Автор Тема: Защо се затопля климата  (Прочетена 14767 пъти)

Неактивен EDM electronics

 • Global Moderator
 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 2 079
Re: Защо се затопля климата
« Отговор #75 -: Ноември 28, 2019, 03:32:44 pm »
Давам пример за мащаби, няма да ви заточвам там :DИзтърбушването на ДПФ-филтъра е по-благоприятно за климата от изгарянето на 100 литра нафта за ходене у гръцко, да си начешете крастата. ;D Това обаче, няма да ви трогне.
Дали тази картинка, ще ви спре да преследвате рибите с онова торпедо от кенефна тръба :D - едва ли.

Даже, ако питате бил гей, направо трябва да ни се тегли куршума, защото само той има право да пърди и замърсява :D
Затова казвам, че промяната е индивидуална, а не глобална.

mind , не разбирам какво общо има снимката, която си пуснал или пък моето торпедо с темата? Намирам го, като злобно заяждане от твоя страна, за дето съм те цитирал, за глупостите които си написал. Човек трябва да носи ответственост за това, което казва и прави. Засегнал си се, но аз нямам вина за това. Пак си представи, как на о. Кипър ще побереш цялото население на земята + още 2 милрд., или просто да се намираш на празна приказка. По камънаците ли ще ги разположиш там тия милиарди и един въз друг? Не знам дали си ходил в Кипър, аз ходя там през година - това е само камънак и пек. Ако смяташ, че да инсталираш до всеки камънак човек ще е живот...не ти ли се струва тъпо?

По отношение на торпедото ми отново говориш глупости, нито знаеш за какво ще го ползвам, нито пък съм го ползвал още, защото то не е направено  :D. Не съм убивал с него животни, не съм хващал и риба, но дори и да хващах това нямаше да промени температурата на планетата. Но тъй като следиш с интерес развитието на моите "високо технологични разработки"  :D, долу ще ти покажа снимка докъде съм стигнал - дано "не" те натъжи и развали хармонията и любовта с която си уредил живота си, защото ми изглеждаш много чувствителен.  ;D

EDM electronics има няколко хобита, едно от които спортния риболов и гребането, та ходенето не само до Гърция и до други държави, да ги упражнява, му носи много емоции и радости, изживявания, екзотика, които оправдават твоето кахърене, че съм щял да изгоря N-броя туби с нафта - неоправдано  :D, докато ти вероятно гледаш турски сериали или бездействаш и се чудиш какво да правиш.

Няма и да ме трогнеш със снимките, защото месото което си купуваш в магазина е убито от такива като тях. Чисто морално, както искаш впрочем да ме засегнеш, един такъв убиец и унищожител не е по-малко морален от тоя, който не убива, но се възползва от убийството, като яде от убитото. Ти от кои си?
« Последна редакция: Ноември 28, 2019, 03:49:38 pm от EDM electronics »

Неактивен технократ

 • Сериозен
 • ****
 • Публикации: 1 109
 • Пол: Мъж
 • Не е важно знанието а разбирането
Re: Защо се затопля климата
« Отговор #76 -: Ноември 28, 2019, 03:38:38 pm »
Цитат
Да, така е, но това е изначално заложено, т.е предвидено е. Погледнато от друг ъгъл, всяко животно също е паразит. Козата например, пасе и чупи младите клончета на дърветата, делфините обират огромни пасажи риба и това на алчния човек му пречи.
Но има и райони, които се облагородяват - например Дубай или Япония, залесяват сериозно.
Паразит е всичко което ползва чуждият труд за собствени облаги. Хищниците са паразити, но те също регулират чрез паразитизъм, иначе отдавна баланса да е нарушен и от човека и от хищниците. Растенията също са своего рода паразити, крадат минерали, крадат въгледвуокис и слънчева топлина и светлина, но без тях живата природа се нарушава. Абсолютен консуматор няма, даже и черните дупки се изпаряват в края на краищата. ;)

Неактивен tobo1

 • Сериозно Активен
 • ***
 • Публикации: 361
Re: Защо се затопля климата
« Отговор #77 -: Ноември 28, 2019, 04:02:56 pm »
Храненето на един организъм според нуждите му не е паразитизъм, а задоволяване на естествените потребности.
Имаше преди години един много хубав сериал за капитан Кук. Откриха остров в който местните живееха в собствен рай, имаха всичко необходимо за техния си начин на живот, нямаха дори понятие за собственост.
Когато корабът реши да отплава искаха да наловят риба за из път, заградиха залива и почнаха да товарят рибите, които дори не бягаха, тогава обаче цялото племе настръхна и скочиха на война - казаха
-Вие не ловите риба, за да се нахраните, вие унищожавате рибата.
Сблъсъкът на начина на разбиране на живота на туземците и модерния човек.
Та такъв е съвременният човек, все нещо не му достига и иска още.
Преди време plsoft  беше написал колко земя е необходима за изхранването на 1 цяла фамилия или държава като Бг, ще се учудите колко малко е.

Неактивен epwpixieq-1

 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 851
 • Пол: Мъж
 • e^(π*ι)+1=0
Re: Защо се затопля климата
« Отговор #78 -: Ноември 28, 2019, 05:21:30 pm »
А за СО2 отделяна от почвата само ще кажа като факт който явно много лесно пренебрегвате, този въглероден двуокис винаги се е отделял от почвата кога в по-малки кога в по-големи количества, доколкото ми е известно в почти цялата 5 милиардна история на планетата. Не може да правите сравнение между това което отделя почвата на 1 милион декара обработваема земя с това което отделя денонощно един ТЕЦ, Завод, Фабрика, Град, село, автомашини и то целогодишно. Докато почвата отделя може би 1 седмица в годината СО2 а през останалото време отделя О2 или нищо не отделя то замъръсяването от човешката дейност е постоянно и тенденцията е тя да се увеличава. Така че, затоплянето на климата ще продължи.
Имало е и преди много СО2 от вулканична дейност, и точно за това е имало и огромна растителност на земята. Точно тази растителност е живота който използва СО2 за своя растеж.

Абсолютно може да се прави сравнение за това което се отделя от почвата при оране ( обръщане на земята, абсолютно не натурален процес ), като това е наложена човешка пагубна дейност, която се повтаря без мисъл. Вижте колко СО2 се складира във почвата през годината, като основно това се складира във първите 20-30 см.

погледнахте ли движението на СО2 в атмосферата от информацията която представих. Как така става че през късната пролет и лятото, цялото това огромно отделено СО2 (през Март и Април), така да се каже, изчезва. Това директно оспорва вашето виждане за силното замърсяване от промишлеността. Всъщност зеленината си върши работата, нали на нея и е необходим СО2, за да живее. Така че изсичането на дървета ( без засаждане ) и земеделието където се разчистват огромни земни площи за моно култури, е много по голям проблем за планетата отколкото каквато и да е промишленост.  Та зелената маса, със своята активност изсмуква СО2, и го складира в структурата си и в земята:
http://www.nofa.org/tnf/Summer2014B.pdf
https://cropwatch.unl.edu/2018/cover-crop-and-co2-emissions
Някои, хора вече са го забелязали и правят нещо по въпроса, но по важното е какво вие а и всеки от нас прави. Ако човек не си променя вижданията на база на нови факти, то това което му е в главата като познание се нарича догма или религия, а не наука.

Докато ние си мерим кривите температури то климата се променя при това неусетно(защото е постепенно и едва забележимо и не ни прави впечатление) а от това страдаме всички, независимо кой къде живее и как живее.
Това е много вярно, и затова в коментара си посочих че ние трябва да оптимизираме човешките дейности независимо "къде и как живеем". Колко от нас орат земята за да я чистят от плевели и за да сеят. Елементарна човешка дейност която е в противоположност на това което постоянно прави природата, а това е да складира СО2 във земята.


Неактивен технократ

 • Сериозен
 • ****
 • Публикации: 1 109
 • Пол: Мъж
 • Не е важно знанието а разбирането
Re: Защо се затопля климата
« Отговор #79 -: Ноември 28, 2019, 05:49:26 pm »
Цитат
Храненето на един организъм според нуждите му не е паразитизъм

Добре де, въшките и пиявиците, като пият кръвта на другите организми, не паразитират ли за сметка на съществуването на тези организми.

Неактивен tobo1

 • Сериозно Активен
 • ***
 • Публикации: 361
Re: Защо се затопля климата
« Отговор #80 -: Ноември 28, 2019, 05:54:33 pm »
ОК, не ми се търси определението за паразит и може би съм сгрешил като съм го употребил.
По-правилно щеше да е ако бях казал тумор вместо паразит.

Неактивен plcsoft

 • Активен
 • **
 • Публикации: 230
Re: Защо се затопля климата
« Отговор #81 -: Ноември 28, 2019, 06:17:24 pm »
Така че изсичането на дървета ( без засаждане ) и земеделието където се разчистват огромни земни площи за моно култури, е много по голям проблем за планетата отколкото каквато и да е промишленост.  Та зелената маса, със своята активност изсмуква СО2, и го складира в структурата си и в земята:

Не съм съгласен с този довод. За разлика от растенията дори и монокултурни който служат като бели дробове и създават условия за живот и препитание на огромното разнообразие от видове животни и човека, то създадената от човека промишленост и машини са изцяло с негативно влияние не само върху природата не само върху всички останали живи същества но и в най-голяма степен върху самият човек. Тоест ние хората сме си създали собствен капан, система за самотормоз и тихо селективно унищожение на всичко живо около нас. Тази система все повече се разраства. Това е големият проблем! И всичко това бълва денонощно неконтролирано огромни количества отрови и замъръсявания. Който ако щете вярвайте, но влияят на всички нас. Просто някой забелязваме какво става с това влияние, а други се самозалъгват със сладки сънища. 

Неактивен Ksurnev

 • Експериментатор
 • Стабилен
 • ***
 • Публикации: 620
 • Пол: Мъж
 • Това, което БОГ не е дал на човека, никой не може.
 • Скайп: ksurnev
Re: Защо се затопля климата
« Отговор #82 -: Ноември 28, 2019, 06:30:55 pm »
Назад към ПАЛЕОЛИТААААА....  :'(

Неактивен RUS

 • Сериозно Активен
 • ***
 • Публикации: 337
 • Трябва ни БЕЗПЛАТНА енергия.
Re: Защо се затопля климата
« Отговор #83 -: Ноември 28, 2019, 09:24:23 pm »
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Solar_System_probes
За мен лично е доста интересно колко много спътници и програми за посветени само на слънцето.
Явно засиления интерес има някакви основания за които не се говори много много...

Неактивен mind

 • Активен
 • **
 • Публикации: 243
Re: Защо се затопля климата
« Отговор #84 -: Ноември 28, 2019, 09:27:35 pm »
Пак си представи, как на о. Кипър ще побереш цялото население...
Колега, може да не се оливате с интерпретации. Казах, че давам пример за мащаб, tobo1 разбира - вие не, но аз нямам вина за това. :D И не съм се засегнал, нито съм искал вас да засегна. Това с торпедото пък, беше моя интерпретация за риболова, ей така, шеговито, а вие взехте че се обидихте, но иначе аз харесвам и уважавам всякакъв вид творчество.
Все пак обаче, този цитат е ваш или бъркам?
Само за рибните запаси ще ви кажа, че до края на ВСВ те са намалели на 60%, т.е. до 1945 г. Сега по мои груби преценки тези 60% са намалели с 2/3. По мои груби изчисления, до 20 г. рибите ще ги гледаме само на книга. Човека изби всички животни и по този начин нарушава екосистемата, която иначе се самоподдържа. Бъдещето
Вие кажете какво общо има с темата, след като:
... но дори и да хващах това нямаше да промени температурата на планетата.

За ДПФ-а има една фраза - "Скъп на триците, евтин на брашното" Е тук, нямам второ мнение. И вие го затвърждавате:
му носи много емоции и радости, изживявания, екзотика, които оправдават твоето кахърене, че съм щял да изгоря N-броя туби с нафта - неоправдано  :D

Тука се опитвате да ме вкарате в някакъв евтин калъп, но ще ви отговоря.
но се възползва от убийството, като яде от убитото. Ти от кои си?
Да, косумирам, но гледам да е предимно от домашни производители, в крайна сметка домашните животни са за храна. Но не ме приравнявайте с хората, които искат килим от бяла мечка или палто от лисица. Така добре ли е? 

Неактивен Tanas

 • Подготвен
 • **
 • Публикации: 150
Re: Защо се затопля климата
« Отговор #85 -: Ноември 28, 2019, 10:56:52 pm »
Така добре ли е? 
Добре е!  ;D

Неактивен epwpixieq-1

 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 851
 • Пол: Мъж
 • e^(π*ι)+1=0
Re: Защо се затопля климата
« Отговор #86 -: Ноември 29, 2019, 04:30:36 am »
За разлика от растенията дори и монокултурни който служат като бели дробове и създават условия за живот и препитание на огромното разнообразие от видове животни и човека, то създадената от човека промишленост и машини са изцяло с негативно влияние не само върху природата не само върху всички останали живи същества но и в най-голяма степен върху самият човек. Тоест ние хората сме си създали собствен капан, система за самотормоз и тихо селективно унищожение на всичко живо около нас. Тази система все повече се разраства. Това е големият проблем! И всичко това бълва денонощно неконтролирано огромни количества отрови и замъръсявания.
колега plcsoft, ме мисля че имаме различие с вас в това ви (общо) виждане. Съгласен съм за порочния кръг във световната система, но не съм писал за това понеже там само ще си хабим думите. Когато говорих за монокултура обаче аз не правих сравнение с други човешки дейности, а със това как природата би използвала ефективно тази площ, или по-точно как би покрила земята така че да не се вижда чернозем. И точно това събоптимлано използване на почвата и разравянето и всяка година е причинител на нарастващо СО2 заедно със силното обеззеленяване бладодарение на човешките дейности . С това не казвам че другите човешки дейности са добри, просто поставям под светлина част от човешката дейност, за която не се говори много, а всъщност по определени данни е най-големия замърси тел ( така да се каже ) и със сигурност е най-големия обеззеленител.

Прилагам графиките, от видеото което посочих, които вие явно не сте си направили труда да погледнете.
Забележете натрупването на СО2  през зимните месеци ( в северното полукълбо ) когато няма достатъчно зеленинка. Януари и Февруари СО2 се натрупва и  забележете какво става към края на Март и Април когато започват земеделските дейности и особено от орането (обръщането на горния слой, които през предната година е натрупал най-много СО2) и така минаваме през Май, когато започва да се получава баланс между изхвърляното на СО2 и нарастването на зелената листна маса, и идваме до месеците Юни, Юли и Август когато новата зелена листна маса буквално изсмуква СО2. Предполагам няма да кажете че през лятото цялата индустрия в северното полукълбо спира да работи, и виждаме как като по-чудо, огромното СО2, каточели магически изчезва, разбиа се това отчасти се дължи и на абсорбирне от океаните, но те абсорбират през цялата година, а това което се променя основно е че имаме растеж на нова лисна маса, която използва натрупаото през зиамта  СО2 както и  огромното количество СО2 изхвърлено при пролетните земеделски дейности от раздирането на земята, като продукт за своя растеж.

Както казах не отчитане на фактите и повтаряне само на едно и също закостеняло виждане е демагогия или религия и не помага на никой.

Вие споменахте че сте практик а не теоретик, и точно затова ви цитирах цялата тази информация, понеже ние с огляма вероятност световната индустрия няма да я променим, но с личен пример може да засаждаме култури без да орем и да покриваме земята с допълнителни сателитни/спомагетелни култури а не само със моно такива. Точно това можем да направим ( макар че като го направих за първи път, домашната си градинка, като засадих домати директно във тревата, даже и с бурени около тях, съседите ме мислеха за луд, докато не изкарах домати и то без много поливане ) и така може да тръгнем и да правим нещо смислено, а не само да си говорим колко много проблеми виждаме. Или както вие се изразихте:
Който ако щете вярвайте, но влияят на всички нас. Просто някой забелязваме какво става с това влияние, а други се самозалъгват със сладки сънища.
понеже това много хора го виждат и не сте първия нито последния да забележи големите проблеми на индустриалната цивилизация.

Неактивен plcsoft

 • Активен
 • **
 • Публикации: 230
Re: Защо се затопля климата
« Отговор #87 -: Ноември 29, 2019, 07:04:55 am »
а със това как природата би използвала ефективно тази площ, или по-точно как би покрила земята така че да не се вижда чернозем. И точно това събоптимлано използване на почвата и разравянето и всяка година е причинител на нарастващо СО2 заедно със силното обеззеленяване бладодарение на човешките дейности .

Просто сега го Осъзнах! Демек ми се нареди в съзнанието пъзелчето което ми липсваше за да осъзная напълно вашата гледна точка. Сега разбирам, какво сте имали впредвид с предните постове и информация която споделихте. Спорен ден , от мен!

Неактивен dmitarp

 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 772
 • Пол: Мъж
Re: Защо се затопля климата
« Отговор #88 -: Ноември 29, 2019, 09:01:01 am »
Това е една абсурдна теза, не съм гледал филма, нямам и намерение да го гледам, но и ако авторите застъпват същата теза, значи искат да заблудят някои.
1. В Бразилия също се обработват големи площи, там също се оре, но такова явление не се наблюдава.
2. В Южна Африка, особено в Мозамбийската долина също има интензивно земеделие, също се оре, но такова нещо не се наблюдава, т.е. нарастване на СО2 по време на оране.
3. В Югоизточна Австралия се намират регионите със най интензивно отглеждане на ориз, където също тече процес на оране и подготвяне на почавата и то два пъти в годината, а в някои стопанства дори три пъти, но това явление там не се наблюдава.
4. Има едно петно на висока концентрация на СО2 около езерото Чад, там почти няма земеделие и не се оре.
5. В обширнио региони на Канада и Сибир въобще не се оре и никога не се е орало, но там концентрацията на СО2 нараства най силно.

Всички тези доводи показват, че годишните колебания на концентрацията на СО2 в атмосферата въобще не са свързани с земеделската дейност, а си има друго обяснение, не искам сега да го коментирам, безмислено е, но е свързано с покачване на температурите пролетно време, засилване на гнилостните процеси в горите, и топенето на стари ледове.

Абсурдна е и тезата, че интезнивните монокултури по малко използват слънцето от колкото горите, било то и тропически. Само един пример, царевична нива или нива със захарна трастика, в най интензивния си разтеж усвоява около 12 % от слънцето, за целия вегатационен период около 6%, а на една гора максимума е не повече от 4%. Причината затова е механизма на фотосинтеза, дърветата като по-стара флора, механизма им на фотосинтезата е по-примитивен и по-малко ефективен, докато тревистите растения, които масово се култивират като царевица, захарна тръстика, житни култури имат по съвършен механизъм на фотосинтеза с по-висока ефективност.

Неактивен plcsoft

 • Активен
 • **
 • Публикации: 230
Re: Защо се затопля климата
« Отговор #89 -: Ноември 29, 2019, 09:13:18 am »
 epwpixieq-1 това което дадохте като информация само доказва нагледно че, нашата планета е живо същество. Това същество си има свой биоритъм и явно за сега се справя някакси със нарастващата вредност на хомоманиакус(вманиачен хомосапиенс) :). Но ако алчността и маниащината човешка продължат да нарастват прогресивно както до сега в близките години последната картинка от поста ви няма да я виждаме. А ще гледаме все повече зони наситени със СО2 за все по-дълъг период от време, което ще доведе до поголовно измиране на живите видове който имат нужда от повече кислород за метаболизма си. Видях че графиките са от 2006 година, тоест от преди 13 години, не знам дали вече не е късно, след като от 5 години ползвам мрежи за да опазя зеленчукувата си реколта от измиране. Дано не съм прав!?