Алтернативни енергоизточници > Теории, хипотези, физични опити
РАЗМИСЛИ И СПОРОВЕ ОТНОСНО СЪЩНОСТТА НА ЕТЕРА
технократ:
--- Цитат на: MTM в Декември 07, 2018, 08:26:27 pm ---Според мен без центробежна сила, няма да има гравитация. Може да греша, но едва ли.
--- Край на цитат ---
Не виждам връзката между центробежната сила и гравитацията. Дали една маса се върти около оста си или не, това как ще породи гравитация ? Според логиката ти, при въртенето трябва да се поражда гравитация, но опита показва че се появява само центробежна сила но не и гравитационна.
MTM:
технократ добре ти ми отговори на въпроса. А ако спре въртенето на Земята какво ще стане?
MTM:
Отговора трябва да го има в нета. Какво стана? ..
Аtos:
--- Цитат на: MTM в Декември 07, 2018, 08:26:27 pm ---Според мен без центробежна сила, няма да има гравитация. Може да греша, но едва ли.
--- Край на цитат ---
МТМ, готин си, но изцепките ти понякога ме развеселяват :D
--- Цитат на: MTM в Декември 07, 2018, 09:50:41 pm ---технократ добре ти ми отговори на въпроса. А ако спре въртенето на Земята какво ще стане?
--- Край на цитат ---
Ще ти отговоря аз, без да ровя в нета:
1. Ще се увеличи земната гравитация и то най-силно на екватора (на полюсите ще е непроменена).
2. Ако спирането е рязко, ще има приливни океански вълни с височина, която е невъзможно да си представиш - повече от километър, може и да обиколят Земята 2-3 пъти. Ще има и нечувани досега по мощност земетресения и вулкани.
3. Ще се изпече страната, която е към Слънцето, а обратната - ще се скове в лед. Поради тази причина, ще има несъвместими (отново) с представата ти урагани, поради огромната разлика в температурата на въздушните маси! Сега тези разлики са много по-малки и плавни, защото няма време за тотално изстиване или прегряване - денят се сменя с нощ за средно 12 часа.
4. Всякакъв познат досега живот ще изчезне!
Още?
--- Цитат на: технократ в Декември 07, 2018, 05:51:20 pm ---Значи гравитационната енергия е отделна и независимо съществуваща от масата, но нейното проявление става чрез масата. Електрическата енергия може ли да се разглежда като отделна и независима от електрическият заряд, не може, ако екстраполираме значението на заряд със значението за маса. Масата може ли да се тълкува като гравитационнен заряд?
--- Край на цитат ---
Не, по-скоро е нещо като "гравитационна възприемчивост" на масата, подобно на магнитната възприемчивост при железните сплави. Като конвертор на енергия е!
Както една бобина прави магнитно поле, но докато не пъхнеш пирон в нея, няма как да го установиш!
Самият пирон тук е в ролята на масата, той става магнит и има свое поле, което може да намагнити по-дребни частици.
технократ:
--- Цитат ---Значи гравитационната енергия е отделна и независимо съществуваща от масата, но нейното проявление става чрез масата. Електрическата енергия може ли да се разглежда като отделна и независима от електрическият заряд, не може, ако екстраполираме значението на заряд със значението за маса. Масата може ли да се тълкува като гравитационнен заряд?
Не, по-скоро е нещо като "гравитационна възприемчивост" на масата, подобно на магнитната възприемчивост при железните сплави. Като конвертор на енергия е!
Както една бобина прави магнитно поле, но докато не пъхнеш пирон в нея, няма как да го установиш!
Самият пирон тук е в ролята на масата, той става магнит и има свое поле, което може да намагнити по-дребни частици.
--- Край на цитат ---
Значи причината за гравитацията не е масата а нещо друго, подобно на ел бобина индуцираща магнитно поле, и ставаща причина за полето. И както магнитното поле се възприема само от феромагнетици, така и гравитационото поле се възприема само от тела с маса. Но самото гравитационно поле е независимо от масата, може да съществува независимо от нея. Добре, но нямаме практически доказателства за това, то и ако не съществуваха феромагнетици нямаше как да се докаже че има магнитно поле. Трябва някакъв експеримент който да докаже че гравитацията не се поражда от маса, така както например магнитното поле не се поражда от феромагнетика а само се съхранява в него.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия