Алтернативни енергоизточници > Теории, хипотези, физични опити
РАЗМИСЛИ И СПОРОВЕ ОТНОСНО СЪЩНОСТТА НА ЕТЕРА
PyroVeso:
Edin, може и да си прав:
Светото Евангелие от Йоана
1:1 В началото бе Словото; и Словото беше у Бога; и Словото бе Бог.
1:2 То в начало беше у Бога.
1:3 Всичко това чрез Него стана; и без Него не е ставало нищо от това, което е станало.
Битие
(първата от петте моисееви книги)
1:1 В начало Бог създаде небето и земята.
1:2 А земята беше пуста и неустроена; и тъмнина покриваше бездната; и Божият Дух се носеше над водата.
1:3 И Бог каза: Да бъде светлина. И стана светлина.
1:4 И Бог видя, че светлината беше добро; и Бог раздели светлината от тъмнината.
hyparh:
--- Цитат на: Радико в Май 11, 2018, 09:19:46 pm ---Факта, че със този уред е измерена еднаква скорост на светлината в посока изток-запад и посока север-юг дава основание да се приеме че не съществува абсолютна координатна система. Тоест етер
--- Край на цитат ---
Етерът не е абсолютна координатна система (всъщност такава едва ли съществува), а ефирна субстанция, която се върти заедно с въртенето на Земята. Напълно нормално е да не бъде измерена разлика с този уред.
Радико:
--- Цитат на: hyparh в Май 12, 2018, 07:18:09 pm ---Етерът не е абсолютна координатна система (всъщност такава едва ли съществува), а ефирна субстанция, която се върти заедно с въртенето на Земята. Напълно нормално е да не бъде измерена разлика с този уред.
--- Край на цитат ---
Напълно нормално е за мен и за теб, както и за хората споделящи тази хипотеза, но за хората смятащи другата хипотеза за вярна не е нормално. Причината е в доплеровия ефект. Не може да го има ако средата на разпространение на една вълна се движи заедно със точките на излъчване и наблюдение на същата вълна. А пък той "доплеровия ефект" си съществува съвсем спокойно и съвместно с ефекта от по горе описания експеримент. Единствената хипотеза премахваща това противоречие е на Айнщайн и се превръща в основополагаща теория на стандартния модел.
Аз обаче виждам сериозен пропуск в интерпретацията на този експеримент заради който се налага преразглеждане на цялата парадигма.
epwpixieq-1:
--- Цитат на: Радико в Май 11, 2018, 09:19:46 pm ---Не съм написал нищо по въпроса ти защото вече съм го писал тук в този форум. Мисля, че беше в друга тема, със съответната обяснителна картинка беше разбира се.
--- Край на цитат ---
В случая просто препратка към този коментар би била достатъчна.
--- Цитат на: Радико в Май 11, 2018, 09:19:46 pm ---Щом държиш ще го повторя, без картинката обаче. Не ми се рисува сега.
Значи при първото успешно измерване на скоростта на светлината е използвана следната постановка:
Неподвижен екран с два малки отвора, вертикално изправен като стена. Пред екрана е монтиран въртящ се диск на които има само един отвор. При въртене на диска отвора му преминава последователно пред двата отвора на екрана. На определено разстояние. "голямо" е разположено огледало. При преминаване на отвора на диска пред първия отвор през двата отвора преминава светлина която достига до огледалото и се връща до втория отвор на екрана, но през него осветява гърба на въртящия се диск. Когато отвора на диска се изравни със втория отвор през него можем да наблюдаваме огледалото което вече не е осветено защото през отвора в екрана през който навлиза светлината вече не е дупката на диска. Има обаче един частен случай при който можем да видим светлината през същата дупка през която е навлязла. Това е когато времето за което дупката на диска изминава пътя от едната дупка на екрана до другата е равно на времето за което светлината отива от екрана до огледалото и обратно.
--- Край на цитат ---
Не знам защо се мисли, че е по-полезно да се пренапише ( или по точно преразкаже ) нещо отколкото да се даде оригиналният източник, особено когато в края на пренаписвано отново не се цитира източника. Това, в научните среди се води като плагиатство. Разбира се, Радико, не мисля че това е умишлено но моля вземете го в предвид.
На база на това което описвате, или поне както го разбирам, вие описвате някакъв вариант на Физау-Фоукаулт апарат за механично измерване на скоростта на светлината ( https://en.wikipedia.org/wiki/Fizeau%E2%80%93Foucault_apparatus или по симплифицирано https://www.pas.rochester.edu/~pavone/particle-www/teachers/demonstrations/FoucaultDemonstration.htm ). Забележете, че аз споменах основно 2та различни начини на измерване на скоростта:
--- Цитат на: epwpixieq-1 в Май 10, 2018, 04:15:54 am ---И въпреки че отговора може да е двузначен ( в зависимост от това какъв е типа на измерване ),
--- Край на цитат ---
Ако се тръгне по тази линия, може да се отиде до началото на 19-ти век, изследванията на Фрезнел (https://en.wikipedia.org/wiki/Augustin-Jean_Fresnel), от където основно се развива теорията за вълновата структура на светлината.
Аз определено нямах на предвид, механичния способ за измерване на скоростта на светлината, а този свързан с електромагнитните принципи и по точно основан на диелектричната и магнитна проницаемост на средата. Като тези константи показват, при положение че всичко е потопено в етера, как определените свойства тези (макро) агрегирани среди взаимодействат с една абсолютна всепроникваща микро среда на етера.
--- Цитат на: Радико в Май 11, 2018, 09:19:46 pm ---А сега мога ли аз да те попитам къде е грешката в това заключение, какво не взимат в предвид.
--- Край на цитат ---
Разбира се че можете да попитате, но за да ви дам смислен отговор ми трябва препратка към оригиналния експеримент ( за които вие сте прочели ) а не преописан, иначе нещата са много неточни.
Радико:
--- Цитат ---Разбира се че можете да попитате, но за да ви дам смислен отговор ми трябва препратка към оригиналния експеримент ( за които вие сте прочели ) а не преописан, иначе нещата са много неточни.
--- Край на цитат ---
оригиналният експеримент е точно това кото съм описал като препратка може да потърсите някой много стар учбник по физика седемдесетте осемдесетте години на двадести век. информацията ми е от там. Само за информация: За плагиатство се смята ПРИСВОЯВАНЕТО НА ЧУЖДА ИДЕЯ. Да забелязваш аз някъде да твърдя, че това е експеримент проведен за пръв път от мен???
Нещата са безпределно ясни, но въпреки това ако желаеш ще ги илюстрирам и със картинка, прерисувана от учебника "отбелязвам го да не кажеш пак, че плагиатствам.
ПРЕДПОЛАГАМ, че става дума точно за подобреният вариант на експеримента със зъбните колела посочен в първия ти линк. А ти може да си имал в предвид други принципи, но аз имам в предвид ТОЧНО механичното измерване. Въпроса ми е свързан точно с механичното измерване. Наясно съм, че идея си нямаш за възможният отговор на въпроса. Не можеш ли просто да напишеш:
"Не знам" Все пак незнаещите отговора са 5 милиарда минус един.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия