Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Вашите експерименти
Турбина на Michael Waters - малък макет
epwpixieq-1:
--- Цитат на: june1900 в Март 30, 2017, 12:45:29 pm ---В нета като цяло не се обръща внимание на това и повсеместно се изтъква една невалидна логика. Изтъква се, че - след като апаратът е обратим от генератор в мотор, значи това е доказателство, че Еди-потоци има (и че Тесла греши в това допускане един вид). Но никой не се е наел действително да докаже, че Еди-потоци има. Науката, както винаги, бърза да покаже, че има отговор, вместо да каже, "Тесла може да е прав, но в такъв случай, ако е прав, че при покриване на лицата няма Еди-потоци, значи някакъв непознат принцип превръща апарата в мотор, защото моторната му функция е факт, и този факт обикновено се дължи на Еди-потоците, но НЕ Е ДОКАЗАНО, че това е единствения моторен принцип".
--- Край на цитат ---
Пуснах този анализ на Тесла тук: http://mazeto.net/index.php/topic,1546.msg86245.html#msg86245
но ( с извинение ) го пускам и в тази тема, понеже има отношение за дискусията която водите, и особено по отношение да това което june1900 апостолира:
http://www.teslacollection.com/tesla_articles/1891/electrical_engineer_ny/nikola_tesla/notes_on_a_unipolar_dynamo
Надявам се информацията да спомогне на дискусията.
Ksurnev:
june1900
--- Цитат ---Известно е още, че монополното Фарадеево динамо се характеризира с много нисък волтаж, често даже трудно забележим, за сметка на огромен ампераж.
--- Край на цитат ---
С какво ще се клати транзистора, като напрежението било едва доловимо?
Електронните бариери кой ще ги пробива?
Ще трябва външно захранване.
june1900:
...............благодарности на Velektra, който ме светна за този елементарен факт, че са ми нужни транзистори, които отварят с ток, а не с напрежение, отговаряйки по този начин на въпроса ми).
...........................
.............................
...........................
Ksurnev, точно това ми беше въпроса. Дошъл съм с въпрос, а не с констатация как става.
juliang:
june1900, би било добре да се позаинтересуваш как точно работи транзистора. Основната му функция е да РЕГУЛИРА тока, т.е. да се ползва за усилвател. Но в конкретния случай ти ще го ползваш като ключ. Теб няма да те интересува hFe-то му (т.е. коефициента на усилване), а saturation voltage, т.е. напрежението над което транзистора е напълно отпушен, както и break-down voltage, т.е. напрежението под което транзистора е затворен напълно.
Работата на транзистора между тези две стойности води до загуби които понякога са толкова големи, че се налага монтирането им на сериозни радиатори. Да, това е основното им предназначение - в този режим можеш да управляваш големи токове със стотици и хиляди пъти по-малък ток, но пак повтарям - този режим за теб е неизгоден, а и безмислен.
Не случайно ти подметнах за компаратори и ценерови диоди - те са елементи, които могат да ти осигурят рязко превключване при достигане на определени стойности на напрежението. На теб ти трябва точно такъв пик, рязко превключване което да отваря и затваря транзистора като прескача зоната му на усилване.
След построяване на опитния образец може да се окаже, че транзистора е излишен, особено ако се спреш на ценеров диод - той ще се пробие и ще ти осигури рязък импулс. Но за съжаление ще затвори веднага след като напрежението падне под прага му на пробиване.... А теб ти трябва примерно напомпване до 10 волта, и след това импулс който да разреди кондензатора до 0 (или поне до 1-2-3 волта), за да има сила този импулс, а и да има някакво време на натрупване на енергия в кондензатора. В противен случай просто ще въртиш една намотка около друга, без да ги има тези импулси, тези колебания на полето които ти трябват.
Също така имай предвид че при управление на индуктивни товари трябва да се вземат специални мерки за защита на компонентите от обратното напрежение генерирано при сгъването на полето- хич не го обичат и горят кат пуканки :)
А има и биполярни и мосфет транзистори, които са напълно отворени още при напрежения от 1.2 - 1.5 волта... това не ти е проблем. Да, не са за стотици ватове мощност, но ти и без това едва ли ще получиш повече от 1 ват...
june1900:
Благодаря, Юлиане, това още повече отговаря на въпроса ми :)
Мдаа... изглежда, че ще търся друго решение за безжично осъществяване на предаването на генерирания ток.
В крайна сметка не съм се оженил за хомополярното динамо. Причината да се спра на него е, че при него няма пулсирано съпротивление. При повечето видове генератори го има това пулсирано, стъпаловидно спъване на оста, когато магнита се привлича към дадена желязна сърцевина и после трябва да се отлепи от нея. Това е шибано при вятърните турбини според мен, защото, поне както аз усещам нещата, струва ми се важно при вятърните турбини маховика да запазва колкото може от натрупаната инерция. При положение, че вятъра като цяло е много непостоянен източник, запазването на инерцията е важно. Още повече, че една от характеристиките на хомополярното динамо е, че волтажа от него е много постоянен, почти непроменим и лесно може да се сравни с тока, идващ от галваничен източник. Това също ми се струва важна характеристика, подходяща за приложение срещу непостоянството на вятъра.
Но проклетите четки ми идват в повече... и съм убеден, че има начин да се заобиколят. Всичко на този свят представлява проблем в търсене на решение. Това е неизбежно и е заложено във факта, че материалността е вечно несъвършена, съпоставена с духовното начало на всички неща. Така че дори безчетковите хомополярни динамота са постижими и не е престъпление човек да разсъждава за това (казвам го на онези сред вас, които несъзнателно преоткриват фашизма в поведението си).
Иначе остатъка от темата е ясна - турбината е турбина на Майкъл Уотърс, за мен поне в това няма съмнение. Ако има нещо, което може да осмисли или да обезсмисли турбината на Уотърс (за която за момента се твърди, че е най-ефикасната в света, въпреки че патента все още се чака да бъде публикуван), е именно преобразуването на механичния момент след това.
Мисля, че хомополярното динамо най-добре усъвършенства вятъра, като източник с недостатъци. Мисля в посоката - кое е нещото, което усъвършенства хомополярното динамо, като генератор с недостатъци.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия