Автор Тема: Защо се затопля климата  (Прочетена 20937 пъти)

Неактивен plcsoft

 • Активен
 • **
 • Публикации: 249
Re: Защо се затопля климата
« Отговор #90 -: Ноември 29, 2019, 09:19:11 am »

4. Има едно петно на висока концентрация на СО2 около езерото Чад, там почти няма земеделие и не се оре.
5. В обширнио региони на Канада и Сибир въобще не се оре и никога не се е орало, но там концентрацията на СО2 нараства най силно.

Това само доказва че планетата насочва въздушните потоци така че, концентрацията от СО2 да се преработва от местата където има растения! Елементарно Уотсън!  ;)

Неактивен dmitarp

 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 830
 • Пол: Мъж
Re: Защо се затопля климата
« Отговор #91 -: Ноември 29, 2019, 09:29:52 am »
Не, това показва, че пролетно време в тайгите настъпват интензивни процеси на гниене, през пролетта е все още много студено за да има интензивна фотосинтеза, но е достатъчно топло за да се активизират бактериите, ако си мислиш че иглолистните дървета фотосинтезират при ниски температури се заблуждаваш.

Неактивен plcsoft

 • Активен
 • **
 • Публикации: 249
Re: Защо се затопля климата
« Отговор #92 -: Ноември 29, 2019, 10:09:00 am »
И това е възможно! А най-вероятно е комбинация от двете! А относно фотосинтезата, не съм биолог, но съм сигурен че фотосинтезират, иначе няма как да се запази хлорофила, който започва да се разлага за по-малко от 2 часа.

Неактивен epwpixieq-1

 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 924
 • Пол: Мъж
 • e^(π*ι)+1=0
Re: Защо се затопля климата
« Отговор #93 -: Ноември 29, 2019, 07:43:52 pm »
Това е една абсурдна теза, не съм гледал филма, нямам и намерение да го гледам, но и ако авторите застъпват същата теза, значи искат да заблудят някои.
dmitarp, тезата изобщо не е абсурдна а е основана на силно логична и аналитична концепция. Това че вие го виждате като "абсурд" само показва вашата незапознатост с процесите, което по само себе си не е проблем. Но от друга страна точно  вашата запознатост с много процеси, и желание да прокарвате само това с което вече знаете, без да осмисляте нова предоставена информация, относно каквото и да е, е всъщност е по-големия проблем.
1. В Бразилия също се обработват големи площи, там също се оре, но такова явление не се наблюдава.
Ако бяхте положили малко усилия да разберете гледната точка, и тогава да развивате контра теза, щяхте да забележите че основните променливи са две. Едната е СО2 отделяно при обръщането на земята и другото е липса на зелена листна маса, за проява на тази концентрация. Нали не си мислите че през Март и Април, в северното полукълбо, имаме силно изявена зелена листна маса, моля малко прочетете какво се пише и тогава предполагаемо можете да изявите по-смислена контра теза.

Та сега директно за Бразилия, при нея имаме  170 милиона акра ( един акър е 4 декара ) обработваема земя и 1359 милиона кара джунгла ( не включвам другата зелена площ която е изън джунглата която е приблизително още 450 милона акра ): http://www.globalaginvesting.com/brazilian-farmland-risk-worth-reward/
Предполагам че няма да възразите със становището че джунглата е целогодишно зелена. Тогава, съвсем ясно се вижда защо, едно изораване на 170 милиона акра земя, даже и няколко пъти в годината, няма да се прояви в симулационните модели, и това е така точно поради постоянното наличие на такава зелена лисна маса, която може да абсорбира "на место" така отеленото СО2. Абсолютно същото става когато във северното полукълбо се развие зелената листна маса, СО2 драстично намалява.
 
Оставяме на страна, факта, които всъщност изобщо не е маловажен, като какво е съотношението на зелената листна маса към обработваемата (заораваната) земя. Предполагам можете да си преставите (а ако не можете това си е ваш проблем), както и повечето от колетите, че промятата на това съотношение, при равни други условия, ще променя и концентрацията на СО2.
2. В Южна Африка, особено в Мозамбийската долина също има интензивно земеделие, също се оре, но такова нещо не се наблюдава, т.е. нарастване на СО2 по време на оране.
Тук имаме абсолютно същата логика както при Бразилия.
3. В Югоизточна Австралия се намират регионите със най интензивно отглеждане на ориз, където също тече процес на оране и подготвяне на почавата и то два пъти в годината, а в някои стопанства дори три пъти, но това явление там не се наблюдава.
Австралия има сериозно земеделие, но отново, тук пак имаме зелена лисна маса през цялата година. Вижте какви са средните минимални температури даже и за най-студената южна част от Австралия 5 С (https://en.wikipedia.org/wiki/Climate_of_Australia) . В допълнение не забравяйте, че концентрацията на 
СО2 е въпрос на динамично съотношение между продукцията на СО2 и абсорбирането му. В Южното полукълбо като цяло имаме, много по-малко земеделие в сравнено със Северното, и съответно доста повече налична зелена маса, точно поради % по-малкото земя близо до Антарктика.
4. Има едно петно на висока концентрация на СО2 около езерото Чад, там почти няма земеделие и не се оре.
Така е, Както знаем СО2 може да се прояви от много възможни източници ( в крайна сметка живите организми също издишват СО2 ), не си мислите че не ми е направило впечатление, но само когато човек се концентрира в информацията може да си създаде правилното виждане за модела. А за съжаление вие явно нямате тази нагласа за концентрация ( а може би и възможности ) и си прокарвате, без да се замисляте, само на предишни познания (както обикновено го правите), вашето виждане.
5. В обширнио региони на Канада и Сибир въобще не се оре и никога не се е орало, но там концентрацията на СО2 нараства най силно.
Модела представен изобщо не изключва натуралното нарастване на СО2, тоест това получено при размразяване на замръзната през зимата земя. Но това си е точно такова "натурално" нарастване. И същност това в допълнение валидира модела които вие намирате за "абсурден".  Много е важно да се подчертае че едно е натрупаното отделяне а съвсем друга е не-натуралното, тоест това от обръщането на земята ( както при орането ). Дайте ми един пример, къде природата обръща земята така както хората го правят? Като не само това изхвърля СО2 в атмосферата но и в допълнение убива микроорганизмите в горния почвен слой, като ги излага на силната ултравиолетова слънчева радиация. Да оставим на страна че когато падне дъжд, и има наклон в района на културите, реките стават "кални" като точно тази "кал" е горния минерален слой на почвата, който всъщност е най-ценното нещо точно на тази земеделска земя, и който постоянно бива отмиван и отнасян към големите водни басейни, или се концентира по места, надалеч от там където е най-много е необходим.
Всички тези доводи показват, че годишните колебания на концентрацията на СО2 в атмосферата въобще не са свързани с земеделската дейност, а си има друго обяснение, не искам сега да го коментирам, безмислено е, но е свързано с покачване на температурите пролетно време, засилване на гнилостните процеси в горите, и топенето на стари ледове.
Интересно е че сте отделили време да давате недоосмислени контра примери, а не отделяте време да изградите смислена хипотеза ( и оставете размразяването на земята в Канада и Сибир, понеже както вече поясних това е включено в модела ).
Абсурдна е и тезата, че интезнивните монокултури по малко използват слънцето от колкото горите, било то и тропически. Само един пример, царевична нива или нива със захарна трастика, в най интензивния си разтеж усвоява около 12 % от слънцето, за целия вегатационен период около 6%, а на една гора максимума е не повече от 4%. Причината затова е механизма на фотосинтеза, дърветата като по-стара флора, механизма им на фотосинтезата е по-примитивен и по-малко ефективен, докато тревистите растения, които масово се култивират като царевица, захарна тръстика, житни култури имат по съвършен механизъм на фотосинтеза с по-висока ефективност.
Явно не сте разбрали изложената теза (отново показвате че четете без да осмисляте), никои не е говорил за проценти на фотосинтеза, а за това как при монокултури обикновено имаме гола земя. И точно тази гола земя, направена така с цел улесняване на определен тип земеделие, е абсолютно нехарактерна за природата. В природата винаги имаме симбиоза на организмите а не разделяне на тях, точно това което се прави при индустриалното и домашното земеделие, и точно в това е довода да не се засаждат моно-култури а винаги да има сателитни културни, та даже и диви, насъждения.
 

Неактивен dmitarp

 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 830
 • Пол: Мъж
Re: Защо се затопля климата
« Отговор #94 -: Ноември 29, 2019, 07:52:18 pm »
Ти, извинявай за неучтивостта, сега ме представяш, че казвам фактите за абсурдни, не си ме разбрал фактите са си факти и аз ги приемам, но е абсурдна тезата, че орането е причина. И не си мисли, че в Южна Америка и Африка и Австралия няма пролет, има и то с доста ниски понякога температури, толкова ниски, че фотосинтезата спира, а и въпреки зелената маса, всяко наслагване на допълнително СО2 от оране в атмосферата ще се отрази.

Неактивен Радико

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 5 162
 • Пол: Мъж
 • Черния отмъстител
  • http://martinov-radiko.blogspot.com/
 • Скайп: radiko1a
Re: Защо се затопля климата
« Отговор #95 -: Ноември 29, 2019, 08:59:11 pm »
Колеги бих искал да ви запитам:
Защо не вземете да сковете две сандъчета като за разсад със стъклена страна и по един термометър във всяко сандъче едното да бъде пълно със обикновен въздух в другото да има силно повишена концентрация на СО2  да видиме как при излагане на слънце ще се променя температурата в двете сандъчета.  Ако СО2 действително е парников газ би трябвало в сандъчето с повишената му концентрация температурата да е по висока. Дали?
Може би, ама нада ли.

Неактивен krasias

 • Специалист
 • Стабилен
 • ***
 • Публикации: 769
Re: Защо се затопля климата
« Отговор #96 -: Ноември 29, 2019, 09:02:12 pm »
макар че като го направих за първи път, домашната си градинка, като засадих домати директно във тревата, даже и с бурени около тях, съседите ме мислеха за луд.......
Ми прави са съседите ама по скоро си превъртял от четене на глупости в нета ма не си сам да знаеш има много като тебе.

Неактивен MTM

 • Сериозно Активен
 • ***
 • Публикации: 368
Re: Защо се затопля климата
« Отговор #97 -: Ноември 29, 2019, 09:54:14 pm »
Не исках да коментирам по темата,но. Това са си космически цикли... (няма да ги обяснявам), защото ги знаете. Те са главните виновници. И човешката дейност, също допринася, за затоплянето. Някъде около 5%.но останалото е дело на космоса..

Неактивен epwpixieq-1

 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 924
 • Пол: Мъж
 • e^(π*ι)+1=0
Re: Защо се затопля климата
« Отговор #98 -: Ноември 29, 2019, 10:06:21 pm »
Ми прави са съседите ама по скоро си превъртял от четене на глупости в нета ма не си сам да знаеш има много като тебе.
krasias, няма по-лошо нещо за напредъка, в която и да е сфера, от установеното мислене. И понеже не сте запознат, за съжаление тези хора "лудите" са много малко, в противен случай много земеделци и земеделски стопанства, едри и малки, щяха да са като този фермер, който прави точно това само на скромното пространство от 6 000 декара и е с най-печелившата ферма във Северна Дакота https://www.youtube.com/watch?v=uUmIdq0D6-A&t=1317s . Ако не знаете там има повече от 200 дни в годината под нулата, представете си какво е да си високо печеливш фермер при тези условия. И понеже има много колеги които не разбират Английски ето и статия на Български та поне, преди да се изказвате по каквото и да е, прочетете и осмислете какво казват хората, път тогава решавайте за себе си дали ще продължавате да повтаряте грешките на които сте научени: https://fermera.bg/%D0%B0%D0%B3%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8/%D1%80%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D0%B2%D1%8A%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE/item/25809-no-till-%D0%BD%D0%B5-%D0%B5-%D1%82%D0%BE%D0%BB%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D1%82%D0%B5%D1%85%D0%BD%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D1%8F,-%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B0%D1%87%D0%B8%D0%BD-%D0%BD%D0%B0-%D0%BC%D0%B8%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B5

Неактивен krasias

 • Специалист
 • Стабилен
 • ***
 • Публикации: 769
Re: Защо се затопля климата
« Отговор #99 -: Ноември 29, 2019, 10:39:54 pm »
epwpixieq-1, какво си взел да ми даваш примери с тия мошеници американците и очакваш да му повярвам на тоя ма виж какво пише сади специални култури за да не става ливада. А какво си мислиш че не виждам какво правиш ти самия, след хиляди години облагородяване и култивация на растенията които отглеждаме ти отново ги захвърляш там от където са дошли. Странно какво очакваш да се случи, освен инволюция нищо друго няма да се получи по твойте методи и начин на мислене. Знаеш ли агрономите орат и обработват почвата за да има повече реколта та да ядът и тия дето само висят на компютрите развиват разни велики теории които ако се приложат човечеството ще умре от глад. Ясно ли ти е че е нужна повече реколта не просто да покажеш че си отгледал 2-3 домата, ето аз тази година съм раздал 200кг домати 150кг краставици и повече от 1тон сливи, ама за да ги раздам съм ги отгледал и е имало и достатъчно и за мен. Ама ако ги бях нахвърлял из ливадата дали щеше да има достатъчно за собствена консумация много се съмнявам. Знаеш ли колко малко народ се занимава със земеделие а всички искат да ядът как ще решиш този проблем с твоя чисто дивашки метод.

Неактивен Радико

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 5 162
 • Пол: Мъж
 • Черния отмъстител
  • http://martinov-radiko.blogspot.com/
 • Скайп: radiko1a
Re: Защо се затопля климата
« Отговор #100 -: Ноември 29, 2019, 11:00:18 pm »
Краси трябва да отбележа, че за твое съжаление във случая epwpixieq-1 е напълно прав. 

Неактивен ventsy74

 • Сериозно Активен
 • ***
 • Публикации: 394
Re: Защо се затопля климата
« Отговор #101 -: Ноември 29, 2019, 11:13:13 pm »
Когато сегашните луди станат мнозинстово,кои ще са лудите тогава?

МТМ и този цикъл май се повтаря на всеки 3600 години.

Неактивен ventsy74

 • Сериозно Активен
 • ***
 • Публикации: 394
Re: Защо се затопля климата
« Отговор #102 -: Ноември 29, 2019, 11:22:59 pm »
Като споменахте домати ето го и моя красавец един е но е уникален.

Неактивен krasias

 • Специалист
 • Стабилен
 • ***
 • Публикации: 769
Re: Защо се затопля климата
« Отговор #103 -: Ноември 29, 2019, 11:49:42 pm »
Когато сегашните луди станат мнозинстово,кои ще са лудите тогава?
Когато тия станат мнозинство просто ще измрат от глад щото истината е че това не е лудост а глупост.......

Неактивен Tanas

 • Подготвен
 • **
 • Публикации: 150
Re: Защо се затопля климата
« Отговор #104 -: Ноември 30, 2019, 07:38:49 am »
Щом МТМ се включи някъде, значи темата е умряла  ;D ;D
Извинете!