Автор Тема: Защо се затопля климата  (Прочетена 42000 пъти)

Неактивен geordgeo

 • Beginner
 • *
 • Публикации: 61
Re: Защо се затопля климата
« Отговор #135 -: Декември 03, 2019, 04:54:54 pm »
Моето скромно мнение гласи, че човечеството като цяло има много голяма вина за промяна на микроклимата в отделни райони и дори цели страни (особено малките такива по площ), но за цялостен поглед върху планетата не ни достигат данни, не познаваме материята, върху която се води дебата. И в крайна сметка оставам с впечатлението, че цялата дандания с глобалното затопляне ще налее един много големи пари (най-вероятно трилиони) в някои много дълбоки джобове (корпорации и отделни фамилии), а резултата ще бъде нулев или много близко до нулата. Защото и други преди мен в мненията си изтъкват неоспоримия факт, че дори цяла Европа (в случая само ЕС, което определено не е цяла Европа, а само половината от нея, географски) да мине на безвъглеродна икономика, това няма как да предизвика чудо, при положение, че  най-големите световни замърсители дори не искат и да чуят за някакви ограничения. Самият факт, че темповете на изпомпване на нефт продължават да се увеличават ( а си спомням като дете през 70-те и 80-те години на 20-ти век как ни плашеха, че най-много до 2000-та година нефта ще свърши) показва, че замърсяването ще продължава още много дълги години, няма как да се избегне това. Никой (никоя държава) не иска да се връща назад в прогреса (направо да регресираме), а все още няма технология (или ако има е скрита дълбоко някъде), която да позволи окончателното ни освобождение от изкопаемите горива (нефт и въглища основно). А и конкретно аз клоня към някаква по-глобална, може би (и) космическа причина, която да причинява тези флуктуации в температурите на земната атмосфера - каква? Нямам си и на идея, чета всичко, което е интересно по тоя въпрос и те така ще си минат още не знам колко си години, преди нещо да се разбере по тоя въпрос (ако се разбере изобщо)...

Неактивен epwpixieq-1

 • Сериозен Експериментатор
 • Много Напреднал
 • ****
 • Публикации: 1 600
 • Пол: Мъж
 • e^(π*ι)+1=0
Re: Защо се затопля климата
« Отговор #136 -: Декември 03, 2019, 05:56:29 pm »
А какво си мислиш че не виждам какво правиш ти самия, след хиляди години облагородяване и култивация на растенията които отглеждаме ти отново ги захвърляш там от където са дошли. Странно какво очакваш да се случи, освен инволюция нищо друго няма да се получи по твойте методи и начин на мислене.
Никой не казва че растенията трябва да се захвърлят, но тези хиляди години "облагородяване" са години на растеж в изолация, само чрез симбиоза със останалата част на растителния свят тези култивирани растения ще могат да съществуват без необходимост за влагане на много допълнителна енергия и така даже ще бъдат много по-здрави и почвата със времето ще стане по-богата, понеже много повече разнообразен животински свят ще се развие в нея.
Знаеш ли агрономите орат и обработват почвата за да има повече реколта та да ядът и тия дето само висят на компютрите развиват разни велики теории които ако се приложат човечеството ще умре от глад.
krasias, вие или сте наивен или не разбирате какво се представя като информация. Вашето изказване "агрономите орат и обработват почвата за да има повече реколта" е все едно да се каже че "докторите дават хапчета на хората за да са по-здрави". Агрономите правят това на което са научени, както правят 99.9% от хората, прилагане на познание без замисляне. Ако имахте възможност да разбирате Английски, и гледате лекцията към която дадох препратка, щяхте да разберете че човека които дава лекцията (същия този които работи на 6000 декара), е човек от които професорите по аграрните университети се учат (ако не са завладени от интересите на химическата индустрия за изкуствени наторители), тези професори са тези след това които преподават на агрономите за които вие говорите и пишат книги по агрономство.

Ето какво става със минералната част на почвата след дъжд, когато се прилага оране: https://www.youtube.com/watch?v=uUmIdq0D6-A&t=4261s 
всичките хранителни вещества се отмиват, понеже хумуса, основно гъбичните колонии са разрушени, от ултравиолетовите лъчи, и така почвата не може да задържа вода и изисква много повече поливане. Тоест цикъла на живот на природата е нарушен и затова е необходимо индустриално подпомагане на една изкуствено създадена, не във синхорн със природата, система.
Знаеш ли колко малко народ се занимава със земеделие а всички искат да ядът как ще решиш този проблем с твоя чисто дивашки метод.
За ваша изненада имам престава, във САЩ са 1%, за ЕС е 4.2%. Тук обаче, не създавате правилния въпрос, понеже въпроса който трябва да се зададе е не колко хора, а колко енергия (изключваме слънчевата) е необходима за влагане при/прилагане в определен тип земеделие, за да се извлече единица продукция, само при задаване на такъв въпрос хората ще започват да разбират затова колко неефективно е земеделието което се основава на химическата индустрия за наторители  (като изобщо не говорим за качеството на минералите) и една от причините за това е точно обръщането на почвата.

Неактивен EDM electronics

 • Global Moderator
 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 3 481
Re: Защо се затопля климата
« Отговор #137 -: Декември 03, 2019, 07:01:49 pm »
epwpixieq-1, не съм копал с ямболска мотика повече от 30 г.  ;), /а иначе много ми се копае, но не мога да намеря къде и на кой  ;D/, но по спомен оттогава, това се прави с цел размекване на почвата, да може да пробие кореновата система. Може тези неща дето разправяш да са верни, но при условие, че растението не може да пробие надълбоко, където се задържа влага и в същото време плевелите го обгърнат, те имат силни корени, израстват по-бързо, правят му сянка и то ни вода, ни слънце - умира. Другата причина за копането е именно да изкараш плевелите с корените нагори и те да изсъхнат.

В Западна Европа почвите са тотално изтровени от химия. Виждал съм, как сменят почвата в аграрните райони и носят почва от горите примерно. В почвата няма червеи и насекоми - тотална отровия от химия. После, за да намалят химията - пестициди, като засеят, поливат и плевелите избуяват първи. Още преди да изникнат културите, минават с едни огнехвъргачни машини с горелка за всеки ред и те изгарят с огън листата, така плевелите умират. А че си орат, орат си.

Неактивен ndm

 • Специалист
 • Стабилен
 • ***
 • Публикации: 708
 • и има и ш извади ако трее - че даже ш и работи
Re: Защо се затопля климата
« Отговор #138 -: Декември 03, 2019, 08:32:18 pm »
Още преди да изникнат културите, минават с едни огнехвъргачни машини с горелка за всеки ред и те изгарят с огън листата, така плевелите умират.
Силно съм заинтересуван от новите технологии за борба с плевелите в земеделието. Тъй като при нас на село информацията стига последна, ако може да дадете препратки към доставчици на огненохвъргачно оборудване.
Заранее спасибо!

Неактивен EDM electronics

 • Global Moderator
 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 3 481
Re: Защо се затопля климата
« Отговор #139 -: Декември 03, 2019, 08:47:36 pm »
Ами не мисля, че са нови, виждал съм ги преди повече от 20 г. Не мога и да ти помогна с намирането, просто търси в Гугал на английски, немски, италиански и все ще излезе нещо.
Но всъщност тази огнехвъргачка е инвентар. Поставя се на трактор - тръбна конструкция, като разперено крило с накрайници към земята - горелки с пропан-бутан за всеки ред, вързани с маркуч и така. Но за да се ползва трябва всичко преди това да е механизирано - направата на редовете, сеитбата и т.н. Защото редовете трябва да са стандартни. Дори сеитбата на зеленчуците е с машина. Разсада се изготвя от фирми за разсад - плата от стиропор с малки килийки пръст с едно растение и машината го бучи автоматично. Производителността е на най-високо ниво.

Този метод за борба с плевели го ползват само за еко продукцията, защото там има институт и взимат произволни проби от почвата, едва тогава дават сертификат Еко. А Еко се продава 4 пъти по-скъпо в хиремаркета, вярно и добива е много по-нисък.

Неактивен krasias

 • Специалист
 • Сериозен
 • ***
 • Публикации: 1 197
Re: Защо се затопля климата
« Отговор #140 -: Декември 03, 2019, 09:09:02 pm »
krasias, вие или сте наивен или не разбирате какво се представя
epwpixieq-1, аз може и да съм наивен но не и неадекватен като IT  специалист засадил два домата и образовал се чрез интернет. Я като толкова много знаеш ми отговори на два простички въпроса. Първо каква е зависимостта между подземната и надземната част на едно растение, и второ как и колко време ще ти отнеме без да ореш да накараш почвата да ражда ако почвата в градината ти е глинеста и силно варовита.

Неактивен epwpixieq-1

 • Сериозен Експериментатор
 • Много Напреднал
 • ****
 • Публикации: 1 600
 • Пол: Мъж
 • e^(π*ι)+1=0
Re: Защо се затопля климата
« Отговор #141 -: Декември 03, 2019, 11:49:41 pm »
Интересно винаги когато опонента започва да отпада на доводи, започват въпросите по личностно направление. Но както и да е, и понеже явно вие си имате определени насъдени разбирания, може би ще е добре да се представя и снимков материал относно доводите.
Я като толкова много знаеш ми отговори на два простички въпроса. Първо каква е зависимостта между подземната и надземната част на едно растение, и второ как и
Коренната система, най-просто казано, е стомаха на растенията. На база на историческата еволюция, животните са се развили да имат вътрешен стомах а растенията външен. Коренната система на растението храни биологически активния живот във почвата и обратно, микроорганизмите в почвата, около корените хранят растението, разграждайки със своите киселинни секреции, веществата които не са директно усвоими от корените власинки, хранят растението. Как иначе можете да си представите дърво растящо на скала ( от приложения снимков материал ), или може би някой е копал скалата. Също така вижте и снимката показваща развитието на коренната система.
колко време ще ти отнеме без да ореш да накараш почвата да ражда ако почвата в градината ти е глинеста и силно варовита.
Спор няма че ще отнеме повече време, но след определена последователност и интелигентен избор на процедурите, ще има дългосрочно подобряване на почвата а не деградация, която се получава всеки път когато се копае . Когато имате неподходяща почва, да не си мислите че с оране, ще стане по подходяща, напротив. Единственото нещо което може да помогне за подобряването на почвата е живота. Природата си го е измислила и има техники за отпускане на почвата, като се засаждат такива култури, с масивна коренна система, които я разцепват, както и да се добавят минерали за разпускане. Има много техники, стига човек да иска да ги разбере. Вижте добре снимката с хумусна почва върху пясъчно дъно. Надявам се не си мислите, че природата ако е започнала с пясъчното дъно, и постоянно е обръщала горния слой ("оране") ще е могла, с годините, да изгради този хумусен слой.

И да добавя с правенето на разпръснатите масивни информационните системи може да си изкарвам прехраната, но това далеч не ми ограничава познанието, което е в много повече сфери  на живота отколкото можете и да си представите, най-вече попради факта че съм любопитен по природа, постоянно търся ново познание, и обичам да се занимавам с решаването на проблеми. И точно затова повече от две десетилетия имам висока специализация в точно определена ниша на контруирането на разпръснати информационни системи.

Неактивен krasias

 • Специалист
 • Сериозен
 • ***
 • Публикации: 1 197
Re: Защо се затопля климата
« Отговор #142 -: Декември 04, 2019, 12:39:41 am »
Интересно винаги когато опонента започва да отпада на доводи, започват въпросите по личностно направление.
Не е лошо да си попрочиташ коментарите пък дано разбереш и кой е започнал пръв. И освен че си ITспециалист си специалист и по изопачаване на фактите. И така аз лично намирам диалога ни за напълно безполезен защото няма какво полезно и правилно да науча за земеделието от един IT специалист който си е въобразил че много знае само от едното четене в интернет. Виж да беше агроном или поне човек с богат личен опит в областа но си много далеч и встрани от земята. И както искаш го приемай но това си е факт.

Неактивен Ksurnev

 • Експериментатор
 • Стабилен
 • ***
 • Публикации: 992
 • Пол: Мъж
 • Ужасно саркастичен
 • Скайп: ksurnev
Re: Защо се затопля климата
« Отговор #143 -: Януари 01, 2020, 06:22:30 pm »
Дрейф на магнитните полюси.
Това нещо дали не е причината за затоплянето?
Много сходни диаграми, трябва да помислим.
За диаграмата на температурата мисля, че има леки разминавания.

Неактивен Радико

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 7 241
 • Пол: Мъж
 • Автодидактик
  • http://martinov-radiko.blogspot.com/
 • Скайп: radiko1a
Re: Защо се затопля климата
« Отговор #144 -: Януари 01, 2020, 06:54:12 pm »
Ксурнев от диаграмата е видно че полюса се мотае напред назад, наляво надясно. Докато климата върви праволинейно нагоре. Това означава, че не може да се търси причинно следствена връзка между тях това обаче не изключва двете явления да имат обща причина. Такова заключение е силно недолюбвано за определени обществени кръгове.

Неактивен mindos

 • Наблюдаващ
 • Публикации: 41
Re: Защо се затопля климата
« Отговор #145 -: Януари 01, 2020, 07:23:55 pm »
Дрейф на магнитните полюси .. трябва да помислим.
Какво има да се мисли?
И да гориш дървета и да си караш дизела е все едно.
Това което има да се случва, ще се случи, казват му цикличност.

Неактивен Ksurnev

 • Експериментатор
 • Стабилен
 • ***
 • Публикации: 992
 • Пол: Мъж
 • Ужасно саркастичен
 • Скайп: ksurnev
Re: Защо се затопля климата
« Отговор #146 -: Януари 02, 2020, 08:11:27 pm »
Това е движението на полюса:
69.271 1850
69.178 1860
69.536 1870
70.013 1880
70.546 1890
70.460 1900
70.785 1910
71.337 1920
72.268 1930
73.299 1940
74.638 1950
75.301 1960
75.878 1970
76.906 1980
78.095 1990
80.972 2000
85.020 2010
86.502 2020

От тук нататък според прогнозите градусите намаляват.

Източник:
https://www.ngdc.noaa.gov

Нямя да правя диаграма, то се вижда.

Неактивен Радико

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 7 241
 • Пол: Мъж
 • Автодидактик
  • http://martinov-radiko.blogspot.com/
 • Скайп: radiko1a
Re: Защо се затопля климата
« Отговор #147 -: Януари 02, 2020, 08:55:27 pm »
ksurnev
вяршваш ли че всичко написано там е 100% истина неподправена и неманипулирана. Аз не вярвам, а не вярвам защото имам поне за района на София съвсем различни данни. по точно имам данни, че средногодишната температура за София се е повишила със три градуса за последните 30 години. и това може да бъде много лесно проверено от всеки. достатъчно е да се знаят няколко неща:
 1 Да знаеш че температурата на подпочвените води е равна на средногодишната за района
 2 Да знаеш колко е била тази температура за дадения район, последното го има в стари учебници по география. А за София според тези учебници тя е 11 градуса
 3 Остава само да премериш температурата на водата в някой кладенец. Във този момент за софия тя е 14 или малко над. Тоест повече от три градуса повишение. Не мога да ти кажа дали това е добре или зле, мога само да кажа, че определено не съответства на официалните данни.

Неактивен Ksurnev

 • Експериментатор
 • Стабилен
 • ***
 • Публикации: 992
 • Пол: Мъж
 • Ужасно саркастичен
 • Скайп: ksurnev
Re: Защо се затопля климата
« Отговор #148 -: Януари 03, 2020, 07:55:17 pm »
Радико, сигурно няма да повярваш, че мръсната част на дизеловито гориво е парафина, ама каво да направя. Вярвай в себе си, и с рогата...