Начало > Новини от света на технологиите
План за колонизиране на Марс
merlinbg:
--- Цитат на: june1900 в Февруари 22, 2017, 10:10:24 am ---
НЕВЪЗМОЖНО е да стане с ракети. Има един прост експеримент - в условия на "почти съвършен" вакуум, постигнат в стъклен съд, се поставя реактивен двигател или нещо друго, което действа на същия принцип на тягата. И ясно се вижда, че ТОЗИ принцип на тягата - като реактивен двигател - въобще не помръдва телата в условия на пълен вакуум.
С други думи - елементарен експеримент доказва, че там горе в космоса не би трябвало реактивните двигатели да произвеждат тяга.
--- Край на цитат ---
Може и да не работи реактивният двигател във вакум... не споря. Но искам да проведем един елементарен мисловен експеримент: Двама космонавти (или астронавти... на кой както му харесва) стоят в междупланетното пространство. Единия избутва другия с ръце, какво ще се случи?
1. Нищо, двамата ще си останат един до друг.
2. Бутаният ще се отдалечи от бутащия.
3. Бутащия ще се отдалечи от бутания.
4. Двамата ще се отдалечат един от друг с почти еднаква скорост в противоположни посоки.
Може да има и друг отговор... за който не се сещам, ще бъда благодарен ако някой ми го каже. По важното е да ми се обясни (като на по-глупав) защо става така?
june1900:
Аз също исках да науча различните версии... Версията на уикиПедия е ясна, но не съм чувал критиката.
В интервюто за Хъбъл "Crrow777" споменава за свой гост, някакъв инженер на име Мълин, с който обсъждат точно това, както и възможната среда на космоса, вакуум ли е, липид или нещо друго.
Crrow777 прави интервютата си в два часа, като първия час го пуска на Ютуб канала си, а втория час от всяко интервю го пуска на своя собствен сайт на онлайн радиото си, който е платен и иска да се абонираш, за да слушаш съдържанието.
И точно по този въпрос се оказа, че двамата говорят във втория час... А миналата година прецених, че даже и да се абонирам за радиото на Crow, нямам капацитета да превеждам и прехвърлям към българския интернет съдържанието, понеже Crow е прекалено продуктивен... а пък това не е единственото, което искам да разпространявам...
Отделно от това, аз самия бих потърсил критиката по въпроса с реактивните двигатели във вакуум при креационистите.
Но трябва да внимаваш там.
Креационистите са прослойка от алтернативни учени, които обясняват света с Библейската парадигма. Идва от "криейшън", тоест Битие, идеята, че светът има един създател.
Креационистите са сериозни учени, не ме разбирай погрешно. Имат си патентите, имат си признатите титли и всичкото му там... Само че винаги, когато намесиш религията в науката, нещата стават особени.
В момента има страшно силна пропаганда за това, че Земята е плоска. Идеята на ЦРУ е - точно както заложиха програмата си за морално и културно разложение чрез пропагандиране на анти-добродетели в СССР през Студената война - че нивото на средната образованост в световен мащаб в момента е ТОЛКОВА ниско, че в момента няма проблем да се върнем във времената от преди Питагор и затова натискат с разработения си пропаганден лост.
Поддръжниците на пропагандата за плоската Земя твърдят, че така било описано в Библията, и понастоящем много хора си мислят, че креационистите вярват в същото.
Креационистите непоколебимо твърдят, че Земята е кръгла. Те отричат Галилео Галилей, а не Питагор, защото те поддържат модела на геоцентризма.
Геоцентризмът няма нищо общо с идеята за плоска Земя, а означава, че небесните тела се въртят около Земята, а не обратно.
Та... Предполагам, че креационистите имат критика за този тип тяга в условията на вакуумен космос. Сериозни учени са, имат много издържани тези в повечето неща (особено що се отнася до екологията и планетарната история). Но трябва да внимаваш за заразяване с "плоска Земя" и за прокарването на геоцентризъм.
Ако можеш да отсееш през тези неща, ще има информация.
Или може би някой да се абонира за радиото на Crow и да чуе какво казва неговия гост инженер по въпроса.
Аtos:
Според мен, реактивният двигател работи във вакуум, точно за това се ползва - създава среда от частици с безумно висока скорост, които се отблъскват взаимно с тялото на ракетата.
Друг е въпросът, че в условията на вакуум, "подобна реактивна диря" би трябвало да е дълга километри и постоянно да расте, понеже няма какво да я разсее (като въздуха, примерно) и да и ограничава движението в обратна посока.
Казано иначе - една такава ракета би следвало да се вижда на фона на нощното небе като комета, с огромна опашка. Изхождайки от факта, че наблюдаваните комети минават на много по-голямо разстояние (в стотици пъти), зрелищният ефект от подобна ракета би бил впечатляващ!
Иначе и моята логика води до там - може би е възможно с ракетен двигател да се стигне до Луната, дори до Марс, но не е възможно апаратът да се върне. Говоря за кацане, не за орбитална близост!
Защо?
Вижте това:
http://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Kolko-gorivo-e-neobhodimo-za-starta-na-raketa-izmereno-v-slonove-vid_44638.html
Колко гориво е нужно, за да излети подобно чудовище? Да речем, че лунната гравитация е 1/6 от земната, допускаме, че и разстоянието за откъсване (над 3-та космическа) е по-малко. Занижаваме числата не 6, а 60 пъти!
Следва задачка-закачка:
Колко гориво трябва да са занесли там астронавтите, че да могат да излетят обратно?
(пренебрегваме конструкцията на земните силози и нуждата от поддържащо-насочващите системи при изстрелването)
prp:
Винаги един въпрос ме е смущавал относно кацането на Луната - как астронавтите са преодолели Лунната гравитация за да се върнат на Земята? Лунната не е толкова силна колкото земната но все пак не се ли иска пак ракетна установка и т.н.?
tobo1:
--- Цитат на: june1900 в Февруари 22, 2017, 11:37:01 am ---... Само че винаги, когато намесиш религията в науката, нещата стават особени.
....
--- Край на цитат ---
Защо да са особени? Ако приемем че религията е продукт на "външно" знание, а тя по-всяка вероятност е....
Примерно, времето съществува само заради хората, "горе" нямало време - това е религиозно вярване, което няма как да е продукт на човешка мисъл (според мен).
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия