Справочници, схемотехника, теория > Обща схемотехника

китайско озвучително двулентово тяло "чудо"!

<< < (5/7) > >>

EDM electronics:
PyroVeso засяга духовния аспект на аудиофилията. Аз нещата ги коментирам от техническа гледна точка. Вманиачване предполагам всеки има някакво, и аз имам, но е в друго направление и в този форум нямам съмишленици. В тази връзка уважавам позицията на PyroVeso, вече по-напред казах, че няма най-красива жена и най-хубава кола, всичко е относително.

Чел съм повечето теми от аудиофилския форум, някога и аз пишех по някой-друг ред. Запознат съм с всички доводи и нищо от това, което PyroVeso казва, не ми звучи ново. Обаче, по природа аз вярвам само на собствените си убеждения и подлагам на съмнение всяко едно друго мнение. Проверявам, събирам доказателства и чак тогава се съгласявам.

Сребърни кабели:
Е такива са и моите. Файдата от тях - НИКАКВА! Не знам дали кабелите ми имат примеси на радиоактивен елемент, но проверено и потвърдено от мен, няма никаква разлика на звука с тази на обикновените кабели. Така е и за останалите неща общо взето.

Вакуума:
Бах тоз вакуум, какво прави той, че звука става меден? Представете си само, звука е цифров, оттам влиза в компютъра, минава през процесора, аудиокартата - все среда на АНТИвакуум, после по сребърните кабели с раиоактивния елемент /какво прави той един Господ знае/ и влиза в смесители, предусилватели, коректори и мн. други звукови процесори, ако е нужно и най-накрая тоя карашик отива на решетката, която управлява лампата. А тя през вакуума пуска явно само чисти електрони, мръсните електрони не ги пуска. Ама тези електрони не идват от сигнала, а от захранването, защото сигнала само управлява техния поток. К'о става по-нататък вече не ми е ясно. Не ми е ясна ролята на вакуума?

Аз пък друго съм чувал от маниаци-лампаджии-аудиофили в момент на изповед при опрощаване на аудио-греховете и получаване на индулгенция от мен срещу заплащане :D:

Ламповите усилватели усилвали някакви хармоници и се получавали някакви модулационни окраски ли, не знам как точно да ги нарека, нещо, като на сандвича да си сложиш лютеница, като подправка. При транзисторите тези галимации ги нямало, и т.н. още много други неща, не ми се коментират...

Основното предимство на ламповия усилвател го казах - нищожното влияние на обратното ЕДН на говорителите върху крайното стъпало, което предизвиква изкривявания. Има решение на този проблем при транзисторните усилватели! - един Дон Кихот го откри.

Колегата Ksurnev беше прав за стария миризлив чорап. Плете се, разплитаме го, после пак някой ще го наплете, вмирише го - друг да го разплита.  :D

Моля никой да не се засяга, целта е просто езикът да се чеше...пък и човек все нещо научава... ;D

dymelsoft:
http://stoyants-diyprojects.blogspot.bg/2014/11/blog-post.html

PyroVeso:
Juliang, то вероятно много се е загубило по пътя (според технологията на запис), но това не означава, че ти трябва да дозагубиш и малкото, което е останало (все едно да вземеш да гледаш света през мътно стъкло, или през очно перде, понеже ти се струва, че и без това той не е толкова шарен и интересен...). А именно на система, за която говоря, можеш съвсем конкретно да чуеш какво се загубило, какво е останало... Не всичко да ти е една монотонна мазня, и да можеш да направиш само бегла разлика между много добър и много лош запис (всички останали да са ти еднакви).

То и като гледаш графиката на аудио-сигнала, примерно в SoundForge, хич не му личи, че има нещо особено в него - просто една драсканица на екрана.
Доколкото до грамофонната плоча - тя може да е всякаква, но фундаментално и липсва jitter - нещо, което при "цифровата" техника е много голям бич, и за което се вземат много драстични мерки за да се сведе до възможния минимум (с атомни часовници, ниски температури, екранировки и т.н...)
Да обобщим - при грамофонната плоча (още повече при магнитната лента) ти имаш наготово и евтино ниво на качеството, което за да постигнеш с цифрова техника ще трябва "да си изкълчиш врата" (в инженерен смисъл) и да постигнеш с 10 пъти по-скъпа и капризна апаратура, която е трудно реализируема при домашни условия (не че някой хипер-ентусиаст не би се захванал/справил, то и аз съм го решил проблема в някаква степен и доколкото мога).

Същото е и с лампите - въпросът е съответната технология до какво ниво и на каква цена (тук не визирам само пари, а и много други неща) може да те докара. Не се и съмнявам, че НЯКОГА може да бъде създадено нещо, което да се нарича "транзистор" и да работи при съответните режими като съвременните транзистори, но на практика да е лампа на нано-ниво, и то да се яви по-съвършен усилвателен елемент от съвременните лампи, но до тогава.. тън-тъ-рън, лека нощ деца!

И всичките тези спорове, и всички дигитални, аналогови и свръхтехнологии буквално УВЯХВАТ, когато се стигне до говорителя... защото той е нещото, която трансформира цялата тази патаклама до смилаемо за ухото акустично налягане :) А той е едно от най-кривите и най-надареното с всякакви недостатъци звено в звуковъзпроизвеждащата верига.
И, повярвайте ми, не става с две слушалчици, големи колкото боено зърно и заровени дълбоко в ушите :)

Ами ако акустиката в помещението, в което слушаш, не ти е наред? Мога да се обзаложа с всеки един от вас, че техниката, с която разполага (дори и тя да е "свирка за 5 лева"), може да свирне поне 10 пъти по-добре (в смисъл - качествено по-добре) в подходящо помещение. При това става въпрос за фундаментални физични принципи (отражения, интерференции), а не за някаква "аудиофилска простотия".

Казвам ви, че CD-то не е диск, а е сфера. И който иска да спори, ПОНЕ да си направи труда да го чуе (защото други са си направили много повече труд, за да направят това възможно).

Абе EDM, родият не е радиоактивен, бе :) (не го бъркай с рАдий) Просто подобрява структурата на среброто. И не се надявай да чуеш разликата в кабелите, докато те не станат най-слабото (най-некачественото) звено в системата ти.
И не е въпросът, че нещо минава през вакуум и там става "медено" - просто там можеш да го усилиш от много ниско до много високо ниво без да го ИЗЦАПАШ. Защото нали се сещаш, че заедно с полезния сигнал усилваш страшно много и всяко едно "зацапване", което внасяш? Затова и първата лампа (непосредствено след DAC-а /ЦАП-а/ е най-важна, тя дава грубо около 70% от характера и качеството на звука, докато крайното ти стъпало (мощностното) може и да е транзисторно - почти е все тая.

Всъщност всичките тези неща не са някаква изсмукана от пръстите аудиофилска теория. Те са установени ЕМПИРИЧНО, след много часове слушане, проби и грешки, и едва след това е разсъждавано на какво евентуално могат да се дължат съответните ефекти. И е много приятно, когато практиката и теорията съвпаднат, а теорията от своя страна даде допълнителни насоки за по-продуктивни търсения и подобрения (обратното на "напълно случайни").

Със сигурност MZK и getca са чували това-онова и то по няколко пъти. Те могат да споделят, ако искат.

juliang:

--- Цитат на: PyroVeso в Януари 11, 2018, 09:06:38 pm ---Да обобщим - при грамофонната плоча (още повече при магнитната лента) ти имаш наготово и евтино ниво на качеството, което за да постигнеш с цифрова техника ще трябва "да си изкълчиш врата" (в инженерен смисъл) и да постигнеш с 10 пъти по-скъпа и капризна апаратура, която е трудно реализируема при домашни условия (не че някой хипер-ентусиаст не би се захванал/справил, то и аз съм го решил проблема в някаква степен и доколкото мога).

--- Край на цитат ---
Точно това което казваш беше проблем до преди 10-20 години. Сега нямаш никакъв проблем да семплираш на 1 мегахерц - хардуера е наличен. Не говоря за "потребителските" MP3 формати - всяка система която използва компресия оплесква нещата. При такава честота можеш да възстановиш синусоида до 100 килохерца без практически никаква загуба на качеството.
А и едва ли производството на една грамофонна плоча може да се нарече "домашни условия"...
За цената - отново съвременните технологии вече са по-евтини. 1 терабайт хард диск струва 100 лева, а на него можеш да събереш стотици часове музика без компресия.128 гигабайта флешка и тя е е под 100 лева...
Потретвам - не говорим за глупости които са за 10-20 долара като това с което Екса почна темата ... :)

--- Цитат на: PyroVeso в Януари 11, 2018, 09:06:38 pm ---И всичките тези спорове, и всички дигитални, аналогови и свръхтехнологии буквално УВЯХВАТ, когато се стигне до говорителя... защото той е нещото, която трансформира цялата тази патаклама до смилаемо за ухото акустично налягане :) А той е едно от най-кривите и най-надареното с всякакви недостатъци звено в звуковъзпроизвеждащата верига.

--- Край на цитат ---
Тук две мнения няма. Но това няма нищо общо с аналоговия или цифров запис.

--- Цитат на: PyroVeso в Януари 11, 2018, 09:06:38 pm ---Ами ако акустиката в помещението, в което слушаш, не ти е наред? Мога да се обзаложа с всеки един от вас, че техниката, с която разполага (дори и тя да е "свирка за 5 лева"), може да свирне поне 10 пъти по-добре (в смисъл - качествено по-добре) в подходящо помещение. При това става въпрос за фундаментални физични принципи (отражения, интерференции), а не за някаква "аудиофилска простотия".

--- Край на цитат ---
Това е едно от нещата, които дори голяма част от аудиофилите не разбират. Купуват си система която свири перфектно от някой друг аудиофил, и след това се чудят защо у тях не свири. Перфектните системи се проектират спрямо помещението, и дори преместването на един диван или поставянето на килим на пода може да доведе до осезаемо влошаване на възпроизвеждането.

Аtos:
PyroVeso, аз те разбирам перфектно, но не очаквай всички, с които дискутираш тук, да са надарени със свръхмузикалност. По тази причина, за болшинството не остава друг критерий, освен...графиките на осцилоскопа, тъй като не биха направили нужната разлика в слуховото възприемане (никой да не се засяга - това е факт)!

Юлиан също е прав, но тук опираме до друго - разликата е като между оригинала на картина шедьовър и нейно точно цветно ксерокопие, па било и то със свръх резолюция.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия