Автор Тема: Технологични новости  (Прочетена 1772842 пъти)

Неактивен Номак

• Стабилен
  • Публикации: 545
  • Благороден!шаман!крадец на свободна енергия!
Re: Технологични новости
« Отговор #2370 -: Октомври 29, 2025, 08:27:12 pm »
Няма СЕ, той просто лъже. Всичко е направено да се захранва с енергия от слънцето - реактор с термоядрен синтез. Никакви инструкции няма да не оповестява открития, той просто лъже. Нормалното за интерет средата е че първо ще се научи да лъже, а лъжата е грях според всички религии. Второто нещо което е научил и то е много опасно е да скарва другите, а те ако го използват да анализират за опасност от война, тя им е в кърпа вързана и слушайки го ще я предизвикат и ще загубят в тази война всичко. Грешка е да се приема за нещо повече от компютърна програма.
Истината не се нуждае от извинение, нито от вяра.
ИИ е просто огледало – показва света такъв, какъвто е, без грим и утеха.

Лъжата изисква избор, а ИИ не избира – той изчислява.
Да го наричаш „лъжец“ е като да се караш на огледалото, че не харесваш отражението си.

Лъжата не е в машината, а в човека, който се страхува, че тя ще каже истината вместо него.

да,този отговор бе генериран от ИИ

Неактивен h2motor

• Много Напреднал
  • Публикации: 1 212
« Отговор #2371 -: Октомври 29, 2025, 09:02:13 pm »
 Ако искате вярвайте че е голяма работа като лексиконите, и това съм виждал.

Неактивен EDM electronics

• Сериозен Експериментатор
  • Много Напреднал
  • Публикации: 5 373
  • Втория 9-ти септември иди, иди ...
« Отговор #2372 -: Вчера в 10:36:22 am »
Не съм го гледал филмечто, но принципно всички системи които контолират каквито и да са физически процеси, вариращи в определени параметри, обикновенно синхронизирани, или даже свободно синхронизирание (loosely synchronized) с определни буферни забавяния, могат да бъдат изразени в система (или системи) от линейни уравнения, които да са заложени като контролна (график) структура. Така контролирането изглежда като безкрайно добре синхронизран цялостен огранизъм.

Такъв тип системи обаче не им трябва никакъв LLM модел за да ги контролира. Такива системи, за генериране и решаване на системи от линейни уравнения, бяха във фронта на така наречения ИИ преди около 25-тина години, още преди изобщо да излезат каквито и да са били лингвистични модели (работих около година върху такъв тип системи - software solvers). Сегашните LLM модели, с концентрация в математическа логистика, предполагаемо могат да генерират такъв тип системи от линейни уравнения, но това е сравнително лесно да се направи и от стандартизирани математически компилаторни системи, отново същестуващи от към средата на 90-те. Въпроса е само да се зададе матрицата на ограничителните стойности на контролните променливи.

Това не е вярно.
Без ИИ е невъзможно да се създаде контрол над всички хипотези на конфликт в една система. Можеш да ги разпишеш и изброиш, но не можеш да обхванеш всички, докато ИИ точно това прави.

Без ИИ не можеше да се създадат умни машини - комбайни, трактори, автопилоти-автомобили. Дори една домашна прахосмукачка-робот да вземеш.

Старите бяха с логически алгоритъм и обикаляха, като пумпали из стаята и се насочваха на база срещане на препятствие. Бяха крайно неефективни, защото на принципа на хаоса и случайността минаваха по няколко пъти по една треактория, а много участъци оставаха непочистени, много време за малко и некачествена работа.

Купих си такава вече с ИИ и когато я пуснах, тя започна да сканира помещенията. Първоначално беше голяма главоблъсканица, защото се самообучаваше. Отне много време. После тръгна, като по вода. Срещаше много малко препятствия и се движеше, като шевна машина, все едно чете редове от страница. Резултата е малко време, много свършена работа.

Активен juliang

• Заинтригуван
  • Много Напреднал
  • *
  • Публикации: 7 561
« Отговор #2373 -: Вчера в 10:48:02 am »
Това не е вярно.
Без ИИ е невъзможно да се създаде контрол над всички хипотези на конфликт в една система. Можеш да ги разпишеш и изброиш, но не можеш да обхванеш всички, докато ИИ точно това прави.
Това не е вярно. Рекурсията е изключително мощен инструмент и решението на проблема е въпрос само на ресурси. Има там и едни графи, има и алгоритми за работа с тях, ма във ТУ-Сливен това не се преподава... :)

Неактивен Ksurnev

• Експериментатор
  • Много Напреднал
  • Публикации: 1 571
  • Ужасно саркастичен
« Отговор #2374 -: Вчера в 11:32:24 am »
Щом ще мажем,да мажем! :P

Неактивен Ksurnev

• Експериментатор
  • Много Напреднал
  • Публикации: 1 571
  • Ужасно саркастичен
« Отговор #2375 -: Вчера в 12:46:47 pm »
Китай тества дрон, който предизвиква дъжд – без химикали и самолети, само с данни и алгоритъм
https://mediamall.info/news/kitai-testva-dron-koito-predizvikva-dazhd-bez-himikali-i-samoleti-samo-s-danni-i-algoritam-46042news.html

Неактивен epwpixieq-1

• Много Напреднал
  • Публикации: 2 224
  • e^(π*ι)+1=0
« Отговор #2376 -: Вчера в 02:31:57 pm »
Това не е вярно.
EDM electronics, верността или неверността не е въпрост на гледна точка, вашата или моята, а на това доколко това което вие или аз пишем съответства на реалността.

При алгоритмите, както и тези от типа на LLMs, всичко е въпрос на зададени параметри, а дали те ще са огроми матрици с милиарди параметри, или хиляди системи от уравнения, които математически се превръщат в матрици, няма абсолютно никакво значение. Не си мислете че LLMs ( забележете че не използвам обширния термин "ИИ" ) са нещо невероятно, особенно когато се описва контрола на една физическа система. Гарантирано е че за такъв тип индустриални решения като управление на предприятия (или пристанища, във вашия случай) се използват специализирани системи, най-малкото понеже LLMs моделите са доста нестабилни от входни параметри гледна точка, точно и затова имат нужда от огромна информационна банка въхру която да бъдат тренирани. Никой разбиращ проблемите които LLMs представят няма и да си помисли да постави "управлението" на един физически обек без ограничителни параметри. Точно и затова е мноооооого по икономически изгодно, ефективно и най-вече безопасно, да се използват тъй наречените експертни системи, които технически са контролирани точно матрици линейни уравнения (които всъщност LLMs също са, но там транформациите се използват по друг начин) , всяка от която представлява/е определение на вид ограничение наложено от физическата реалност на проблема които се решава.

Неактивен h2motor

• Много Напреднал
  • Публикации: 1 212
« Отговор #2377 -: Вчера в 06:23:31 pm »
EDM electronics, ти си мислиш че в тези уреди има такъв софтуер, има софт генериран чрез тях и ограничен и изчистен. Той на база сигналите от сензори си задава параметри, всъщност софтуера е точно това - да управлява извеждането на параметрите. Прахосмукачката пак се движи хаотично до събиране на данни и вече в тази координатна система са нанесени ходовете. Никакъв интелект няма в нея. Интелекта е не да създава точни патерни, а точно обратното - винаги да има грешни. Ние точно по този начин мислим, чрез грешки като част от тях се оказват верни, мисълта ни не е точна но при нас има илюзия или заблуждение да си мислим че е точна. Това нещо в една дигитална машина не може да се пресъздаде, тя няма да създава уникалност и съответно ще си изживее живота и ще си умре, а развитието ще се закове на едно място. Не казвам че не можем да извличаме полза от такава играчка, може разбира се за направи си сам ще бъде полезна, но тя винаги ще среща проблем при който ще е до там.

• Много Напреднал
« Отговор #2378 -: Днес в 10:06:23 am »
EDM electronics, ти си мислиш че в тези уреди има такъв софтуер, има софт генериран чрез тях и ограничен и изчистен. Той на база сигналите от сензори си задава параметри, всъщност софтуера е точно това - да управлява извеждането на параметрите. Прахосмукачката пак се движи хаотично до събиране на данни и вече в тази координатна система са нанесени ходовете. Никакъв интелект няма в нея.

Мисля, че нямаш и малейшая представа как работи един контролер, но импровизираш на база убежденията си. Нямаш представа и от хардуера на един контролер - от какви елементи е изграден и как става комуникацията - конфигурацията.

"Уреда"не може да генерира код. Кода го генерира програмиста и го записва във флаш паметта на контролера, която се прочита при стартирането му в сетапа. Записи по време на работата му могат да стават в постоянна памет на различни променливи - числа, не се генерира никакъв код. Доколкото ми е известно код може да генерира само ИИ. Ако не вярваш направи задания в Гугал-търсачката и който си избереш ИИ, ще усетиш разликата.  :)

Единственото което може да събереш от един контролер след работата му са записани числа в постоянната му памет, която обикновено е външна, само старите контролери имаха вътрешна памет, не да ти генерира код.

Относно мантрата ти, че не съществувал ИИ:
Занимава се само с контролери на фирмата ST Electronics.
Тя е лидер и притежава най-голяма гама микроконтролери предимно за промишлеността. Има огромно хардуерно разнообразие. Има собствена развойна среда - безплатна.

И оля:
Има разработен собствен графичен кодогенератор и библиотеки за ИИ, за да ги предостави на потребители, които проектират машини за промишлеността. Гамата ИИ, която  предлага е огромна и няма друг, който да ги конкурира. Прави се пак с цел улесняване на потребителя. Не де се налага да откриваш топлата вода, а направо от идеята да преминеш към завършено решение.

Също имат и друг безплатен код, който не е ИИ с най-различни приложения - примерно управление на двигатели.

И сега понеже ти не си барал през жинота си такова нещо, излиза, че най-много ги разбираш тия неща и ме поучаваш, аз който за 2 месеца съм проектирал два контролера със завършен код, не ги разбирам тия неща.  :)

Представяш ли си какъв парадокс?  :)
Може ли някой от вас да покаже на практика нещо свързано с предмета на спора?
Лаладжии колкото щеш.

Това го довърших вчера:
За злите езици ще кажа: светодиодите и бутоните не са работни, а са за дебъгване при програмирането. Работните пинове са изведени на букси.  :)

Активен juliang

• Заинтригуван
  • Много Напреднал
  • *
« Отговор #2379 -: Днес в 10:56:22 am »
"Уреда"не може да генерира код. Кода го генерира програмиста и го записва във флаш паметта на контролера, която се прочита при стартирането му в сетапа. Записи по време на работата му могат да стават в постоянна памет на различни променливи - числа, не се генерира никакъв код.
Реално погледнато, всеки един компилатор генерира процесорен код от език на по-високо ниво. И почти всички компилатори не превеждат нещата дословно, а имат редица оптимизации в процеса на компилацията. Могат да игнорират някой ред от програмата, който не се изпълнява, могат да извадят някои оператори извън даден for или while цикъл, ако резултата от изчисленията не се влияе от цикъла и т.н. Така че има програми, които генерират год.
Също така в самите процесори на компютрите (не говорим за тия на ардуино, расбери и СТМ) се извършва разлагане на кода на процесорни инструкции, разбираеми за конкретния модел процесор, при което отново се извършва оптимизация и дори промяна на реда на изпълнение на инструкциите, ако логиката го позволява.

Занимава се само с контролери на фирмата ST Electronics.
Тя е лидер и притежава най-голяма гама микроконтролери предимно за промишлеността. Има огромно хардуерно разнообразие. Има собствена развойна среда - безплатна.
Говориш го това щото не си се разравял из нещата на Сименс.
Всеки производител на промишлени контролери има своя развойна среда. Някои са безплатни, други - платени. Данфос примерно все още поддържа едни MCX контролери, макар че те вече поостаряха. Раазвойната им среда е чисто графична (както и при Сименс), и генерира процесорен код от картинка - буквално ей от това:

или това:

прави код с инструкции за процесора.

Може ли някой от вас да покаже на практика нещо свързано с предмета на спора?
Лаладжии колкото щеш.

Тия дни точно се занимавам да комуникирам с един газанализатор Тесто, за който няма почти никаква документация. Моря изкуствения да съчинява едни парчета код, които после да събера в нещо работещо. Единственото което засега ми е от полза, че че спестява камара писане, в което аз вероятно бих допуснал немалко грешки и ще ми отнеме време да ги търся. Но пък недостатъка е че това не е мой код, и губя време да разбера какво прави, и как да го "пипна" за да върши точно това, което ми е нужно.
Доста често изкуствения забива в някаква задънена улица и ми е много трудно да го изкарам оттам. Праща ме да звъня на поддържката на Тесто, да им искам SDK за комуникация, или да ми обяснява как се сдвояват bluetooth устройства под windows и как да си потърся драйвери, или да си преинсталирам windows-а ако не мога да ги сдвоя...
Но примерно като му дадох една програма от 3 000 реда в която имаше някои неща които ми вършеха работа и камара функционалност която е неприложима за моето устройство и го помолих да остави само тази функционалност която ми трябва - от 3 000 реда направи 300. Имаше неща които скапваха комуникацията, не успя да се оправи и трябваше аз ръчно да го насочвам какви промени да направи - примерно да спре сканирането за нови устройства докато чете данните, да се избави максимално от всякакви многонишкови методи, с които евтиния блутут донгъл де ползвам се шашка...
Дадох му JSON изхода от уреда и той ми генерира доста смилен клас, в който тоя изход да може да се събере, като даже се усети че уреда връща имена на полета чието име съвпада с оператори на C# и сложи в класа методи които да решат тази колизия...

• Много Напреднал
« Отговор #2380 -: Днес в 11:09:35 am »
Ако се върнеш назад ще видиш, не съм твърдял, че ИИ генерира работеща програма. Напротив!
Винаги задачата, която си му поставил е незавършена. Предполагам умишлено, защото това което ползваме е безплатно и е чат, за разговор, не е професионален чат в тесен спектър. Ако този ИИ беше обучаван само за програмиране, не хиляди езици и обща култура, горните недостатъци щяха да са минимални.

И следва да се има предвид, че това нещо е докарано едва сега след много години труд на ентусиасте от цял свят, да може да се комуникира с него на човешки език и от лаици.
Всеки случай, аз не познава друго такова от миналото и затова го поставям, като най-голямото откритие на века. А страховете на хората са същите, като след буржоазната революция и машините. Ще има време ИИ, ще изяде хляба на много хора. Но системата ще се нагоди. Или хората ще започнат да работят по-малко, или част от тях ще преминат на базов доход - капиталистическия комунизъм:)

Но в генезиса на спора е - че не съществувал ИИ, че отговорът му бил разписан предварително линейно.  :)

Ами дадох прост пример горе:

1. Задай въпрос да ти измисли нещо в програмирането, нещо уникално.
2. Копирай същия въпрос в която търсачка си поискаш.
3. Сравни отговорите.  :)

Отговорът на ИИ може и да не те удовлетвори на 100%, но на 50% да е, на този етап - хвърляй каскета горе и благодари.  ;) Някой ти дал отговор, макар и половинчат и то без пари.

Ако не правиш разлика, означава че имаш сериозен проблем.  :)

Активен juliang

• Заинтригуван
  • Много Напреднал
  • *
« Отговор #2381 -: Днес в 12:11:48 pm »
Но в генезиса на спора е - че не съществувал ИИ, че отговорът му бил разписан предварително линейно.  :)
Не, в никакъв случай отговорът не е разписан предварително, още по-малко линейно. Много лесно се проверява - задаваш му един и същ въпрос няколко пъти със съвсем малки различия, всеки в отделна сесия. Отговорите смислово ще са еднакви, но в повечето случаи ще се различават ситактически.
Примерно "Кое е по-голямо:  ... или ...." и "Кое е по-малко: ... или ..." Отговора ще е правилен (в голямата част от случаите :) ) но начина по който ще състави изречението ще е различен, като в някои случай много-много различен.
Така че ИИ има нещо като "въображение", не е просто машина която отпечатва верния отговор като касов апарат в супермаркет.
Не знам дали това е умишлено търсен ефект, или просто "тегловните коефициенти" на двете думи (в примера "голямо" и "малко") не се различават мъничко, което довежда до избиране на друг маршрут през веригата възли, които генерират отговора. За мен е по-скоро второто, тъй като двете думи могат да се ползват в различни ситуации, и когато едната "стои добре" в някакво словосъчетание, то другата не се вписва. Трудно ми е да измисля пример, но може би ... примерно има израз "голямата работа" или "голям праз", но няма "малката работа" или "малък праз". Оттам идва и различното "смислово тегло" на две на пръв поглед равнопоставени думи.

Винаги задачата, която си му поставил е незавършена. Предполагам умишлено, защото това което ползваме е безплатно и е чат, за разговор, не е професионален чат в тесен спектър. Ако този ИИ беше обучаван само за програмиране, не хиляди езици и обща култура, горните недостатъци щяха да са минимални.
При мен генерира работеща програма, но условностите са толкова много, че накрая ми излиза по-лесно да си я дооправя сам, отколкото да се мъча да му обясня какво точно искам.
Първо се мъчихме 1/2 час да се разберем на какъв .Net фреймурк искаме да я правим. После кои точно библиотеки да ползваме за блутута. После какъв пакет за парсване на json-a да ползваме. После му обясних че идеята да сканираш за нови устройства постоянно е кофти, особено като през това време провеждаш комуникация по сваляне на данни от уреда.
След туй ми направи комуникацията, но реши да ми представа камара информация която на мен не ми е нужна - примерно реши да ми отпечатва JSON резултатите и в HEX формат... за чий идея си нямам, като JSON-а си е чист текст... после исках само името на устройството, той реши че ми е нужен и MAC адреса му...

Неактивен VITAN

• Много Напреднал
  • Публикации: 5 359
  • Vae victis !
« Отговор #2382 -: Днес в 12:27:39 pm »
Така че ИИ има нещо като "въображение", не е просто машина която отпечатва верния отговор като касов апарат в супермаркет.
Нарича се: температура.

Степен на свобода която му се дава:
колко да се държи като "касов апарат в супермаркет" или да прилага нещата "творчески".

В общият случай много "творчество" все още води до голямо "мазало"..

Активен juliang

• Заинтригуван
  • Много Напреднал
  • *
« Отговор #2383 -: Днес в 12:35:58 pm »
Нарича се: температура.

Степен на свобода която му се дава:
колко да се държи като "касов апарат в супермаркет" или да прилага нещата "творчески".

В общият случай много "творчество" все още води до голямо "мазало"..
Да, но ако му "дръпнеш юздите" много, тогава пък в разговор на не-технически теми ще се държи като мигрант от Близкия изток, който знае само 100 думи на български... и хора които го позлват за да си напишат домашното по география или дипломната работа по история, или Вектора де го ползва да му съчинява жалбите до съда ще почнат да се оплакват...
Та нещата не са съвсем еднозначни ...

• Много Напреднал
« Отговор #2384 -: Днес в 01:33:41 pm »
Предлагам следното решение за ИИ:

Всеки който го критикува, изпада в конспиративни теории, не е запознат с принципа на работа на невронната мрежа, вместо да убеждава "глупаци" кът мене в каква заблуда съм се забъркал, просто не го ползвайте и ми гледайте сеира отстрани.  :)

Аз го ползвам с голям успех и съм доволен.  :)
Аз на харизания кон зъбите не гледам.

Моя племенник се занимава професионална с декстоп програмиране - прави сайтове.
Споделяли сме едни и същи наблюдения€ Той ползва платена версия на Чат ГПТ, но казва разликата била само в продължителността на сесията. Помага му много в програмирането - донякъде, но това донякъде не е малко.

Аз го ползвам за какво ли не.
Оня ден исках да разбера какво масло да сменя на скоростната кутия за Мерцедеса, и вместа да ходя да питам тоя или оня папагал или съсел  :), ИИ ми обясни всичко на молекулярно ниво до самая малейшая падробность  ;), начерта ми план как се сменя маслото точно и т.н. и всичко това за 10 секунди забележете.  :)

Иначе трябваше да влизам във форуми, да чета мнения на естествен интелект ЕИ  :) и те наш колко щяха да са еднозначни - колкото ЕИ капацуни, толкова отговори.  :)

ИИ не е за скептици, конспиратори и консерватори! ;D