Автор Тема: Защо се затопля климата  (Прочетена 42001 пъти)

Неактивен Радико

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 7 241
 • Пол: Мъж
 • Автодидактик
  • http://martinov-radiko.blogspot.com/
 • Скайп: radiko1a
Защо се затопля климата
« -: Ноември 16, 2017, 03:47:01 pm »
Случайно попаднах ЗА ВТОРИ ПЪТ На тази статия и реших, че няма нищо случайно на този свят и, че е време да повдигна въпроса тук.
https://www.vesti.bg/sviat/uchenite-uplasheni-ot-metana-i-radiaciiata-co2-rekord-6075556
Накрая ще добавя като цитат и целият текст на статията в случай, че изчезне или бъде редактирана. Принципно цялата статия е издържана в духа на "првилното мислене" Колко лошо влияем ние хората на собственият си дом. Автора обаче много внимателно към края на статията е подхвърлил едно изречение. Сещате се, че в противен случай статията няма да види бял свят.
става дума за това:
Освен покачването на концентрациите на парникови газове изследването показва, че от 1990 г. насам интензитетът на слънчевата радиация е нараснал с 40%, което засилва процеса на глобалното затопляне.
Това нормално би трябвало да предизвика сериозно замисляне по въпроса кой е истинския виновник за затоплянето.
Цитат
Концентрацията на въглероден двуокис в атмосферата на Земята се е повишила до рекордно високи стойности през 2016 г., според Световната метеорологична организация.
Увеличението през миналата година е с 50% по-високо от средното за последните 10 години.
Изследователите казват, че комбинация от човешката дейност и климатичния феномен Ел Ниньо е довела въглеродния двуокис до нива, каквито не е имало през последните 800 000 години.Анализът на резултатите от проучването показва, че целите за ограничаване на глобалното затопляне, разписани в споразумението от Париж мога да се окажат до голяма степен недостижими. Нещо повече, данните, които са събрани от измервания в 51 държави, показват останалия в атмосферата въглероден двуокис, след количествата погълнати от горите и океаните – чиито капацитет все пак е ограничен.
През 2016 г. средната концентрация на CO2 е достигнала 403,3 части на милион, от 400 през 2015 г.
„Това е най-голямото увеличение, което някога сме виждали през 30-те години, през които правим проучването”, коментира д-р Оксана Тарасова, ръководител на глобалната програма за наблюдение на атмосферата на Световната метеорологична организация.През последните 70 години, според доклада, увеличението на въглеродния двуокис в атмосферата е почти 100 пъти по-голямо, отколкото в края на последната ледникова епоха.
Бързо повишаващите се атмосферни нива на CO2 и други газове, като метана, имат потенциала, според изследователите, да „предизвикат непредсказуеми промени в климатичната система, които да доведат до сериозни екологични и икономически сътресения”.Освен покачването на концентрациите на парникови газове изследването показва, че от 1990 г. насам интензитетът на слънчевата радиация е нараснал с 40%, което засилва процеса на глобалното затопляне.Геологически, това е като инжекция с огромно количество топлина”, посочва д-р Тарасова. „Промените няма да отнемат десет хиляди години, както преди, ще се случат бързо - ние нямаме познания за системата в такова състояние и това е малко обезпокоително”.Според експерти последният път, когато Земята е имала сравними нива на въглероден двуокис в атмосферата със сегашните, е бил преди три до пет милиона години, в средата на периода Плиоцен. Климатът тогава е бил със средно 2-3 градуса по-топъл, а морските нива с 10-20 метра по-високи.Най-тревожно обаче е бързото покачване на метана. Неговата концентрация също е рекордна, откакто се правят изследвания. Този парников газ има в пъти по-голям ефект за глобалното затопляне от въглеродния двуокис.„Бързото увеличение на метана от 2007 г. насам, особено през 2014 г., 2015 г. и 2016 г., е различно, от очакванията, заложни в споразумението от Париж, като повишаването на концентрациите на метан е най-силно в тропиците и субтропиците. То не се дължи на изкопаемите горива. Ние не разбираме защо метанът в атмосферата нараства толкова бързо. Това може да е обратна връзка от изменението на климата. И е много обезпокоително”, добавя д-р Тарасова.

Неактивен fantom4e

 • Beginner
 • *
 • Публикации: 83
Re: Защо се затопля климата
« Отговор #1 -: Ноември 16, 2017, 04:09:22 pm »
Претоплена стара манджа ми се струва новинката.
Понеже не намирам нищо като научен доклад за тази слънчева радиация, бих бил благодарен за линк, за да мога да коментирам с факти :)

Неактивен Аtos

 • Global Moderator
 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 4 257
 • Мисля, следователно...мисля!
Re: Защо се затопля климата
« Отговор #2 -: Ноември 16, 2017, 07:25:50 pm »
Поствам моя отговор директно, като отговор на самата тема!

Климатът се затопля, защото...не изстива, просто е!
Защо се затопля нещо, когато го извадите от хладилника? Затоплянето му не спира с разтопяването на заледяването по повърхността му, нали?

Преди ледниковия период, Земята не е имала полярни шапки! Всички сте виждали древните карти на Антарктида, които са доста по-прецизни от сегашните в сухоземния и ландшафт и без никакъв лед!

Просто...Земята е била без полярни шапки в нормалното си състояние! Сега...че някой си "учен" някога е решил, че ледниковият период е завършил, ами...негова си работа!
Ледниковият период ще завърши, когато се стопят полярните шапки и Земята се върне към предишния си климат-Сахара (и други пустини) някога са били на дъното на океана - факт!
Значи, не може една цивилизацийка, която се пръква със "знания" в последните 500-1000 години от този процес на размразяване да иска да "се спре часовника" на размразителния процес! Тъпо...

Неактивен Радико

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 7 241
 • Пол: Мъж
 • Автодидактик
  • http://martinov-radiko.blogspot.com/
 • Скайп: radiko1a
Re: Защо се затопля климата
« Отговор #3 -: Ноември 16, 2017, 09:54:27 pm »
Цитат
Климатът се затопля, защото...не изстива, просто е!
Ми да просто е, има два варианта на теб ти става по топло или защото си се облякъл повече и тялото ти не изстива или защото си грееш    гъъърба на печката и тя те загрява. При положение, че знаеш, че някой е врътнал копчето на печката от три на четири и ти да се оглждаш дали някой не те е завил с още едно одеяло... Малко смешно звучи.
Цитат
Претоплена стара манджа ми се струва новинката.
fantom4e не случайно започнах с това изречение:
Цитат
Случайно попаднах ЗА ВТОРИ ПЪТ На тази статия и реших, че няма нищо случайно на този свят и, че е време да повдигна въпроса тук
Под статията има линк водещ към оригиналният материал:
cnn.it/2zjsy1I
Само че предполагам е лесно да се досети човек, че материала е осъвременен с по пресни и актуални новини. Дори говорят против Тръмп докато оригиналният доклад на Светлана Тарасова липсва "Явно са преценили че е скучен" или по точно, че има нелицеприятни данни.
Ако потърсиш в гугъла "d-r Svetlana Tarasova"  излизат данни за нея и поне един сайт с множество видеоматериали от въпросният форум на който е направено и това изказване.

Неактивен Аtos

 • Global Moderator
 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 4 257
 • Мисля, следователно...мисля!
Re: Защо се затопля климата
« Отговор #4 -: Ноември 16, 2017, 11:04:55 pm »
Радико, или не загряваш или нарочно се халосваш?

Нашата планета си е "печка", която си е в един определен режим от милиони години!
Приема - отдава...и си има някакъв баланс. Това, че преди няколко хиляди години балансът и е бил нарушен (причините за това не са предмет на темата, а и са спорни хипотези), не означава, че тя не се опитва да се върне в първоначалния си температурен баланс!
То е...като да вкараш замръзнала ябълка в гореща стая - за бактериите, обитаващи ябълката, желаната температура е (примерно) 18 градуса и хич не им се нрави, че се повишава. Напротив - те смятат, че са отговорни за това покачване и всячески се опитват да спрат процеса...ето, това е смешното!

Неактивен Maistora52

 • I'm first Omnologist in World
 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 1 643
 • Пол: Мъж
Re: Защо се затопля климата
« Отговор #5 -: Ноември 17, 2017, 09:36:36 am »
Въпросът е комплексен, т.е. не може да се търси причината поотделно в отделните симптоми.
Климатичните състояния на земята през отделните еони, ери и периоди са били и са повлиявани от цял куп най-различни по въздействие фактори.
Генерализирано тези фактори са основно два - Външни спрямо Замята или Космически, и Вътрешни пораждани от земни, подземни и надземни сили.
Към космическите фактори можем да причислим основно и на първо място въздействието на Слънцето, на второ - основно различните космически лъчения (гама са най-опасните), както и всевъзможните гравитационни и магнитни въздействия при преминаването на слънчевата система (ведно с целия галактически ръкав, в който се намира) през различни интергалактични среди, както и приближаването и отдалечаването от/към безбройните други звездни галактически обекти. ЗА ТЕЗИ ВЪЗДЕЙСТВИЯ МОЖЕМ САМО ДА ГАДАЕМ тъй като не разполагаме нито със съответна наблюдателна апаратура, нито с исторически натрупан запис от резултати, на базата на които да можем да твърдим това или онова.
Пример: споменава се, че през последните години (нам колко си) Слънцето било увеличило радиацията си с 40%. Може и така да е, но това е симптом, следствие, без да се знае каква е причината, а това е от огромна важност, имайки предвид основни космологични тези и потвърдени наблюдения, както и някои от основните ни представи - че Слънцето както и всички останали звезди горят и в крайна сметка изгарят, като видът на "смъртта" им зависи основно от големината им. Като не забравяме и всевъзможните други причини - двойни звезди, черни дупки, сблъсък и пр. - все неща, които се случват извън ВРЕМЕВОТО  наблюдение през краткия отделен човешки живот... а и колко още много неща не знаем... трябват ни хилядолетия наблюдения и записи, за да можем да твърдим нещо сериозно.
Да не говорим, че една радиация не е само топлинна или само ултравиолетова, а е цял спектрален набор ...

Що се отнася до Вътрешните, собствено-земни фактори, разбира се от първостепенно значение са процесите случващи се ПОД земната кора... и техният "изблик" на повърхността под формата на огромни тектонични размествания на земните пластове, изригваните от вулканите огромни количества парникови газове и облаци от прах, които трайно променят целокупното състояние на всички слоеве на земната атмосфера.
Разбира се, и това, че Пекин, Кайро, София, Париж и много други градове са в автомобилен и/или промишлен смог само добавя своята "лепта" към замърсяването на атмосферата, без да е основен фактор - по-скоро е местен. Бих добавил тук и простотиите за това, че животните били най-виновни за увеличаването на парниковите газове... което е просто смешно... или пък фреонът от хладилниците и дезодорантите, .. които в един момент се спрягаха като основна причина за разширяването на озоновата "дупка" над южния полюс... просто простотии!
Вярно е, добавят се към другите причини, но съвсем нямат такъв грандиозен ефект който им се приписваше.

Така - в общи линии това са основните причини, но пък да си кажа честно, като изключим пораженията от наводнения, торнада, земетресения и други разни природни катаклизми докарващи ни до бедствено положение, на мен по ми се иска да има Затопляне, АМА НЕ МНОГО...

В крайна сметка, твърде нищожен фактор е отделния човек, пък и цялото човечество за да предизвика промяна на земния климат.
« Последна редакция: Ноември 17, 2017, 10:05:15 am от Maistora52 »

Неактивен EDM electronics

 • Global Moderator
 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 3 481
Re: Защо се затопля климата
« Отговор #6 -: Ноември 17, 2017, 09:58:58 am »
Не е нужно да си специалист или да правиш някакви измервания, достатъчно е от обща култура и знание, да прецени човек, че този рояк от коли /дори черния мангал с целия цигански табор е яхнал по няколко/, цялата тая свръхиндустриалицазия, която изчерпва ресурсите на майката Земя, а при преработката я замърсява-отравя, отделяния въглероден двуокис в огромни количества, не само ще затопля климата, а направо започва да изпича всичко живо на Земята.

Скоро имаше някакво видео /къде истинско, къде не/, как някакви НЛО влизат вътре в слънцето. После последващи новини, как намалявала слънчевата радиация. Правя изводи, че някой/и, нещо прави така, че да намали греенето на "печката" /Слънцето/, щото иначе от парниковия ефект, ще си се самоизгорим.

Моята теория в процеса е с намесата на извънземните  ;D, и това не е майтап. Някой ни отглежда на самотен остров във Вселената, далече от цивилизациите и като вижда, че се загряваме, от време на време регулира "печката". Планетата Земя е нещо, като островна каторга за провинилите се, лошите души, заточени да изкупуват греховете си, да търсят справедливост, но никога да не я открият на Земята. Земята е предградието на ада.

Неактивен Аtos

 • Global Moderator
 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 4 257
 • Мисля, следователно...мисля!
Re: Защо се затопля климата
« Отговор #7 -: Ноември 17, 2017, 12:06:56 pm »
Моята теория в процеса е с намесата на извънземните  ;D, и това не е майтап. Някой ни отглежда на самотен остров във Вселената, далече от цивилизациите и като вижда, че се загряваме, от време на време регулира "печката". Планетата Земя е нещо, като островна каторга за провинилите се, лошите души, заточени да изкупуват греховете си, да търсят справедливост, но никога да не я открият на Земята. Земята е предградието на ада.

Дали Земята е ферма или каторга, можем само да гадаем?
Разбира се, че не е особено умно да заявим, че сме върхът на вселенския разум и по-велики от нас няма ;D

Тук говорим обаче за приноса на човешката дейност за въпросното затопляне на климата - дали пак комплексът на собствена значимост не ни играе лоша шега, карайки ни (обзети от мания за величие) да се смятаме за най-значимия фактор (а според някои и единственият) за протичане на закономерни планетарни циклични процеси?
Хавайските вулкани, примерно!
Някой има ли идея колко отровни емисии бълват ежеминутно, съпоставени към промишлените замърсявания?
То е все едно, ако има друга такава вулканична "група" някъде на Земята, процесите да се ускорят тройно!


Неактивен svetlio760

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 1 350
 • Пол: Мъж
 • винаги има начин
 • Скайп: svetlio760
Re: Защо се затопля климата
« Отговор #8 -: Ноември 17, 2017, 01:39:07 pm »
Или просто кемтреилсите си вършат подлата дейност и това предизвиква затоплянето, а ние умуваме. Между другото слънцето има сезони, които са с 11 годишен цикъл. Не е зле да го прибавим към сметката!

Неактивен epwpixieq-1

 • Сериозен Експериментатор
 • Много Напреднал
 • ****
 • Публикации: 1 600
 • Пол: Мъж
 • e^(π*ι)+1=0
Re: Защо се затопля климата
« Отговор #9 -: Ноември 18, 2017, 08:45:46 pm »
Освен покачването на концентрациите на парникови газове изследването показва, че от 1990 г. насам интензитетът на слънчевата радиация е нараснал с 40%, което засилва процеса на глобалното затопляне.

Да приемем че Слънцето работи като генератор на вибрации, част от които се проявяват като ЕМ лъчение, изключвам изцяло механизъма на материализиране на тези вибрации, от каквато и форма да са зародени в ЕМ, тоест типа на динамиката или липсата на такава в Слънчевите недра, и в допълнение приемаме, че през цялото време Слънцето работи максимално ефективно, тоест без промяна на импеданса в системата винаги има зараждане на тези вибрации в опредено количество  и съответно трансформация на % от тях в ЕМ лъчение. В този случай, това са постулати които са, като аксиомите в геометрията.
Следователно, ако УСЛОВНО приемем че твърдението за 40% нарастване е вярно, и нямаме промяна на импеданса (важно условие) и % на трансформация на първичните вибрации в ЕМ е непроменен, излиза че Слънцето е решило да вдигне КПД над 100%, на база характеристиката на системата, тоест СЕ се проявява във веригата (може би на някои от колгегите това ще им хареса но не мисля, че това е логичен постулат). Разбира се Слънцето не решава просто да излъчва 40% повече ЕМ лъчение без някаква промяна. Имайки в предвид, че всяка природна система има натурален импеданс който е характеристичен за нея, може да се заключи, че има външен източник на влияние, върху импеданса в системата, за това ПРЕДПОЛАГАЕМО отчетено нарастване от 40%.
Разбира се, човек трябва малко да се замисли за да види динамиката на процесите и съответно да си направи заключения, а не само да се хвърлят цифри наляво и надясно, без каквато и да е логика.

От друга страна, глобалното "затопляне" може да се погледне по един много по-елементарен начин.
Знаем, че някаква част от всеки физически процес е в отделяне на топлина в една или друга степен.
Да вземем например ДВГ. Горенето при него е, да приемем средно 30% ефективно, предаване движение на колелата, следователно 70% от енергията на 1л бензин отива в топлина директно в затопляне на атмосферата. На ден се консумират приблизително 8x10^7 варела суров петрол, 8x10^7 x 0.7 = 5.6x10^7 варела суров петрол. Един варел суров петрол има 6x10^9 J енергия. Тоест на ден, само автомобилите отделят 3.036x10^17 J като топлинна енергия. Енергията необходима за изпаряване на 1 литър вода е 2.26x10^6 J/kg (при определена динамика на отнемане на топлината). Така излиза, че на ден, само автомобилите добавят в атмосферата топлина достатъчна да изпари 1.34x10^11 Литри = 1.34x10^8 м^3 вода. Ако направим тази маса вода като слой, от 1 см се получава:  1.34x10^10 м^2 или 1.34x10^4 км^2 1см слой вода. Съответни калкулации могат да се направят за и за други индустриални системи (автомобилите са една от тях) със съответни аналогии. Това съответно се съпоставя с обема изпарена вода от глобалното слънчевото нагряване на океаните и се вижда степента на топлината от човешките инициативи сравнена с слънчевата.

Разбира се това изобщо не третира динамиката на обеззеленяване и респективно бетонизация или асфалтизация на сушата, или огромните проблеми на монокултурите при индустриалното земеделе, което всъщност вероятно е по-големия проблем понеже, растенията са отговора на природата за акумулиране слънчева енергия, респективно за складиране на топлина и съответно охлаждане на атмосферата.
Но разбира се другарките с Ph.D. отпред на името това малко ги интересува, и най-вече защото няма кой да им даде пари за такъв тип динамично (включващо много променливи) логическо мислене, не че го могат де, но това е съвсем друг въпрос. И като вземат да публикуват какви ли не глупости в „реномирани“ ( не съм сигурен какво значи вече тази дума, по скоро индоктринирани трябва да се използва, журналисте, които пък изобщо си нямат и представа за какво става реч, започват да пишат и преписват от глупост та по-голяма глупост.

Неактивен juliang

 • Главен инквизитор
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 4 567
Re: Защо се затопля климата
« Отговор #10 -: Ноември 18, 2017, 10:09:34 pm »
Освен покачването на концентрациите на парникови газове изследването показва, че от 1990 г. насам интензитетът на слънчевата радиация е нараснал с 40%, което засилва процеса на глобалното затопляне.
Земята е на 150 млн км от Слънцето, а Венера е на 110 млн. Разликата е 40%. Ако Слънцето увеличи интензитета си с 40%, от тук климата щеше да е точно като на Венера - + 200-300 градуса на слънце.

Но пък собствениците на фотоволтаици щяха да усетят, че добиват с 30-40% повече енергия от волтаиците, което не се чува :)

Неактивен Аtos

 • Global Moderator
 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 4 257
 • Мисля, следователно...мисля!
Re: Защо се затопля климата
« Отговор #11 -: Ноември 19, 2017, 01:22:54 am »
Пазят тайна, мръсниците...току-виж ги обложили с данък "добавка радиация";D

Все пак, Радико има в предвид не, че Слънцето е започнало "да пече" по-силно, а че слънчевата радиация прониква с 40% повече през атмосферата!
Т.е. - локални (земни) са причините за това, не търсете под вола теле! Сега, дали тези данни не са спекулирани от медии и интерес имащи...съвсем отделен въпрос!
И някак всички (сякаш нарочно) пропускате естествения ход на планетарните процеси, които споменах, а именно - краят на ледниковият период :D

Неактивен GreenHulk

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 1 242
 • Пол: Мъж
 • Астронавигатор
Re: Защо се затопля климата
« Отговор #12 -: Ноември 19, 2017, 03:35:00 am »
В езотеричната наука звездите се разглеждат не като плазмени кълба, а като центрове на действие на определени духовни същества (с огромен силов/енергиен порядък).

"Не бойте се деца, леб ще има!"


"Раждането и смъртта на листите е бързото кръжене на въртопа, чиито по-широки кръгове достигат сред звездите"
Рабиндранат Тагор

Неактивен epwpixieq-1

 • Сериозен Експериментатор
 • Много Напреднал
 • ****
 • Публикации: 1 600
 • Пол: Мъж
 • e^(π*ι)+1=0
Re: Защо се затопля климата
« Отговор #13 -: Ноември 24, 2019, 01:40:52 am »
Попаднах на интересно изследване на Професор Валентина Захаркова ( от Украйна ), която е физик изследващ динамиката на Слънчевото магнитно поле. Който има възможност да разбере презентацията ( на Английски ) ето: https://www.youtube.com/watch?v=M_yqIj38UmY ( възможно е да е има и на Руски и нека колеги които я намерят да я посочат ).

Накратко, Проф. Захаркова, открива нов 2000 годишен цикъл във флуктуациите на слънчевото магнитно поле. Досега нищо толкова интересно, би казал някой, което всъщност е интересно е как го открива като наслагва осцилациите на 4-те магнитни вълни които минава през недрата на Слънцето, и което е всъщност най-интересното, и поради което помествам коментара тук, е че тя постулира че от 2020 година, започва да се усеща доларен минимум, който ще продължи 34 години (2054), като най-силно ще бъде изразен през 2030-2040 години, като това ще се отрази в глобално застудяване, до такава степен, че най-вероятно ще има масово умиране на животни ( и възможно хора ) от недояждане, понеже много от културите с които сме свикнали, и обичат по-топло време, няма да могат да растат. След този период, нейния модел (направен през 2012) който е един от двата модела ( от 150 ) такива, който успешно прогнозира сегашната намаляващо соларна активност, предвижда 500 години с нарастващи температури за Земята.

Нейната публикация е издадена в списанието Nature: https://www.nature.com/articles/s41598-019-45584-3

Неактивен PyroVeso

 • Специалист
 • Стабилен
 • ***
 • Публикации: 972
 • Life is a DIY project!
Re: Защо се затопля климата
« Отговор #14 -: Ноември 26, 2019, 07:23:34 am »
Цитат от една любима книга:

"След това ще извадят диаграма на футболно игрище. И ще кажат: представете си състава на земната атмосфера като футболно игрище. В по-голямата си част атмосферата е съставена от азот. Значи, ако започнем от гол линията, азотът заема цялото поле до седемдесет и осмия метър. А останалото е в по-голямата си част кислород. Кислородът е до деветдесет и деветия метър. Остава само един метър. Само че и в него преобладава инертният газ аргон. Аргонът свършва на осем сантиметра от гол линията. Това си е, кажи-речи, ширината на бялата черта, приятели. И колко от тези оставащи осем сантиметра се падат на въглеродния диоксид? Два и половина сантиметра. Ето колко въглероден диоксид има в атмосферата ни. Два и половина сантиметра в стометрово футболно игрище..."

И по-нататък:

"...казано ви е, че количествата въглероден диокдид са се увеличили през последните петдесет години. Знаете ли с колко са се увеличили на нашето футболно игрище? Увеличили са се с девет милиметра — по-малко от дебелината на молив. Това е доста повече въглероден диокдид, но е миниатюрна промяна в състава на цялата ни атмосфера. И въпреки това от вас се очаква да повярвате, че тази незначителна промяна е тласнала цялата ни планета към опасно затопляне."