Алтернативни енергоизточници > Други генератори на електрическа енергия
ЕЛЕМЕНТ НА ПЕЛТИЕ
Dan Milan:
--- Цитат на: Vector в Май 07, 2017, 10:20:33 am ---От къде ще дойде тока?
--- Край на цитат ---
От Пелтиетата. Да именно, през топлата страна преминава постоянно вода на 30 градуса, студената е с радиатори за да отдават студенина, т.е. да се топлят, ама положението с годините е едно и също, само всезнайковци, и никаква полза от тях.При създадена температурна разлика между плочите на Пелтие задължително генерират напрежение. Температурната разлика ще е 40 градуса, 30 на топлата и -10 на студената. Температурата на студената страна зависи от това колко добре се охлажда нагрятата страна. Възможно е да се постигне температура от -15℃ на студената страна при охлаждане на топлата страна до 3-6℃ . Това не съм го измислил аз. Елемента на Пелтие има и обратното действие. Той също може да се използва и като генератор на напрежение. Това се постига като му се приложи действието което прави самият той и по-точно като се загрява едната му страна. На изхода на елемента се създава потенциална разлика (ел.ток). Големината на полученото напрежението зависи от редица фактори като каква е разликата в температурите,колко вата е елемента и др.
Радико:
Атос това че заглавието е "пелтие" не значи, че главното в темата са пелтие елементите. То ако е така би следвало всичко да се премести в другата съществуваща вече тема по въпроса. Даже не съм сигурен че има само още една такава. Струва ми се по уместно като заглавие ще да е "Електрифициране на кошара"
иначе след думите:
--- Цитат ---ама положението с годините е едно и също, само всезнайковци, и никаква полза от тях
--- Край на цитат ---
Просто нямам какво повече да кажа след като от това което съм показал като снимки по горе няма никаква полза от кое ще има.
Maistora52:
Подкрепям опита и обясненията на Радико, но държа да внеса спокойствие в душата му, като му припомня, че човек се учи не само от добрия си опит но и от горчивия.
Мисля, че не трябва да губим търпение, а с всички сили да се опитаме да помогнем на "Дан-чо Милан-ов" да си електрифицира кошарата в планината... дали с "пелтиета" или нещо успоредно - все ще е от полза. Целта е - поне да не се хвърлят вече набавените джаджи...
Аtos:
Радико, точно това значи!
Това, че Dan Milan иска нещо (но не знае точно какво) ми прилича на "Имам 100 кила круши, как да си направя от тях 500 литра сливова ракия?"
Да, можеше да отвори тема с друго заглавие, това не променя факта, че темата е точно "ЕЛЕМЕНТ НА ПЕЛТИЕ", понеже всеки, който търси, ще очаква да се натъкне на информация именно за пелтие.
Аз специално бих му препоръчал един стърлинг двигател, забоден/опрян в печката му (щом казва, че дървата не са проблем), а пелтиетата да продаде в OLX и готово.
Dan Milan:
Първо пелтиетата не хабят, защото просто не им се подава ток. Второ след помоща ви тип слон в китайски магазин за което ви "благодаря", то в тоя форум само професори и академици - клуб на знещите дето не са направили и едно нещо през живота си. Е аз си загубих точно един ден, и преди да почна само попитах клуба на Лаладжиите, които се оказаха за съжаление много големи лаладжии. Сглобих 12 елемента и ги свързах последователно, Голям алуминев радиатор 20/20 см на студената страна, с кутийка за изолация 3 см. стиропор 25/25/10 см. откъм студената част, и водна риза към топлата. Започнат опит с циркулация на 60-70 градуса гореща вода. Постигнат ефект 0.96А с 26.57V, или достигната 25W мощност с 12 пелтиета. Моето постнато видео в началото на темата е пак от рода на измамите, щото пича с едно пелтие вади 13 V и 5 А, а аз с 12 елемента не можах да извадя и 1 А. С години не влизам в тоя форум защото полза от него няма никаква. Наблюдавах как изядохте един човек тук с парцалите...Търся чобани за кошарата, защо явно само за това ставате.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия