Животът- начин на употреба! > Екология
Екологично земеделие
Радико:
--- Цитат ---Интересното което той споменава е, че плевелите са защитници на земята, и всичко е до баланс на здравето и хранителните характеристики на почвата
--- Край на цитат ---
Напълно съм съгласен с това твърдение дори нещо повече което ми сподели мой познат който също се занимава със земеделие.
В момента в който културните растения вземат превес в градината е по добре да я оставиш да обрасне с плевели. растенията си имат оръжия да се борят въпроса е, че тези оръжия които при тях са химически за нас се оказват полезните вещества и тези които дават добър вкус. Веществата които растението отделя за да убие разни гъбички и микроби по листата си убиват и такива у нас като ги консумираме, тоест лекуват ни. Ако растението живее в идеслна и стерилна среда няма нужда от защитни средства и има пластмасов вкус. Не е и толкова полезно.
x_name41:
незнам но съм забелязъл, че от известно време листата на множество насаждения пожълтяват и изсъхват "изгарят", все си мисля че виновник за тази поразия може да са химическите следи и пръскания, които падат на земята особенно чрез дъжда, но от друга страна би могло да се касае за някакво растително заболяване или нещо друго, някой който е запознат и има наблюдения може да каже нещо по този въпрос, благодаря
epwpixieq-1:
--- Цитат на: Радико в Май 21, 2017, 08:24:03 pm ---Напълно съм съгласен с това твърдение дори нещо повече което ми сподели мой познат който също се занимава със земеделие.
В момента в който културните растения вземат превес в градината е по добре да я оставиш да обрасне с плевели. растенията си имат оръжия да се борят въпроса е, че тези оръжия които при тях са химически за нас се оказват полезните вещества и тези които дават добър вкус. Веществата които растението отделя за да убие разни гъбички и микроби по листата си убиват и такива у нас като ги консумираме, тоест лекуват ни. Ако растението живее в идеслна и стерилна среда няма нужда от защитни средства и има пластмасов вкус. Не е и толкова полезно.
--- Край на цитат ---
Същото становище изповядва и земеделеца на посоченото видео.
Той споменава на няколко пъти, че не трябва да се борим срещу природата а да използваме механизмите който тя самата е установила за подпомагане на едни или други култури, но без разрушаване на равновесието между тях. Като пример то споменава за буболечки по растенията които обикновено живеят в симбиоза с растението и ядат само старите листа. Но ако той види, че същите тези буболечки ядат репродуктивните органи или дефикират по листата за него това е признак, че на растението липсва хранителен елемент и на база на предишни наблюдения той взема камъни богати на минерали счуква ги и посипва със тях около корените на растението и след това го полива. След този процес до 2-3 дена, буболечките вече нямат „желание“ да ядат репродуктивните органи на растението, понеже то, на химическа основа произвежда необходимите химически съединения за да спре насекомите, тоест има сили да се защити по начина по който е еволюирала неговата отбранителна система през милиони години. Също споменава, че gopher ( мисля че лалугер ), обича коренови растения. Примерно ако налита на чесън това показва, че на чесъна му липсва калции. Стриване на мидени черупки който са богати на калции и посипване с тях чесъна и поливане, помага за растението да излъчва фермони който го правят нежелан за ядене от гризача.
ppipilica:
Абе хора вие имате ли на идея за какво става дума, какви минерали какви полезни плевели. Е ся тия дни насяхме почти декар краставици, некой наема ли се да ги очисти екологично, без химикали, като ги нападне некой бръмбар или няква мана примерно. Съвсем сериозно питам, така от монитора е много лесно, ама картофите като ги полази колорадския бръмбар ако не напръскаш яко с отровка за три дена бръмбъра е изпапкал картофите, и докато се чудиш с какъв минерал да поръсиш около тях и стебла няма да има.
Айде малко по-сериозно не всичко в тубата е истина, ако имаш 5-10 корена картофи може и ръчно да събереш бръмбъра.
И кое му е полезното на плевела, та той расте като луд и изсмуква всичко от почвата, как си представяте една нива безколови домати обрасла с щир, че той за един месец е унищожил на 100% доматите.
Ся от Етер и магнити мое и да неразбирам ма за зарзават да ми предлагате некви шантави идеи че и да вярвате в тях.
Радико:
--- Цитат ---И кое му е полезното на плевела, та той расте като луд и изсмуква всичко от почвата, как си представяте една нива безколови домати обрасла с щир, че той за един месец е унищожил на 100% доматите
--- Край на цитат ---
Елементарно Уотсън
Щом щирът може да вземе превес над доматите значи те са безсилни да вземат превес над щира. А както знаем крушката си има опашка. Търси причината в доматите. Дали не са достатъчно гъсти и оставят пространство на щира дали са просто прекалено култивиран неспособен да се бори сорт все някаква причина има, не си мисли, че земеделието е проста работа.
Сега обаче ако ти имаш за цел максимален добив без значение какви са, по точно колко са ниски качестата на продукцията КАЧЕСТВАТА не ВЪНШНИЯТ ВИД То мисля, че тази тема не е точно подходящото място. Мислех да те попитам дали си слагал телове на краставиците, но факта, че говориш за безколови домати обезсмисля въпроса.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия