Алтернативни енергоизточници > Теории, хипотези, физични опити

РАЗМИСЛИ И СПОРОВЕ ОТНОСНО СЪЩНОСТТА НА ЕТЕРА

<< < (64/186) > >>

Радико:

--- Цитат на: hyparh в Април 26, 2018, 10:11:29 pm ---Радико, а защо задаваш този въпрос? Според мен не е възможно. За да се задвижи едно тяло спрямо околната си среда, то трябва си взаимодейства с нея по някакъв начин (което си е "външно влияние").
Дори фотоните променят скоростта си заради околната среда (на тях влияе директно етера), като могат да се забавят и ускоряват според средата, в която се разпространяват.

--- Край на цитат ---
hyparh На това му викам удар в десетката. Точно фотоните бяха "задната ми мисъл" в този въпрос. Нали всяка частица е тяло "макар и много малко" очевадно е, че телата и частиците не могат да променят скоростта си нагоре без нещо да им отдаде енергия. Да обаче една хипотетична микропесъчинка наречна "фотон" когато при движението си излезе от стъклената нишката на вълновода по който ми идва интернета внезапно увеличава скороста си от 200000 на 300000 км/сек това е най грубо 30% безпричинно увеличение на скоростта.  Този факт не може да бъде обяснен от никоя теория залагаща в обясненията си на думата "частица"  или "частици"

Аtos:
Именно де, Радико, ако съм знаел какво точно искаш да кажеш...(ако знам къде те сърби - да те почеша, ма не знам :D ) Не решавам какво искаш да кажеш, а казвам как аз разбирам въпроса!

Но това:

--- Цитат на: Радико в Април 27, 2018, 10:16:13 pm ---... закъснение би трябвало да се разбира като разлика във времето на наблюдение на лъча излъчен от неподвижен източник спрямо лъча излъчен от движещ се източник.

--- Край на цитат ---
не го разбирам!
Какво значи "разлика във времето на наблюдение" ?
Защо трябва да се наблюдават различно време?

И това как го установи:

--- Цитат на: Радико в Април 27, 2018, 10:41:29 pm --- Да обаче една хипотетична микропесъчинка наречна "фотон" когато при движението си излезе от стъклената нишката на вълновода по който ми идва интернета внезапно увеличава скороста си от 200000 на 300000 км/сек

--- Край на цитат ---

hyparh:
Фотонът представлява конгломерат от етерни частици, струпани заедно. Образуват се при смущаване на етера, примерно от вибрацията на елементарните частици, изграждащи атома, както и при всякакви процеси (естествени или изкуствени), които са достатъчно енергетични да предизвикат такива струпвания. Дължината на вълната (разстоянието м/у два еднакви фотона) зависи от честотата на вибрацията, която ги е причинила. Колкото по-малка е една частица, толкова по-динамична и енергетична е тя.

В момента на образуването на фотон (струпването на етерните частици) зад него възниква празнина, която моментално бива запълнена от околният етер. Това придава тласък (ефект на прашката), който ускорява фотонът до светлинна скорост. Сега зад фотона имаме етерно сгъстяване, а пред него разреждане. Този дисбаланс не се променя, докато фотонът не бъде разрушен при някакъв процес... Всъщност промяна може да възникне при многократно преминаване през различни за фотона препятствия. Тогава се получава намаляване на неговата честота или т.нар. "червено отместване".

При проникване на фотона в прозрачна материална среда (стъкло, вода...), той попада в среда с множество меки частици, образувани от активността на фундаменталните. Част от тях са с неговата (или близка) честота, при което се получава взаимодействие между тях, намаляващо скоростта на нашия фотон. Този процес може да се разглежда като чисто механично напрежение върху фотона, което действа като натягане на пружина. След напускане на тази по-плътна среда, той отново се изстрелва напред и възстановява светлинна (или близка до нея) скорост.

Радико:

--- Цитат на: atos в Април 28, 2018, 02:33:17 am ---И това как го установи:

--- Край на цитат ---
Установих го като измрих скоростта на лъча на лазерна рулетка "Bosch" И ти можеш да направиш същото, но ко те мързи по лесно е просто да хвърлиш едно око тук:
http://soustrajica.com/fizika/zad4.html

Радико:
hyparh
Цялото това обяснение от последният ти пост звучи много правдоподобно и убедително, демек е много логически издържано. На мен лично не ми харсва само едно нещо в него Тези "меки частици" се явяват някакво междинно звено между етера и видимите за нас явления. И не виждам никаква логика в съществуването им освен това да не се дразнят много почитателите на стандартния модел за които най важното е абсолютно всичко да се състой от частици.  Ако вземеш цялата хипотеза за меките частици написана на хартия с молив и изтриеш с гумичка всеки намерн израз "меки частици" това изобщо няма да промени смисъла на хипотезата нито ще я направи по малко логична.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия