Автор Тема: Време, пространство, енергия.Теория за нови технологии.  (Прочетена 38799 пъти)

Неактивен Maistora52

 • I'm first Omnologist in World
 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 1 644
 • Пол: Мъж
Аз разбира се, имам своите забележки относно правилността на някои съждения или дефиниции, но те са капка в морето от Дълбоки Проникновения относно НАЙ-ВЕЛИКАТА ОТ ЧОВЕШКИТЕ ФИКЦИИ - Времето!

Неактивен hyparh

 • Сериозен Експериментатор
 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 994
 • Пол: Мъж
 • As above, so below
Ами нещата с "измеренията", и "пространствено-времевия континуум" тръгват масово именно от Айнщайн. Може и той да не ги е измислил, но след неговите теории масово се популяризират и... започват да се градят въздушни кули на тяхна основа. Пак съветвам да прочетете статията от по-горния линк на Технократ, със заглавие "Времето не съществува? Шокиращо изявление на физици!" и я осмислете добре. И тези учени ли нищо не разбират или са заблудени? Защо не ѝ обръщате внимание?

Да манипулираш часовник, не означава, че манипулираш времето, но това ти е ясно и на теб!

Напротив – точно това означава и с това искам да покажа абсурдността, с която се вкопчвате за времето. При поставянето на атомните часовници на различни височини се манипулират процесите до субатомно ниво, които стават видими чрез показанията на часовника. Примера с магнита е по-груб, но неслучайно го дадох, защото реално показва същия принцип. Нещо (субстанция или поле) се съпротивлява на движението и оттам процесите се забавят (или пък забързват при разреждането ѝ) било то на макрониво (примера с магнита и ръчния часовник) или на субатомно ниво (атомните часовници). Именно това означава манипулиране на процесуалността (времето). Както се вижда, това може да стане в тесни граници и няма такова нещо като пътуване назад във времето (имам предвид физически).

Не, само ти се опитваш да го кажеш, не и Майсторът или технократ!

"Процеси и "процесуалност" са думички употребявани и от двамата, а те означават същото, което и аз съм написал.

П.П. Майстора ме е изпреварил със статията :)

Неактивен Maistora52

 • I'm first Omnologist in World
 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 1 644
 • Пол: Мъж
Атос, тъкмо се зарадвах, като прочетох това:


Времето, по начина по който мисли за него човек и го "изживява", наистина е фикция!


И изведнъж виждам, че пак заплете старата "плетка":


Но времето, което подрежда явления, събития и "отрязъци" от процеси,  в строг ред на последователност, наистина съществува! Ако не съществуваше, подобна последователна подредба наистина също нямаше да съществува! Това са две различни неща, които не бива да се слагат "на един кантар"!
Сега...не ми казвайте, че подобна последователност нямаше да съществува, ако ги няма хората!
Ако го твърдите, то признавате, че минало, настояще и бъдеще съществуват паралелно! Което от своя страна означава, че разум, измъкнал се от "оковите на времето" би могъл да ги наблюдава...
Кое от двете е?


Ще се опитам да разсъждавам:

1. Никога не бих твърдял, дори и помислил, че Времето, като някакъв Вселенски Демиург "подрежда явления, събития и "отрязъци" от процеси" при това "в строг ред на последователност, наистина съществува!"
Това изявление задължава признаването на съществуването на Бог! - или "Абсолют" според термина на Хегел.
Нали сме наясно, че Науката се опира на Знанието и Опита, а Религията се опира на "Вярването" ...?!
И за да убедиш примерно само мен, трябва да ми покажеш и докажеш КАК ТОЧНО именно "времето" (което само по себе си е лишено от свойството на Човека нарицаемо Ум и Разум) успява да ПОДРЕЖДА ... В СТРОГ РЕД разните там явления, събития и ... процеси?

Гледам Космоса... и ... Гледам снимките на телескопа Хъбъл и ... а бе нещо не го виждам твоят Демиург!
Нещо не виждам и РЕД да има всред цялата тази гмеж от всякакви и всевъзможни и все различни космически обекти. Ред, за мен означава, че примерно: На оня Квазар не му е там мястото, я кажи на Модератора да го премести по-насам! ... или ... А бе тая Свръхнова шъ вземе да ни опече, я кажи на Админа да я разкара извън Вселената (да й наложи бан!?)
Това което виждам реално, е че в Космоса (сиреч Вселената - от най-малкото до най-голямото) цари само и единствено Ентропията! - или както би звучало "а ла Мърфи" - "Това не е хаос! Това е Абсолютен хаос!"

2. "Ако не съществуваше (времето), подобна последователна подредба наистина също нямаше да съществува!"
 Същото - като в предната точка, но казано в обратен словоред. С което не се доказва просто нищо ново.

3. Никой умен човек, не само не би понечил да каже "Сега...не ми казвайте, че подобна последователност нямаше да съществува, ако ги няма хората!", но сам би усетил и разбрал, че всякакви там "последователности" в Космоса си съществуват, свободни и независими от хората, от една страна, и от друга, хората в своето обичайно невежество все по-често напоследък установяват, че "съществуват", но за беда, само толкоз... Едното съществуване, не е следствие или причина на другото, при положение, че не налагаме извън опитно "ефекта на пеперудата", т.е. аз като кихна например, и ... баси каква Свръхнова Експлодира поради моята кихавица!!!
Т.е. - не могат да се прилагат твърдения, постулиращи несъвместими като последователност Процеси, при положение, че никой не твърди обратното. Не прочетох никъде, че някой твърди (вкл и аз), че Хората НЕ СЪЩЕСТВУВАТ. Моята теза е: "В Природата БЕЗ Разум..." - приемам условно, че АКО - "не съществува Разум"... не би съществувало и ПОНЯТИЕТО ЗА "време"... толкоз... просто и семпло, ама за да се разбере, човек трябва да се "напрегне"...

4. Разбра се, че никой не твърди, че "хората не съществуват", остава да се каже и, че трите граматически "времена" съотнесени към даден процес В ЕДНО ГРАМАТИЧЕСКИ ИЗДЪРЖАНО ИЗРЕЧЕНИЕ, не могат да съществуват "паралелно", т.е. никой не твърди подобно нещо.
Твърдението е друго: че "Всичко е ТУК и СЕГА!"... и не го казвам аз, или само аз, казват го най-големите философи, Просветени, Посветени и Просветлени!
Извън този контекст, Времето съществува само като граматически "времена".
А който проумее баш Контекстът, че "Всичко е ТУК и СЕГА" - казвам го отново съвсем простичко - постига свое поредно "просветление"...
Това е и крайната цел от СПОДЕЛЯНЕТО на нашите мнения.

Ето това мисля, че трябваше да споделя! - под заплашителният знак на Ентропията и зациклилата "грамофонна плоча".

Неактивен технократ

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 1 362
 • Пол: Мъж
 • Не е важно знанието а разбирането
Ооо Атос аз на него съм спрял да му се връзвам още като беше "практик" Както си забелязал използвал съм цитат от майстора. Той с красово изписаните си демагогии е бих казал в основата на тази психоза. Проблема му е, че възприемането на възможността да има повече от три измерения прави целия му писателски труд в блога му смешен. Още повече, факта, че не може да ме обори с логически съждения му подсказва, че наистина е на грешна теза.и това снизява собственото му самовеличие. Заради това яростно отрича всичко което води до логичния извод за повече от три измерения.

Практик съм и технократ, за разлика от Радико дето не може да проумее какво е времето и гледа като кон с капаци ;D Ех шопе шопе, дръж се земю шоп те гази  ;D

Неактивен технократ

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 1 362
 • Пол: Мъж
 • Не е важно знанието а разбирането
Честита Ви Новата 2019 година!
Бъдете живи, здрави и успешни!
Създайте своето СЕ устройство и бъдете Щастливи от това!

Благодаря на Технократ за подадения линк. Забележете кога е публикуван... "минаха години... много от тогаз..."

А моята теза именно И относно "времето" извън човешките глави, аз представих публично на Симпозиум в Руския културен Дом на ул. Шипка още преди 30 години... (след три месеца - на 25 март - ще се навършат точно 30 г)
Това за мен и мнозина други съидейници трябва да е пореден ЗНАК! - вървим в правилната посока на Времето.

Иначе аудиторията и тук е пълна със Сладури! - разбира се, че има "време", особено ако го омешаме с някое и друго серт кафенце, или на по биричка с приятел... За къде сме без "времето"? - за на никъде! - особено ако забравим да си свалим часовника преди да скочим в морето при рибите... с мерак да им обясним: "Що е то "време"?...
Още по-иначе, ако дори и "на заден ход" да тръгнем, правят го и много животни, времето де факто продължава да си тече все напред, тече и не спира и не чака никой ...
Така, че - в обобщение, според мен е крайно време да приключим тоя разговор, защото на никой насила не може да се втълпи в главата, факта, че въпреки наличието на часовник на ръката му, вътре в него ВРЕМЕ НЯМА, НЕ Е ИМАЛО И НЯМА ДА ИМА!  ИМА САМО ПРУЖИНКА, КОЯТО КАРА ДЖУНДЖУРИЙКАТА ДА ТИК-ТАКА! - това разбира се, не променя с нищо Действителността, която си Съществува, Движи се, Променя се, някъде само леко помръдва, другаде "скача на куц крак", но от това Взаимодействията и Процесите навсякъде не се превръщат във "времева река, времева канава, поток, русло" и пр.

Така, че...
...именно, поради подобни твърдения (в цитата) аз още преди 30 години придобих усещането, че е необходим по-сериозен аутистичен подход, за да се пооправи съвременната абсолютно идиотистична парадигма, идеща още от преди времето на Древното царство в Египет...

Бъдете! - както казва колегата ИванБГ
Бъдете още по-луди от Лудото Ленче, иначе "пистата на грамофонната плоча" ще се повреди окончателно, и Земята ще "зацикли" и ще стане отново плоска!
... в случая... Представям си колегата Радико, дето е по умен от мен, как ще придобие я плоска глава, я четириизмерна, я многоизмерна...
Що се "буташ и ти там у трамвайо", бе колега Радико, като не те закачам с нищо, ама ти, нали те сърби някъде (може и главови гниди да си придобил) - си седнал да се закачаш с моя сайт (блог) от който и едно изречение не ти е влязло там където трябва... а недей плямпа по мой адрес, че ако те почна - не смешен ще станеш, а тъжно-глупаво-смешен!
 И ще се наложи да те "поздравявам" на лични!
Не ми падай в очите!  - от това по-умен няма да станеш! - само още повече ще се сбръчкаш!

Браво Майсторе, прекрасен пост, но аз вече съм решил окончателно да замлъкна за тази тема, кой разбрал разбрал, що е то време ;)

Неактивен Аtos

 • Global Moderator
 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 4 051
 • Мисля, следователно...мисля!
Атос, тъкмо се зарадвах, като прочетох това:


Времето, по начина по който мисли за него човек и го "изживява", наистина е фикция!


И изведнъж виждам, че пак заплете старата "плетка"
Че защо не се "зарадва" по-рано? Аз това го пиша в трети пост вече, макар и с различен изказ ;D

  Атос не времето подрежда нещата а "Информацията", а информацията отдавна си е свършила работата.
Много спорно е това!
Информацията за всички фази (микроотрязъци) в един процес си я има, но ако не се подреди чрез времето, няма да има протичане на този процес, а ще бъде "всичко накуп"!

Прочетох статията, разбира се - тази от Хипарх и специално тази част от технократ!
Ами...няма да ви предавам асоциациите, които провокираха у мен... ;D
Те са като от "200 факта, които доказват, че Земята е плоска"!

Има и някои верни неща...
Мога да попилея с аргументи почти всеки един пасаж от такива статии, но няма смисъл явно да го правя, защото вие просто не приемате аргументи!
Вярата ви в една идея явно е по-силна от логиката.
Мога да ви кажа, че няма ли време, няма и промяна, и няма и как да има!
Ако няма време, няма да има нито вълни, нито светлина...

"Твърдението е друго: че "Всичко е ТУК и СЕГА!"... и не го казвам аз, или само аз, казват го най-големите философи, Просветени, Посветени и Просветлени!"
и
"Строго погледнато, настояще няма, то не съществува."
Ха сега де?

Във вярата си дотолкова не признавате логиката, че доказвайки несъществуването на време, ползвате същото това време в описването на неща, които няма как да съществуват, ако го нямаше това време!
процеси
скорост
бързина
честота
протичане
периодичност
цикличност
промяна
различни състояния
и...т.н. и т.н....

Да, Майсторе, БОГ съществува!
Въпреки, че е съвсем различно нещо от това, което различните религиозни доктрини проповядват!

И...мистър Хипарх, вие грешите...времето съществува :D :D :D


Неактивен hyparh

 • Сериозен Експериментатор
 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 994
 • Пол: Мъж
 • As above, so below
И...мистър Хипарх, вие грешите...времето съществува :D :D :D

Мистър Атос, ако замените "време" с "етер" съм по-съгласен, инак - не :D Т.е. обръщението да стане като оригиналното :)

Неактивен технократ

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 1 362
 • Пол: Мъж
 • Не е важно знанието а разбирането
Прочетох статията, разбира се - тази от Хипарх и специално тази част от технократ!
Ами...няма да ви предавам асоциациите, които провокираха у мен... ;D
Те са като от "200 факта, които доказват, че Земята е плоска"!

Има и някои верни неща...
Мога да попилея с аргументи почти всеки един пасаж от такива статии, но няма смисъл явно да го правя, защото вие просто не приемате аргументи!
Вярата ви в една идея явно е по-силна от логиката.
Мога да ви кажа, че няма ли време, няма и промяна, и няма и как да има!
Ако няма време, няма да има нито вълни, нито светлина...

"Твърдението е друго: че "Всичко е ТУК и СЕГА!"... и не го казвам аз, или само аз, казват го най-големите философи, Просветени, Посветени и Просветлени!"
и
"Строго погледнато, настояще няма, то не съществува."
Ха сега де?

Във вярата си дотолкова не признавате логиката, че доказвайки несъществуването на време, ползвате същото това време в описването на неща, които няма как да съществуват, ако го нямаше това време!
процеси
скорост
бързина
честота
протичане
периодичност
цикличност
промяна
различни състояния
и...т.н. и т.н....

Да, Майсторе, БОГ съществува!
Въпреки, че е съвсем различно нещо от това, което различните религиозни доктрини проповядват!

И...мистър Хипарх, вие грешите...времето съществува :D :D :D


Зарекох се да не се обаждам повече, но се изкуших отново да се обадя, защото не търпя невежеството и селянията, и не за да ти отговоря в прав текст към поста ти, а за да видят и останалите разумни събеседници в този форум, към които виждам се зачислява и потребителят с ник krasias че разсъжденията на Атос и Радико са абсолютно безпочвенни и плиткоумни, постовете им са явно заяждащи и с нотка на опортюнизъм и пропаганда към останалите потребители които са с по трезво и разумно мислене от тях, но имащи за цел към преминаване на противоположният лагер като използват заблудата наречена време. Първо в статията която дадох най сетне се разбра че времето може напълно пълноценно да се замести с термина "плътност на процесите" или "фазово разстояние между отделните фази на промяната и движението" . Но това е висш пилотаж на мисълта, и не може да се схване от шаблонно мислещите стереотипни индивиди, като Атос или Радико. Но разумни съфорумци, нека не обръщаме внимание повече на не - мислещите, или мислещите със задника си ;D

Неактивен Аtos

 • Global Moderator
 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 4 051
 • Мисля, следователно...мисля!
Драги потребител с ник-нейм "технократ"!
По повод следния Ви пост:


Зарекох се да не се обаждам повече, но се изкуших отново да се обадя, защото не търпя невежеството и селянията, и не за да ти отговоря в прав текст към поста ти, а за да видят и останалите разумни събеседници в този форум, към които виждам се зачислява и потребителят с ник krasias че разсъжденията на Атос и Радико са абсолютно безпочвенни и плиткоумни, постовете им са явно заяждащи и с нотка на опортюнизъм и пропаганда към останалите потребители които са с по трезво и разумно мислене от тях, но имащи за цел към преминаване на противоположният лагер като използват заблудата наречена време. Първо в статията която дадох най сетне се разбра че времето може напълно пълноценно да се замести с термина "плътност на процесите" или "фазово разстояние между отделните фази на промяната и движението" . Но това е висш пилотаж на мисълта, и не може да се схване от шаблонно мислещите стереотипни индивиди, като Атос или Радико. Но разумни съфорумци, нека не обръщаме внимание повече на не - мислещите, или мислещите със задника си ;D

Ви отправям официално предупреждение!
Призивът, който отправяте към съфорумците " съфорумци, нека не обръщаме внимание повече на не - мислещите" е Ваш призив и такъв не е имало от Атос или Радико към тях, колкото и да приписвате своите методи и подходи на другите! Пропагандата е единствено от Вас - евтин опит за манипулация на останалите четящи, което безусловно говори, че ги подценявате умствено!
Личностно формираната неприязън (породена от безсилие на аргументи в даден спор), няма място тук - тя нито е аргумент, нито е в полза на форума!
Маркираните в червено определения и квалификации, не са приемливи за нормалното общуване и дискусия в този форум!
При втори подобен пост, ще бъдете санкциониран!

И в случая няма абсолютно никакво значение дали подобни епитети и определения са използвани срещу "Атос или Радико" или срещу някой друг!Активен Радико

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 5 555
 • Пол: Мъж
 • Преди сламката е гредата
  • http://martinov-radiko.blogspot.com/
 • Скайп: radiko1a
Без да е необходимо да включвам в мисловния процес главата си а само с помощта на посочения по горе орган стигам до простичкия извод, че определението "термина "плътност на процесите" или "фазово разстояние между отделните фази на промяната и движението" " чудесно замества думата "време" относно същността която влагаме в думата, но въобще не добавя нова същност. Те са чудесен пример за обогатяване и усложняване на псевдонаучния речник. За подобен род словотворчество хората използват думата демагогия.

Неактивен Ksurnev

 • Експериментатор
 • Стабилен
 • ***
 • Публикации: 728
 • Пол: Мъж
 • Ужасно саркастичен
 • Скайп: ksurnev
Интересно филмче, руско е, ама нейсе. Зсаяга Ведите и Козирев.
https://www.youtube.com/watch?v=lkyufJ26yZg