Автомобили, топлинни машини, алтернативни горива > Други ДВГ и топлинни машини

Саморегулиране на топлинни инсталации

<< < (5/8) > >>

epwpixieq-1:

--- Цитат на: krasias в Януари 23, 2017, 10:13:03 am ---Най добре е да си направиш една батерия от модули на пелтие като от едната страна ги загряваш от котела а от другата страна ги охлаждаш с водата която се връща от радиаторите. Произведената енергия вече можеш да я трансформираш и ползваш както искаш.

--- Край на цитат ---

Точно такава оптимизационна идея ми доиде когато гледах конструкцията на французина (интерсно как не се е сетил за нея). Преноса на топлина така ще бъде по-ефективен и няма да се извлича енергия от системата за охлаждане и отделената топлина да отива, буквално казано, на вятъра. Само след определен момент, водата ще бъде достатъчно топла и ще трябва да се превърти през друга топлообменна система за извличане на температурния градиент. Явно ще трябва да направя прототипна инсталация.

Dedo pop:
     Пълно непознаване на пелтиетата. Те са ефективни при голяма температурна разлика между топлия и студения край.  Колко е температурата на изходящата вода? каква е на входящата? Каква е разликата? колко ще е ефективен тогава?

Dedo pop:
     При температурна разлика 400-500Градуса КПД е4 %. При разлика 20-30 градуса КПД ще е под 1%. Да го преведа за да получиш 1/един/ ват енергия трябва да вкараш/да отнемеш от отоплителния агент / 100 вата. Де е киро на кирия?

epwpixieq-1:

--- Цитат на: Dedo pop в Януари 24, 2017, 07:25:55 pm ---     При температурна разлика 400-500Градуса КПД е4 %. При разлика 20-30 градуса КПД ще е под 1%. Да го преведа за да получиш 1/един/ ват енергия трябва да вкараш/да отнемеш от отоплителния агент / 100 вата. Де е киро на кирия?

--- Край на цитат ---

Забележи на видеото как са поставени охладителните радиатори от процесорите, конструкцията е същата. Температурната разлика ще бъде тази на метал на който единия край е в горивната камера, а на другия е петлиера (или няколко от тях един върху друг) и от другия край, на пелтиера, има водно охлаждане, която помпа се захранва от самите пелтиерни елементи.

Тук идеята не е за извличане на енргия, поне аз не съм я поставял така, а да се получи система за саморегулиране на база на тепературния градиент така че да се опрости максимално системата за контрол.

krasias:
Дядо попе, май ти трябва да си оправиш познанията за пелтиетата. Пелтието е полупроводникова термодвойка p-n преход, знаеш ли кога ще издържи на 500 градуса най много 250. На ТЕС 12706 му дават 138 градуса работна температура. И съм го написал много ясно "едната страна се загрява от котела отвътре от горящите въглища а другата се охлажда от охладената вода която се връща от радиаторите". Къде тука виждаш загуби не мога да разбера. А това е един сайт в който има някой интересни неща по темата http://www.thermonamic.com/products.asp?cid=384  ,  и това е от същия сайт http://www.thermonamic.com/teg-hl350-48v.pdf  .

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия