Алтернативни енергоизточници > Други генератори на електрическа енергия
Получаване на ел. ток от електрет
EDM electronics:
В Алиекспрес продават тарнсфертери - мини инвертор с умножител на напрежение по спомен около 30 000 В на цена 1-2$. Нагряването може да стане в електрическа фурна или пистолет за горещ въздух.
И какъв трябва да е диелектрика в крайна сметка?
Процеса ми напомня на този на изготвяне на магнити.
lz1jer:
Това с телефоните съм го изследвал, понеже и на мен ми се е случвало. По тялото се натрупва статика от найлоновите ни дрехи, килими, обувки и т.н. При доближаване на наелектризиран пръст до екрана, капацитивният дисплей реагира на електрическото поле на зарядите. Даже има такива капацитивни сензори за Ардуино, които реагират от 5-10mm. Ако човек се заземи и неутрализира предварително, ефектът не се наблюдава.
Vale:
EDM, мисля че тези двата (плексиглас и пчелен восък със съкъс) са най-достъпните. Има някакъв титанит на бария, за който пишат че е много устойчив, но според мен не е лесно-достъпен. Също ползват орг-стъкло но нямам описана технологията. Требва да се знае до колко градуса да се нагрее и после на колко волта напрежение да истива. Мисля че в лекцийте на доц. Ася Виранева са изброени основните материали и видовете технологий. Със корона-ефект правят моно-електрети, но не съм срещал описана технологията.
Да пишеш "лекциЙ", "технологиЙ" или "батериЙ" е също толкова нелепо, колкото да пишеш -
"лекцио", "технологио" или "батерио"!
Забележката е поради ПОВТАРЯЩА се тенденция, и нарочно игнориране на поне 10 досегашни предупреждения!/А/
teofilius:
Това дето го описах с найлоновите пликове го тествах и то успешно. След като си поиграх достатъчно и правих някои тестове, бръкнах в двата плика и си ме трясна с искра доста отрезвяващо. Опитите ми са с 20 Кв. Ами оказва се че по начина описан от мен може в найлонови пликове "разделно" и все тая как :) да се пренася високо напрежение.
Vale:
teofilius, това както го правиш не умее да се самозарежда, след като веднъж изпусне заряда. То е кондензатор. Нагряването е нужно, за да се размекне материала и при застиването под напрежение, молекулите са ориентирани така, че електретът е винаги зареден. За това са подходящи само материали, които имат молекулярна поляризация.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия