Справочници, схемотехника, теория > Обща схемотехника

китайско озвучително двулентово тяло "чудо"!

<< < (4/7) > >>

EDM electronics:
Много неща се пишат по форумите, по-голямата част от тях неверни - откровени лъжи, другата е субективно мнение от сорта, коя жена или коя кола е по-хубава.

Ако всичките тези хорни, ламБи и пр. суперлативи бяха наистина такива, защо фирмите, които по занятие правят тези неща, не ги произвеждат? Има търсене, няма предлагане - бахти и парадокса в условията на ожесточена световна икономическа конкуренция?  :D
Хорни, ТЛ и пр. забавят звука и се получава рогово звучене. За определен стил музика става, но за друг не. Все едно да кажем, че Мерцедес е най-добрата кола. Да, относително, зависи за какво? Един ЗИЛ е по-хубав от Мерцедес, ако ще пренасяме оборска тор. Ако започнем да слушаме хеви метал на хорни, които и без друго им куцат високите, защото са еднолентови колони, звука от бързата атака ще излиза монотонно, ще замаже реалната музика.

Чисто субективно, моето мнение е, че най-универсалните колони са класическите 3 или 4 лентови - затворен обем. Стават и за домашна употреба и полупрофесионална - озвучаване на частни купони. Басрефлексните колони звучат ужасно в зала, от буботене нищо не се разбира. Стават само за домашна употреба в тесни помещения, където акустиката не позволява да изпъкне баса.

Мощността на усилвателя никак не е за подценяване, колкото по-мощен, толкова по-добра динамика. Ламповите не се славят с мощност, т.е. стават само за самозадоволяване вкъщи, не за публични представления. Един от показателите на усилвателите е скорост на нарастване на сигнала. Съвременните елементи позволяват достигането на предостатъчни скорости. Ако на изхода имаме трансформатор от желязо, дълбоко се съмнявам какво ще стане с тази скорост? Усилватели клас "А" пак са прехвалена работа. Ниска мощност, несъществени разлики. Имам вкъщи фабричен усилвател Ямаха, който има опция клас "А". Не е реален клас "А", но е някъде между "А" и "АБ". Никаква разлика в звука в сравнение от стандартния клас "АБ"! Ако някой иска да усети разликата от усилвател клас "А", първо ще е нужно да си почисти добре ушните канали, после да се напрегне, да си надуе вените по шията и главата и чак тогава има някаква минимална възможност, да усети 0,1% разлика в звука - ей за това Ви говоря.

Не се заблуждавайте, съвременната техника предоставя по-големи възможности от старата. Чуйте как звучат съвременни записи на стари групи, като Аксепт, Аран Мейдан, Удо, Джудас, които имат ретро саунд и по-съвременни групи, като Металика и Меноар и мн. др. съвременни по-малко известни групи, които имат кристално звучене.

И на първо място за качеството от най-решаващо значение е записът, първоизточника. Ако той не става, всичко нататък се обезсмисля. А качествени записи с лупа да ги търсиш. Брейта на записа не е показателен. Имам записи с брейт над 10 000 кб/с и други с 192 кб/с, където последните звучат по-добре. Т.е. важни са и техниките при запис.

Ksurnev:
EDM, защо най-скъпите меломански апаратури са лампови?
И още, каква мярка може да бъде ухото, особено на стар меломан, примерно като мен?
Аз едва чувам вече 11kHz. Меломана няма как да е критерий, той е субект.

СЕ от Смолян - Коцето.

EDM electronics:

--- Цитат на: Ksurnev в Януари 11, 2018, 09:37:26 am ---EDM, защо най-скъпите меломански апаратури са лампови?

--- Край на цитат ---

Един мой приятел прави старинни оръжия. Цените им са 5-6 пъти по-скъпи от едно съвременно оръжие. Ако ги ползваме по предназначение, сам се сещаш кое ще върши работа и кое не. Хората които си купуват такива оръжия са много малко и те имат някакво носталгично-консервативно чувство по отношение на своето хоби.

Малките фирми дето произвеждат такива техники имат подобни клиенти. За качествата на миналото и бъдещето, мисля бях изчерпателен.

Нямам претенциите да съм професионалист, а любител. Имам доста качествена аудио техника, подбрана по моите разбирания. Мнението ми не е формирано само на база моя опит, защото той не е голям, а на база обмяна на опит с професионали - хора които произвеждат бутикови колони и усилватели в такива малки частни фирми. Те няма да ви споделят тези мои откровения, защото не са в интерес на бизнеса им.

Меломата не бил критерий, той бил субект!
Аз като си купя салам от магазина, за да разбера дали е хубав, първо го оглеждам от външна страна, да разбера колко вода са му инжектирали, после го опитвам, за да разбера и усетя, колко консерванти са му турили и колко е истинско месото в него. Не ходя при някакви уреди и те да ми ги кажат тези неща. Оценките за звученето се дават от субекти. Ламповите усилватели кривят много повече от транзисторните, но твърдите, че звучали по-добре, нали? Така че не уреда казва кой звук е по-добрия.

PyroVeso:
EDM, е тука не си прав, ама изобщо...
Лампата може да има много недостатъци (кратък живот, липса на компактност, голяма енергоемкост, високи температури и напрежения), но като вярност и детайлност при усилването на аудио-сигнал е ненадмината, и няма да бъде надмината, докато не овладеем напълно материята посредством нано-технологиите. Дори и тогава, макар и силно миниатюризиран и оптимизиран, съвършеният аудио-усилвателен елемент ще има характеристиките на електронна лампа (чист електронен сноп във вакуум, управляван чрез електростатично поле).
Това ми го казват СОБСТВНЕИТЕ МИ УШИ, и никакви групи специалисти, професионалисти и измервателни уреди не са необходими, за да го чуя и разбера.

А и не забравяй, че освен да се сдобиеш със съответната техника чрез бутикови изпълнения "правени за странни носталгични субекти, с единствената цел да им се вземат парите", можеш да подходиш и по втория начин - ДА СИ Я НАПРАВИШ САМ от сравнително не скъпи материали. Това обаче ще ти отнеме толкова време, енергия, експерименти, навлизане в дълбочина на нещата, че ако го знаеш предварително, тутакси би предпочел да си я купиш на готово...

Знам че си (или си бил) съдия, демек - несъзнателно се имаш за последна инстанция преди Господ, но разбери и го запомни много добре, че човек ВИНАГИ (и на 90 години) може да научи нещо ново за живота, за нивото на възприятията си, да има някакво ново преживяване, което изобщо не си го е представял преди това и т.н.

Музиката може да има хипнотично, релаксиращо въздействие, тя е езикът на емоциите - магия бих казал. Без техника на съответното ниво тези ѝ характеристики липсват или са само леко загатнати (на практика са прецакани от слабости в предаването на съответната информация). И какво от това, че някаква система вади перфектна четотна лента 20Hz-22KHz, след като възпроизведеният звук няма "душа", обем, сцена, фокусировка, емоционален заряд или примерно звучи плоско и тенекиено?

Ако искаш да стигнеш далеч, верният начин е да еволючираш аудио-системата си подобно на жив организъм - променяш нещо (жичка, кондензатор), слушаш, анализираш дали вървиш в праилната/желаната посока или не, сменяш пак, пробваш, прилагаш някакви знания в други области (физика, акустика, електроника), слушаш, анализираш и така... 10-ина години. И едва тогава, при това съвсем осъзнато разбираш ЗАЩО най-съвършеният усилвателен елемент е лампа, защо най-добрият проводник на аудио-сигнал е монолитният сребърен (с примес на малко родий), защо е необходимо електронните елементи по пътя на аудио-сигнала да са възможно най-малко на брой и възможно най-качествени (примерно безиндуктивни и адски бързи кондензатори), защо магнитите на говорителите трябва да са ALNiCo, а не някакви други (неодимови, например, които са много по-яки, или феритни, които са много по-"меки"), защо мембраната им трябва да е хартиена, а не някаква друга, защо звуковото налягане от мембраната на говорителя трябва да се предава като акустична енергия към околния въздух чрез акустичен трансформатор - експоненциално разширяваща се тръба (хорна), а не чрез някакъв бас-рефлекс или трансмишън -лайн, каква е ролята на акустиката, и т.н. и т.н.
Другият начин е да закупиш направо системата на някой човек или фирма, които вече са минали по този път, и тогава, като чуеш за какво става въпрос, ретроспективно да тръгнеш да откриваш топлата вода и да си отговаряш на всички тези въпроси.

Няма да обяснавям защо едни хора умеят да "чуват" музиката и без цялата тази техника (те са като хора, участвали в едно и също събитие, които след години могат директно да си го спомнят, след като ги подсетиш за него, за разлика от неучаствалите, на които трябва много подробно и детайно да им описваш събитието, за да могат те да си съставят съответната представа за него и да се почувстват като че едва ли не са присъствали на него). Е, точно за втората група хора е цялата тази техника. На тях ако им кажеш с 2 сухи приказки (демек с калпава и ограничена техника), че е имало някакво събитие, те ни най-малко няма да се докоснат до духа му, а само ще разберат, че е имало "нещо".

И  така.. дано не сана много дълго и объркано. Дано се възприеме и със съответното разбиране и приемане, или поне допускане, че може да е вярно, а не като конфронтация с някого или оспорване на твърда житейска позиция...
Всеки, който има желание да научи и/или преживее нещо ново, да се чувства поканен да чуе техника на съответното високо ниво. Държа и предварително да се знае, че комерсът е далеч извън намеренията ми.

P.S. По темата :) Двулентово озвучително тяло не може да бъде "чудо" по простата причина, че има филтър... който обръща фазите (с което разрушава пространствената локализация), замазва ("раздвоява") звуците и какво ли още не - все обективни физически ограничения, които не могат да бъдат преодолени по никакъв начин.

P.P.S. Xname, китайските 15W са като българските 2-3W, не повече! :)

juliang:
ПироВесо ... а сещаш ли се как музиката се съхранява? А как стига до мястото където е съхранена?
Каква дълбочина, какво количество информация се е загубило по пътя?
Една грамофонна плоча .... дет толко й се кефят аудиофилите... та това реално погледнато са едни драсканици по бакелитна плоча. Касетофона/магнетофона пък е още по-зле.
И приказките които ги говориш вероятно са били истина преди 20-30 години. В момента технологиите за цифрово възпроизвеждане са толкова "напред", че дори и с апаратура не можеш да различиш оригинала от копието. Не говоря за "свирка" от 5 долара, а за качествени съвременни компоненти.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия