Алтернативни енергоизточници > Други генератори на електрическа енергия

ЕЛЕМЕНТ НА ПЕЛТИЕ

<< < (3/8) > >>

juliang:

--- Цитат на: Dan Milan в Май 06, 2017, 06:23:13 pm ---... мога ли си сглобя хладилник, които не ще ползва ток, и колко ток ще ми остане от него?

--- Край на цитат ---
Т.е. искаш да сложиш хладилник който да охлажда Пелтието и очакваш да получиш повече ток отколкото си вкарал в хладилника? Ако е така ... нещо жестоко си се объркал.

Аtos:
Мдааа...прилича на идеята да си сложиш на колата перка, която да върти генератор, нищо, че те вкарва в преразход с горивото, действайки като спирачка...
...или да захранваш стърлинг с електрически котлон и получената енергия да ползваш за отопление ;D

На това му се вика "Руска далавера" - краде се кашон водка, продава се и...се изпиват парите...

Dan Milan:
TEG SP1848-27145 - елемент на Пелтие, от тия елементи имах 10 на и останаха 4, другите се напукаха от нагрявания по котлони и свещи, и са със занижени параметри.
Отговора ми е да. С останалите елементи в края на видеото което съм постнал искам да направя хладилник/с 25 елемента/, на видеото е само 1 елемент, от произвеждания ток да захранвам водна помпа за охлаждане на топлата страна, и дали ще ми останат по 10W на елемет, и с 25 елемента ще мога ли да извадя 250W ток колкото от 1 волтаик. С него е лесно, отиваш на магазина плащаш 300-400 лева, присъединявам го към веригата и готово. Искам само да си сглобя хладилник и да си направя някакъв ток. Хладилните чанти с Пелтиета е лесно подаваш 12 V от запаката и имаш студено. Искам да направя обратния принцип и хем да имам студено и да си направя ток. Безплатен обяд няма, но аз имам останали 20 пелтиета. Но ще почна на принципа проба грешка. Ще си сгобя някъква камера, примерно 50/50 см., ще сложа дигитален термометър да меря хем градусите на пелтиетата хем на хладилната камера. И ще видя какъв ток ще ми пуснат. За променлив ток ясно, но прав как да му сметна мощноста.

Ще използвам :
TEC1-12706

Vector:
От къде ще дойде тока?

Радико:

--- Цитат ---Отговора ми е да
--- Край на цитат ---
Много ми е тъжно, че се налага да те разочаровам, но няма как. Ти искаш очевидно да използваш едни пелтиета да охлаждат други а пък те вторите в резултат на това охлаждане да правят ток и с него да захраниш първите. Нещо което е много интересно от гледна точка на това, че това е най оригиналната идея за ротовертер. Интересното обаче свършва до тук. От тук натам следва тъжната истина, че това не работи. Пелтиетата произвеждат ток когато през тях има сериозен и силен пренос на топлина от към топлия им край към студения. Струва ми се, че си мислиш, че нещата са статични и едната половина на пелтието просто си стой студена и то си прави ток. Блаженни са вярващите. По този начин по които си тръгнал да го правиш ще напукваш пелтиета докато не ти се напукат и петите.
Съвета ми е:
 Намери една найлонова торбичка от магазин "Била"  събери в нея всички пелтиета които имаш, помисли малко кой от всичките си познати мразиш най много, занеси ги някоя вечер и ги остави пред вратата му. после си направи метан генератор следвайки инструкциите от тук:
http://www.sredniatput.com/%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%80-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D0%B8%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D0%B7-%D0%BB%D0%B5%D1%81%D0%BD%D0%BE-%D0%B1%D1%8A%D1%80%D0%B7%D0%BE-%D1%8F%D1%81%D0%BD%D0%BE/ 
Със полученият от него газ може да захраниш това:
http://www.alo.bg/3644411?highlight=%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%80+%D1%82%D0%BE%D0%BA
Със тия пелтиета ток няма да видиш помни ми думата.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия