способ...но - "стърлинг-двигател" звучи нелепо смешно на фона на последните космически технологии ;D
"Хляб има...ма салам нема", както е казал дЕдо Вътю ;)
И въпросът, който се налага от само себе си - Защо не монтират един генератор на Росси (в пъти по-прост и маломерен), а се занимават с мини ядрени реактори?
--- Край на цитат ---
"Последните космически технологии" са горене на фосилни горива - почти същото, което са правили китайците преди 3000 години... Реално не сме мръднали от времената на динозаврите.
А за реактора на Роси ... явно не е това, за което го представят. Ако тия "изобретения" работеха ... щяхме да имаме избор от Роси, Кеше, тесла трафове, фенерчета на Акула, електрети и какво ли още не. Да не говорим за нещата на Кадуцея, магнитите на Вектор-а и топузите на бай Теню :)
Радико:
--- Цитат ---Реално не сме мръднали от времената на динозаврите.
--- Край на цитат ---
Да бе да. Не сме били мръднали. Въобще си нямаш на предства колко много сме мръднали, даже прескочили направо, но за съжаление сме сгрешили посоката на скока.
Сбъркали сме я с 90 градуса и то както винаги два пъти.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия