Справочници, схемотехника, теория > Обща схемотехника
китайско озвучително двулентово тяло "чудо"!
dymelsoft:
До всички "аудиофили" фенове на ламповите усилватели, в подкрепа на EDM electronics, само ще кажа че мога да заменя лампите в едно лампово стъпало с изцяло MOSFET схема и JFET предусливателно стъпало и дори да направя корекция която задава АЧХ на различни модели лампи. Естествено както каза EDM много е важен изходния трансформатор.
EDM electronics:
Поздравявам всички активни спорещи участници с това уникално любителско парче: https://www.youtube.com/watch?v=7ycEXkNQlWs
Чел съм доста мнения на хора, които професионално се занимават с озвучаване, затова кой усилвател е най-добрия. Макар и повечето от тях да нямат кой знае каква техническа грамотност, което е по-добре за обективната оценка, казват, че крайни стъпала с MOSFET не звучат добре. Най-доброто звучене се постига с биполярни крайни транзистори и предусилвателни JFET или хибрид с лампи. Такива стъпала обаче има фабрични и то култови модели, но те са за домашна употреба, защото са до около 100-120 Вт. За озвучаване на зали трябват по-сериозни мощности.
А трансформатора при ламповите е нещото, което много ограничава честотната лента на усилвателя, отделно, ако се ползва еднолентова колона с широкоспектърен говорител, той също е ограничен в двата края на спектъра си и така се получава едно звучене предимно в средните честоти. Ако пък искаме да получим качествен бас, говорителя трябва да е най-малко 15 ". Всичко друго е компромис.
Моя усилвател има честотна лента от 10Hz-40kHz при мощност от 2х120W и нелинейни изкривявания от 0,00025%, JFET вход. При големите мощности с това качество притока на ендорфин и серотонин в кръвта е сигурен и напълно замества ефекта на дрогата и алкохола, без никакви вредни странични ефекти за здравето. :D
Преди 2 г. пусках генератора на колоните, все още 20 kHz ги чувам. :D
Михаил Кузмов:
Ето това първо трябваше да си кажете! Кой какво и колко чува? Щот дядо ви се занимава с тези работи от времето на ламБите U серия.
Та да си дойдем на думата. Вече не чувам "достатъчно"! Единствената технология която ме задоволява са слушалките. Преди 2-3 год. се снабдих със Samsung LevelOver. За момента бяха лидер. ANC + съчетан звук с костна проводимост, при достъчно усилване, смятам че и по глух човек от мен ще получи изживяване.
Проверете се, за да сте на ясно! После търсете акустика на помещение, тонколони, качества на усилватели и т.н.
Съгласен съм с изписаните неща, но в крайна сметка "истинският" звук е този който ни харесва!
edin:
С тези слушалки, още по-бързо, ще ти замине слухът. По-добре да слушам тонколони от 1 метър, отколкото със слушалки. И моя слух не е добър, ама помещението го чувам, че и кабели и кондери и прочее. Не е до слух това, а до мозък. Проверил съм го лично!Факт - някой хора, просто се правят на глухи, защото ги е срам да признаят, че дълго време, са говорили глупости ;)
PyroVeso:
От позицията на скромния ми опит мога да потвърдя, че ООВ е СМЪРТ за доброто аудио във всяко едно отношение, независимо дали схемата е танзисторна или лампова. Това е все едно на входа (тръбопровода за прясна питейна вода) да си вкарвате част от изхода (фекалийната канализация)... Аз си го обяснявам с това, че върнатият от изхода сигнал пристига макар и с минимално времезакъснение, при това - вече съдържащ характерни изкривявания, което хич не е добре да се наслагва към входния сигнал и да се усилва още веднъж по каквито и да било съображения! Да, схемотехнически си върши идеално работата, ако имате да регулирате оборотите на електромотор, примерно, или температурата в инкубатор, но в адуио-отношение е пълен шит: "раззвънява" сигнала, вместо един пик при рязка промяна прави 3-4, като резултат изцъкля високите, замазва ниските, подсилва нечетните хармоници и да, води до неприятно "тенекиено" звучене. Всъщност проблемите, които създава са повече и по-сложни за оправяне, от тези, които решава.
Получава се нещо като лечението с хапчета - оправят ти един проблем, но ти създават още 3-4, за всеки от тях пък взимаш нови хапчета, които действат по аналогичен начин и така до безкрайност или поне докато не си отровиш организма.
dymelsoft, убеден съм, че "можеш"! :) А още по-убеден съм, че ти си убеден в това... Ще ти отговоря с една моя сентенция: "Морето винаги изглежда до колене, докато не нагазиш СЕРИОЗНО в него!"
И въобще много ми е чудно как повечето от вас, като уж прогресивни хора, не гледате да научите нещо ново, да питате, да пробвате, да проверите, да се убедите (или да се разубедите), да ви покажат къде грешите и какво можете да подобрите, а гледате как с някакви ужасни празнословия и самозаблуди да убедите себе си, че и другите, че такова животно нема.
Разберете, че всяко нещо на този свят си има ЦЕНА (в най-общ смисъл), и който не е готов да я плати тази цена изобщо не може и да сънува да има някаква компетентност в съответната област. Ако това го устройва - ОК. Ама да убеждава сам себе си и другите, че такава област няма - извинявайте... (Или пък си мисли, че като смеси мед, цинк, калай и го докара долу-горе на цвят и на плътност, то той е получил... злато.)
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия