Алтернативни енергоизточници > Други генератори на електрическа енергия
Получаване на ел. ток от електрет
Vale:
Михаил Кузмов, извинявам се но бях зает и не съм влизал в мрежата. Схемата от #143 е същата като тази от #141 само дето на нея има дадени напрежение и капацитет на кондензатора. Понеже капацитета може да се превърне в заряд, сложих и тази схема, защото може да помогне да се пресметне колко електрета трябва да се навържат паралелно и/или последователно, за да се конструира еквивалент на този кондензатора на Бедини.
Ето виждам че nizo е сложил прекъсвач. Сигурен съм, че ако се размърдат повече участници ще се намерят и други схеми на прекъсвачи, които не се нуждаят от допълнително захранване. За количеството енергия, която се вади от един конкретен електрет в началото на темата правих изчисления. Сега ще погледна и ще поставя линк към поста. Ето го линка:
http://mazeto.net/index.php/topic,10085.msg93352.html#msg93352
Постовете от #96 до #103 и после пост #106
nizo:
Да, Vale, това е формулата за изчисление на кондензатор. Ето ти един калкулатор https://daycounter.com/Calculators/Plate-Capacitor-Calculator.phtml
Примерна сметка, за плоча 10х10см имаме 10000 квадратни милиметра площ, да речем че си го отлял 1см дебел, а диелектричната константа на материяла е около 3 (така даде гугъл за восък). Резултата: 26.6pF
Енергията на 1 зареден такъв кондензатор до 5кV е 332.5 microjoules т.е. 0,000332J ... умножаваме по 1000 разряда в секунда, което не знам дали е възможно и ще имаш 0,3W
Vale:
Да nizo, за домашен електрет това може и да е повече, от колкото се получава на практика. Обаче фабричните електрети са в много пъти по-добри. Аз преавих изчисления за един фабричен и се получи 0.2 W но за 1 см2. Това е около 70 пъти повече. Има двама украинци, които правят нещо като батерия от електрети. Редът ги на пластове със сегнетоелектрик между електретите. Резултатите които показват са 6.5 W и 17 W. Има го техния патент и схемата която са измислили. Ако такива батерии се исползват за захранване на трансформатор на Тесла, ще се получи устройство, което не се нуждае от обратна връзка за самозахранване. Това според мен е най-добрия начин за употреба на електрет. Има такъв патент в началото на темата.
valex:
Доста от съвременните датчици работещи на батерии потребяват не 0.3W , а доста под 0.003W. Така, че има достатъчни приложения на батерии с такава мощност. Само трябва да се произведат.
dmitarp:
Не ми е ясно защо Vale вярва на едно абсурдно твърдение от едно също толкова абсурдно авторско свидетелство, показано още в началото на темата. В това свидетелство се твърди, че може да се черпи безкрайно много енергия от един електрет. И малките деца знаят, че това е невъзможно само Vale, си държи на изцяло погрешното схващене, че щом един документ е авторско свидетелство то, той непременно има стойност. Не, не всички автрски свидетелства заслужават внимание, някои са направо за боклука, като това. Nizzo показа колко енергия има в един електрет, толкова колкото и в един кондензатор.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия