Алтернативни енергоизточници > Други генератори на електрическа енергия
Получаване на ел. ток от електрет
Bat_Vanko:
Искам да споделя резултатите от мои опити по силнотокови импулси. Разреждам кондензаторна банка за постигане на мощен токов импулс. Във веригата няма никаква индуктивност, кабелите са много дебели и дълги максимум 25 см. Товара е реотан 20 милиома. Импулса е доста дълъг и не може да се говори изобщо за резонасно затихване. След разкъсване на веригата напрежението на кондензаторите почва да се повишава от 0 V до към 1.5 V без да е свързан някакъв токоизточник. Тогава реших, че това се дължи вероятно на зареждане през веригата на волтметъра.
juliang:
--- Цитат на: atos в Април 18, 2018, 11:08:35 am ---Знаеш, че това не отговаря на истината, нали? И на мен се е случвало дисплея да отчете реакция на малко разстояние (десети от милиметъра) без реално докосване! Явно решаващо е разстоянието на което е пръста, за да се отчете докосване, а не практическият контакт!
Ако не беше така, интерактивните дисплеи нямаше да работят след като им лепнеш протектор за екран (на по-скъпите телефони са дори и от по-дебело органично стъкло, не от тънка "слюда").
--- Край на цитат ---
Атос, на теб ли да ти обяснявам основи на електрониката...
Някои екрани отчитат и материал в непосредствена близост до тях, тъй като явно това влияе на капацитета на кондензатора. Предполагам че всеки дисплей се влияе, но софтуерно (или хардуерно) това е ограничено в телефона за да няма фалшиви сработвания.
А протекторите за екран са от специален материал - пробвай да пипаш екрана през някой по-дебел найлон или през лист хартия за да видиш че няма да има ефект. А хартията е значително по-тънка от "дебелите" протектори за телефоните. Така че зависи от материала, не само от разстоянието.
dmitarp:
--- Цитат на: juliang в Април 18, 2018, 01:57:53 pm ---
А протекторите за екран са от специален материал - пробвай да пипаш екрана през някой по-дебел найлон или през лист хартия за да видиш че няма да има ефект. А хартията е значително по-тънка от "дебелите" протектори за телефоните. Така че зависи от материала, не само от разстоянието.
--- Край на цитат ---
Когато си го писал това май не си пробвал, а си писал ей така. Сега си вземи телефона и пробвай отново, може и да се получи.
Аtos:
Именно - влияе на капацитета! И това става от разстояние...на практика, пръстът се явява като допълнителна плоча на кондензатора с диелектрик - въздухът между тях...
Vale:
EDM, от плексиглас електретите са капризни и домашно-произведените се развалят много бързо. На 3-та страница от темата сложих част от лекциите, на доц. Ася Виранева, в които е описан процеса. coke2k прави няколко опита и не знам дали е постигнал напредък. Файлът е .PDF и се казва ВИДОВЕ ЕЛЕКТРЕТИ И МЕТОДИ ЗА ТЯХНОТО ПОЛУЧАВАНЕ.pdf . Ето му адреса:
http://mazeto.net/index.php?action=dlattach;topic=10085.0;attach=46687
Процеса иска първо нагряване. За плексигласа е до 150 градуса. И се държи в силно електрическо поле докато не истине. Сега ще потърся и един руски патент, където процеса е описан доста добре. Те след нагряването и изстиването в електрическо поле подлагат електрета на корона-ефект с напрежение 30000 волта. Това не знам дали е удобно да се прави в домашни условия. Имам чувството, че за плексигласа е задължително да се направи и корона-ефект, но никой не пише тънкости от технологията. За домашни условия има много съобщения за успешно правене на електрет от пчелен восък и съкъс. Това е първата технология на японците, но съобщенията са за постигнато напрежение до 10 волта, което е много по-слабо от фабричните електрети. Има един момент, че електрета трябва да е колкото може тънък, защото това е кондензатор и така заряда му е по-голям. Аз ще изровя каквото имам по въпроса и ще го сложа тук.
Намерих патента на руснаците - той се оказа белоруски. Ето го:
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия