Алтернативни енергоизточници > Теории, хипотези, физични опити

РАЗМИСЛИ И СПОРОВЕ ОТНОСНО СЪЩНОСТТА НА ЕТЕРА

<< < (67/186) > >>

hyparh:
На руски почти нищо не търся (само в много краен случай, примерно за инфо около ВСГ), понеже не ми е силен, та за това не мога да ти помогна.

Хубави въпроси задаваш. Този ефект изглежда е някакво свойство на етера, което упражнява само върху малки струпвания от негови частици. В книгата го наричат "pinch effect", т.е. притискащ/прищипващ ефект, които тласка фотона напред (въпросното сгъстяване отзад и разреждане отпред).

Няма гаранция, че влезлият фотон в прозрачна среда ще излезе от другата страна. Това може да е последното му пътешествие. Но... освен фотони, в тази среда влизат и множество меки частици, придружаващи светлината, по-нестабилните от които се разпадат до фотони, които до голяма степен компенсират погълнатите.

Радико:

--- Цитат ---Има един интересен опит на Райхенбах, при който при пропускане на слънчева светлина през стъкло с дебелина около 15см, тя вече не е в състояние да освети фотографска плака,
--- Край на цитат ---
hyparhа
Сериозно ли вярваш в това нещо. Това е достойно за сериала "Ловци на митове"
Каква трябва да е тази плака. Някакъв патент на Райхенбах ли е дето е чувствителен само към меки електрони или става със всеки фотофилм. Предполагам стествено, че ще кажеш, че дигитална камера не става. филма "плаката" предполагам, че трябва да е монохромна.  А да плътно стъкло ли или мога да наредя 5-6 стъкла с дебелина 3 мм. едно до друго за да станат 15 см. Не е проблем да бъде до 2 метра дебелината.
Забавянето на скоростта на светлината съм го пробвал при два метра или два и четиридесет. Във същност не съм го "пробвал" а го демонстрирах на колега заради спор по въпроса.
Та казвай подробностите и да се захващам с разбиванеето на митове. Със голямо удоволствие ще направя Райхенбах и феновете му за смях.

hyparh:
Не съм присъствал на този опит на Райхенбах, за да знам истина ли е или не :D Щом имаш възможност - репликирай го. На мен също ще ми е интересно да разбера резултата. За плаката нямам никаква представа точно каква е била, но предполагам каквито масово са се използвали по онова време.
Едва ли е от голямо значение дали стъкленият пласт е монолит или от множество слоеве. Но може примерно да се направи 20см стак за по-сигурно.

Радико:
https://www.olx.bg/ad/foto-hartiya-fohar-CID632-ID4cAKE.html#bcb0ccf5ba
Надявам се тази хартия да е достатъчно близка до плките от онова време.

hyparh:
Не съм спец по този тип фотография, но това не е ли просто гланцирана хартия, която се използва за разпечатване на снимки чрез принтер?

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия