Животът- начин на употреба! > Екология
Екологично земеделие
krasias:
За пореден път виждам че интернет е масово средство за дезинформация. Няма такива тъпи буболечки и вредители които да ядът само старите листа, всички гъсеници буболечки и вредители ядът най крехкото и най свежото от растението обикновено върховете на растението и това изобщо не зависи от силата на растението. Културните растения не са живели милиони години с плевелите и никога не са били в симбиоза с плевелите. Те са създадени посредством селекция от човека и живеят най добре отделно от плевелите. Когато са били в диво състояние те са живеели с други растения но най вероятно не с плевели. В диво състояние защитата им е била по силна защото това което са раждали е било много малко и са оставали сили и да се защитават. Сега обаче като културни растения те раждат много повече и това ги изтощава, затова имат нужда от допълнителна помощ. Как може всичките тези неща да станат наведнъж, растението хем да даде богата реколта хем само да се защитава от плевели и вредители. Плевелите са нещо като мутанти те обикновено попадат в градината заедно с животинския тор защото семената им са много устойчиви и преминават през храносмилателния тракт на животните и покълват без проблеми. Ако човек се загледа внимателно ще види че плевелите които растат обилно в градините почти ги няма по ливадите. Плевелите не растат в симбиоза с културните растения те Унищожават културните растения, тяхната мисия е да оцелеят и затова те произвеждат хиляди семена и когато тези семена поникнат нагъсто плевелите са способни да унищожат всичко наоколо.
Радико:
--- Цитат ---Как може всичките тези неща да станат наведнъж, растението хем да даде богата реколта хем само да се защитава от плевели и вредители
--- Край на цитат ---
Ами не може естествено. обаче още веднъж ще повторя:
--- Цитат ---Сега обаче ако ти имаш за цел максимален добив без значение какви са, по точно колко са ниски качествата на продукцията КАЧЕСТВАТА не ВЪНШНИЯТ ВИД То мисля, че тази тема не е точно подходящото място.
--- Край на цитат ---
Да отворим викам паралелно и една тема със заглавие "Рекордно земеделие та да се знае кой какво има за цел като пише. Защото по презумпция в тема с името "Екологично земеделие" става дума за други неща. Освен това не знам твоите домати колко са култивирани и хилави, но моите успяват да надделеят над плевели като щир. А относно борбата по естествен път с разни гъбични зарази като маната може да се ползва помощта на по силни растения. Засаждат се някъде от надветрената страна на градината няколко иглолистни растения изпускащи вещества които убиват гъбичките на доста голямо разстояние около тях. Евтин и ефективен и най вече много екологичен начин, изискващ обаче малко време докато почне да действа.
krasias:
Радико, има два вида сортове, едните са технически сортове и са много издръжливи на болести и транспортиране но обикновено не стават за ядене имат лоши вкусови качества. Другите са си градински сортове по капризни са но са и по вкусни. Така че аз отглеждам градински сортове, садя по 12-18 корена щото не ям домати а ги раздавам на приятели и познати. Садил съм и технически сортове ама никой не ги иска най се радват като видят розови домати. Така че не гоня рекорди а качество и се справям много добре дори и с количеството, доматите растат буйно и ако ги познаваш може да постигнеш много добри резултати. Аз съм много добър овощар и един ден реших да пренеса знанията си по подрязване на дърветата и при зеленчуците. Оказа се че доматите реагират най добре на подрязване. Какво е нужно за да има плододаване, просто трябва да се постигне баланс намалявайки буйния растеж в определена фаза. Така растението започва да образува завързи без да се пръска с разни хормони, при доматите това става като се късат върховете така дори колтуците започват да раждат. И понеже доматите образуват много колтуци това позволява да се подмени почти цялата надземна част през периода на вегетацията. И така Радико не лошо да кажеш за какви иглолистни растения става на въпрос защото аз съм заобиколен почти отвсякъде с голяма борова гора но това изобщо не и пречи на маната.
Радико:
Човека от който ги разбрах тези неща е насадил някакви дървета с много дълги иглички и клоните увиснали надолу най долните са даже по земята. Миришат много силно. Заобиколен от борова гора е много относително веществата не се разпространяват на огромна далечина, мисля че трябва дърветата да са в непосредствена близост. А да на някой от дърветата игличките имат сребрист отенък.
epwpixieq-1:
--- Цитат на: ppipilica в Май 22, 2017, 02:25:55 am ---Съвсем сериозно питам, така от монитора е много лесно, ама картофите като ги полази колорадския бръмбар ако не напръскаш яко с отровка за три дена бръмбъра е изпапкал картофите, и докато се чудиш с какъв минерал да поръсиш около тях и стебла няма да има.
--- Край на цитат ---
Съгласен съм че писането е много по лесно от правенето, в това няма спор.
Представена информация е за тези хора които се интересуват и искат да разберат процесите в природата. Никой не казвам, че не можещ да се разтърсиш по мрежата а и да попиташ тези които дават тази информация, ако нещо те интересува. Човека който говори казва, че знанията идват от наблюдения на самата природа разбирайки начина по който тя взаимодейства. Както Радико правилно казва, когато установеното "решение" на такива проблеми е да напръскаме с отрова и да се отървем от него, а не да потърсим как да подпомогнем природата сама да се справи с дисбаланса, тогава защо изобщо идвате на този форум. Тук не се дават решения, "решенията" са в магазина и можете да си ги купите и пръскате колкото си искате ,тук се споделят мисли и идеи които, ако попаднат на попивателен интелект могат да морфират и евентуално могат да доведат до решения и напредък за всички в духа на синхрон с природата.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия