Животът- начин на употреба! > Екология
Защо се затопля климата
EDM electronics:
Радико, човека е виновен за всичко, не са извънземните тия дето затоплят планетата.
Никога на земята не е имало такова свръхпроизводство, потребление и промишленост. Милиарди автомобили и заводи бълват, химия, изсичане на гори и т.н. Но аз спирам дотук, повече аргументи не са ми необходими. Който си мисли, че напротив атмосферата е по-пречистена сега отколкото преди 50 г. това си е негова работа, както си е негова работа на оня, който си мисли, че земята е плоска. :D
Но има нещо по-важно тук за това какво си мислят някои колеги:
Те си мислят, че няма извънземни и не вярват, че дори има такива на земята, но аз - да Аз съм живото доказателство за това - извънземен ;D. И защо е така ли? - ами не съм произлязъл от маймуна ;D, не мога по нищо да се оприлича с маймуна ;D
Радико:
Ами кво да ти кажа:
Тук в Германия сега атмосферата определено и очевидно е по чиста от това което беше в детските ми спомени от България. И понеже както споменах по горе след като изригванията на вулканите предизвикват захлаждане със замърсяванрто то излиза, че проклетите чостофайници немците затоплят климата с чистият въздух. Са кога в една стая ще е по топло?
Когато прозореца е чист или когато върху стъклото има един пръст прах?
EDM electronics:
Вулкана, като изхвърли пепел, което предполага едри прахови частици и много нагъсто и дебел слой ще препятства проникването на слънчевите лъчи, това ще предизвика застудяване. Ако застанеш под бор, той прави най-дебела сянка, защото има много малки листа, но много на брой и слой. Ако застанеш под плътна бетонна стена - таван, няма да проникне и един слънчев лъч.
Ако застанеш обаче под един найлон в оранжерия, той също спира отчасти лъчите, но в много малък процент, по-важното е, че не ги пуска обратно да си отидат там откъдето са дошли.
Намираш ли разлика между двата примера с този, който даваш ти с вулканите?
Ако изригне Йелонстоун, ще настъпи люта зима на земята, сега обаче с фините прахови частици и вредните газове нещата стоят на обратно. Ако не беше така, нямаше да се приемат разни европейски норми за намаляване на емисиите по колите, тецове и т.н.
Германия и чист въздух...там не може яйце да падне от коли...
Сетих се за още един аргумент в подкрепа на моята теза:
Не помня, като малък да съм изгарял от слънцето, нямаше тогава и такива кремове. Днес, ако не си сложиш защитен крем, не само че ще изгориш, но и ще получиш рак на кожата - бенки. Слънцето изгаря безпощадно, защото ултравиолета не може да напусне земята, пречупва се от атмосферата, докато затихне - това е парниковия ефект.
Радико:
--- Цитат --- Сетих се за още един аргумент в подкрепа на моята теза:
Не помня, като малък да съм изгарял от слънцето, нямаше тогава и такива кремове. Днес, ако не си сложиш защитен крем, не само че ще изгориш, но и ще получиш рак на кожата - бенки. Слънцето изгаря безпощадно, защото ултравиолета не може да напусне земята, пречупва се от атмосферата, докато затихне - това е парниковия ефект.
--- Край на цитат ---
Точно обратното е слънцето винаги е било с много по слабо УВ облъчване там където е мръсен въздуха. Сега се изгаря повече и по лесно въпреки по мръсния въздух защото слънчевата радиация се е повишила. Из основи се е повишила просто слънцето свети по силно.
krasias:
Да наистина вече изглежда че тука в умерения пояс е по топло но причината не е парниковия ефект, просто тука сме на кантар и сме много зависими от ветровете и теченията. Ето сега зимата закъснява но го няма и северния вятър а именно той донася зимата тук, все още имат превес южните ветрове и течения. Северния вятър ще дойде по късно но за сметка на това и ще си отиде по късно, вече няколко години става така. И тази година пролетта беше студена и се затопли чак в началото на лятото, просто изведнъж дойдоха жегите защото до късна пролет непрекъснато духаше северния вятър. Има още едно интересно природно явление което ако действително имаше парников ефект би трябвало да изчезне, това е сланата. За нея са нужни поне три условия да е хладно, да няма вятър и дори слабо движение на въздуха и да няма облаци. Има ли облаци е невъзможно да падне слана, та ако имаше парников ефект щеше ли да има слана, а тази пролет имаше повече от десетина пъти а сега есента поне 7-8 пъти.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия