Автомобили, топлинни машини, алтернативни горива > Други ДВГ и топлинни машини
Хладилник работещ без захранване, възможно ли е?
valex:
Тук в офиса имаме такъв Мраз. Работи си. Само веднъж мисля му сменяхме нагревателя. Май беше 70 W. Проблема му е, че трябва да е хоризонтиран.
tobo1:
Българските "Мраз" бяха сравнително хубави и дълготрайни, ламарини и пластмаса се скапват, но си работи. Не знам това 70W дали да му се радвам, че е малко или обратно.
Лошото е, че колкото повече се задълбочавам, разбирам, че нищичко не съм знаел за хладилниците освен общи приказки.
Но поне се уточнихме, че говорим за абсорбционен принцип (засега).
За мен си остава варианта отведената топлина да се прати при нагревателя, и евентуално да го замени и поеме работата му, след като цикъла на работа е започнал . Топлината е горе, нагревателчето е долу. Нещо като термопомпа наопаки ще трябва.
epwpixieq-1:
Малко в страни от темата но пак в синхрон с нея, относно ефективност, споменавам, че преди две години превърнах един хоризонтален фризер във хладилник (снимките са от допълнителна модификация която направих миналата година). Може би някои от колегите са имали такъв или подобен опит. Консумацията на така превърнатата система е между 120-150 В/ч на 24 часа (изчислена на база на пъти включвания на уреда, за периода от време, по среден период от време за което работи, 4 минути, умножено по максималната теглена мощност, зададена по спецификация). Основна разлика, идва от чисто физическото използване на уреда (в допълнение на малко по-добрата му изолация). Отварянето (плавно) отгоре не позволява на студения въздух да "изтече", както става при вертикалните хладилници. В началото има опредено "неудобство" от гледна точка свикването с разполагането на храната но правенето на допълнителни (етажирани) кошнички спомагат много за преодоляване на това неудобство и с времето всъщност спомагат за по-добрата организираност на храната в хладилника.
В допълнение така направената система, благодарение на ниската консумативна мощност може да се включи лесно към малка акумулаторна система за направа на напълно "off-grid" инсталация.
Ето снимки от преди и след промяната. Заинтересуваните колеги имат да потърсят в нета "convert chest freezer to fridge" (обръщтане на хоризонтален фризер във хладилник), ето една страница ( http://www.aselfsufficientlife.com/chest-freezer-to-fridge-conversion-the-most-energy-efficient-fridge-ever.html ) като има и много други.
(На снимките температурата е във Фаренхайт, понеже такъв температрурен регулатор имах в наличност)
Ако мислите, че този коментар е по-добре синхронизиран с друга тема, моля предложете идея за преместване.
Късмет с проектите!
krasias:
Epwpixieq-1, ти серизно ли пишеш това или нещо не си мерил консумацията както трябва. Една бърза сметка показва че този фризер харчи 90ст. на месец което си е направо фантастика но не и реалност. Сега новите компресори на хладилниците са с кондензатор, което ги прави много по компактни и наистина по икономични, което пък обезсмисля всякакви преработки. Това с консумацията след преработка си е лъжа, защото и новите компресори макар много по икономични консумират по 4 до 5 лева на месец.
epwpixieq-1:
Напълно сериозно, всъщност се озадачавам, че може да се види като грешно ( не коментирам думата „лъжа“ понеже е малко обидна, ако човек следи това което пиша ). Това което всъщност излиза като консумация, след посочения начин на изчисляване, е само потвърждение на това което колеги в САЩ и Австралия получават с използването на подобни фризери като хладилници. В зависимост от обема на фризера, разбира се, тази консумация ще варира, като колегите публикуващи техните резултати показват консумация в рамките на 70-150 В/ч на денонощие. По горе дадения линк е подробна информация за такова превръщане. С посочената фраза за търсене на google може да немерните много повече информация, и всеки изпълнил тази процедура представа подобни данни.
Подчертавам, понеже може би съм разбран погрешно, че икономията идва от начина на използване на така направения хоризонталнен хладилник, а не нещо свързано с промяна на технологията му (не съм изчислявал неговата консумация преди превръщането понеже тогава той беше фризер), единственото сравнение е на така направения хладилник сравнен с вертикално ориентиран където, всеки път когато се отвори вратата му се губи част от охладения въздух. За ваше улеснение споделям линкове ( от по-горната фраза: http://awildgreenlife.com/convert-chest-freezer-super-efficient-fridge/, http://www.builditsolar.com/Projects/Conservation/chest_fridge.pdf ). Моля прочетете и предлагам ще разберете, че това е реалност а не някаква шега.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия