Начало > Новини от света на технологиите
Технологични новости
juliang:
--- Цитат на: epwpixieq-1 в Януари 30, 2025, 02:55:35 pm ---Така че виждате ли, кой да си помисли че при по-ефективни алгоритми, даващи едно и също решение на определен проблем, натоварването на сървърните единици, и така черпената мощност от межата, е по-малко ;D Вие съвсем нещо започнахте да излизате от реалността явно. Я всемете да се посъветвате с DeepSeek въхру този въпрос ;D ;D ;D
--- Край на цитат ---
И пак ще се повторя - всичко идва с времето си. Когато електроенергията стане фактор в определянето на цената на позлването на AI, то тогава ще се намери начин това енергопотребление да се намали. В момента това не е проблем, затова и не се обръща такова голямо значение.
А когато пестиш не само от сметки за ток, ами и от сигурността на системата се получават тия издънки към които пратих линк по-горе... както казах - хубава работа, ама покитайчена... :)
epwpixieq-1:
--- Цитат на: juliang в Януари 30, 2025, 03:01:06 pm ---Когато електроенергията стане фактор в определянето на цената на позлването на AI, то тогава ще се намери начин това енергопотребление да се намали.
--- Край на цитат ---
Отново гледате еднофакторно върху проблема. Електроенергията е един фактор, цената на хардуера е друг, времето за трениране на тези невронни мрежи трети. Комплексността на алгритмите и тяхната потдръжка четвърти и пети фактори. Виждате ли това не е уравнение с едно неизвестно, факторите са много и взаимно зависими, точно и затова пазара показа (първата) реакция. Ще видите как нещата ще започнат да се променят през следващите месеци, точно понеже този тип оптимизации отвяват страшно много от огромните (и ненужни на този етап на технологиите) разходи които (основно) американските технологични гиганти направиха, през последните 1-2 години, и все още инерционно правят, Дайте им малко време да е осъзнаят че света се е променил и че играта (и пазара) вече не е само на кой ще построи повече или ще похарчи повече, а кой ще направи по-ефективна (и така) по пазарно ориентирана (евтина) система.
dmitarp:
Едно запитване към AI коства 5 до 10Wh, това е по думите на AI. Днес съм направил над 1000 запитвания, похарчил съм минимум 5кWh. При това топло време това ми е за цял ден отоплението. И в крайна сметка нито съм се сгрял нито съм спечелил нещо, само загубих времето си. 2 часа игра с AI 5кWh.
h2motor:
juliang, може да пише без клавиатура, и аз съм така - няма ги буквите на моята. Така се получава.Ако натиснеш съседна буква после много трудно намираш правилната, защото ръката ги търси а не мисълта. Просто си слагаш ръката на клавиатурата и тя пише чрез изградени навици, както ако шофираш не мислиш - сега трябва да натисна педала на газта, после да...
Навремето беше се случило така че учих в институт за инструктори. По принцип трябва да имаш стаж и да си обучавал курсисти. За това обучавахме ученици от един Техникум в града. Един колега една ученичка го беше ядосала много и той и се скарал. Обяснава и как се потегля, натискаш педала на съединителя, включваш на 1 скорост, отпускаш плавно педала на съединителя като преди това си включваш левия мигач..Тя казала - Виж какво, не може ли едно по едно да ги правя тези неща ! Нормално няма изградени навици още.
VITAN:
https://www.youtube.com/v/34vD1P2bcg8
В России стартует Большой беспилотный эксперимент. Курьеры уйдут в прошлое
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия