Алтернативни енергоизточници > Теории, хипотези, физични опити

Re: Земята е живо "същество"...

<< < (2/10) > >>

Maistora52:
Съвсем отделна е евентуална тема, с какви думи и понятия си служат окултистите...
Те в повечето случаи говорят ЗНАКОВО... точно както се е разбирало Второто ниво (от общо три) на значение на египетските йероглифи.
Първото ниво е ежедневния "смисъл" на думите... Думата "смисъл" в случая е в кавички, защото ежедневно употребяваните думи най-често се използват без смисъл... а просто ей така, за спорта - да си говорим бля-бля!, или за да си спомним, че сме живи!
Третото, най-високо ниво на знаковост е "скритият смисъл на йероглифа" - пак се използва същата дума, но тя има съдържание явно само на/за Посветените.

Та така и с Р. Щайнер... - да, велик мислител и окултист е - както и хиляди други  - Блаватска, Ледбитер, Рьорих... безчет са, но ... знаците в думите, с които те споделят своите мисли и находки, трябва много внимателно да се четат и още по-правилно да се осмислят.

Използвам случая да се обърна не само към GreenHulk, но и към други търсачи на екзотични материали...
Такива големи копирани текстове не се приемат по Правилата на Форума ни. Към същите се дава линк, и на който му е интересно - да чете. Още повече, че колегата GreenHulk, въобще не дава някакъв свой коментар, а просто така... обръща "кофата" и ни залива с някакви писания...
Длъжен съм да отбележа и това, че имам и сериозни резерви към самия Р. Щайнер - мисля, че човекът не е бил съвсем наред, когато ги е писал всичките свои хиляди страници...
Съвсем друг е въпросът с Е.Блаватска, Ледбитер или Анни Безант...
Внимавайте много какво четете!
Редно е тази тема, така както е започната и начинът по който се развива да бъде изтрита, но ...
Приемете го за сериозна ЗАБЕЛЕЖКА!

Аtos:
Не, няма смисъл темата да се трие, все пак е в раздел "Теории, хипотези..."

--- Цитат на: Maistora52 в Юни 24, 2017, 01:45:38 pm ---... за мен думата "същество" има значението на биологичен организъм, притежаващ метаболизъм, имащ способността движейки се да издирва храната си - това най-общо. Следват множеството видове, разреди, класове и т.н.
В този смисъл, Земята въобще не отговаря на посочените признаци за "същество".

--- Край на цитат ---

Да, за същество приемаме всяко ЖИВОТНО...
Аз смятам, че растенията не издирват храната си движейки се...да, не ги определяме като същества!
Обаче са биологични ОРГАНИЗМИ.
Най-правилно е да се каже, че Земята е ОРГАНИЗЪМ, а доколко е биологичен...това е относително, нали?
Притежава всички качества на биологичните организми, дори ги превъзхожда в доста параметри по сложност и енергиен обмен.

Притеснително е обаче, че в чисто физиологичен аспект, сегашният човешки род може да се разглежда като колония паразити (или вирус) върху този земен организъм (понеже пък точно хората отговарят на определението ПАРАЗИТ, съпоставено в планетарен мащаб). И ако не "мутираме", подобно на вирус, който започва да щади приемника си, няма да е странно ако "имунната система" на Земята ни ликвидира!

Maistora52:
Разбира се, че растенията са Същества -движат се чрез семената си, чрез прашеца си, чрез свои издънки и пр. Нямат крака, но имат корени. Нямат ръце, но имат клони. Нямат кожа, но имат кора и листа... и уникален метаболизъм - да превръщат слънчевата светлина в хлорофил, а хлорофила е какво? - чиста енергия

Аналогиите и асоциациите със Земята и биологизма обаче вече доста се разминават - все пак говорим за Органична и Неорганична химия.
Айде, оставяме Органичната химия и да поразджвакаме Неорганичната....
Минерали! - и в тях елементи като Въглерод, Желязо, Силиций, Германий, Мед, Злато, Сребро, Живак като не забравяме и останалите от Таблицата. Седят си всички те кротко в земните недра - не ядат, не пасат, не дишат, но при случайното смесване на някои от тях - и о, Чудо!
Идваме до създаваните от човека устройства чрез които се създава Електрически ток... с него пък се създават Движещи се устройства... работещи устройства, произвеждащи устройства, убиващи устройства и пр.
Задаваме си въпроса -  Живи ли са тези устройства?
Отговорът е - Зависи от гледната точка!
Ами роботите, ами компютрите, ами програмите наподобяващи Изкуствен Интелект...???
Тук вече изпадаме в пълен гносеологичен тупик! - и отговорите са фифти-фифти!
И тук вече гледната точка не е от значение.
Имаме Киборг - изграден изцяло от минерали - неорганични... Обаче - сам по себе си е пълна аналогия на биологичен организъм. Дори - според Програмата му, може да се "размножава", да играе, дори да имитира емоции, чувства, мислене... И съществува при това, и на всичкото отгоре може да издирва видът и начинът на самозахранване - всичко това е Програма.
Дотук, това за мен не е Същество, защото зависи от своята Програма. А тази му Програма е под външен спрямо Киборга - контрол! - Трите закона на роботиката на първо място!
И този Киборг може и да ми имитира наличието на душа, но няма Свободна Воля! Можем и нея да му програмираме, ама!?!? - сещате ли се?
Айде, да не е Киборг, ами по-висша смес - хибрид от органичен организъм и кибернетичен "носител" и е Програмиран да е на 100% като Човек...т.е. наричан е СиХом - Синтетичен Хоминид... има и такива вече, само дето произведените от човека си седят в земните лаборатории или пък други подобни на тях ни навестяват със своите Летящи "чинии"... и досущ приличат на СЪЩЕСТВА!
Съгласен съм - Същества са!
Обаче Земята, момчета, земята - милата, няма нито един от наличните признаци да бъде наречена СЪЩЕСТВО!
С изключение на случаите, разбира се, когато сме си позволили Разрешително Ниво на Аналогии и Асоциации допускано от - в конкретния случай от окултиста Щайнер.
И ще ме извинявате, ама тоя Щайнер си ги приказва както му падне! - и в това също е велик!

GreenHulk:

--- Цитат на: Maistora52 в Юни 25, 2017, 09:51:17 am ---
С изключение на случаите, разбира се, когато сме си позволили Разрешително Ниво на Аналогии и Асоциации допускано от - в конкретния случай от окултиста Щайнер.
И ще ме извинявате, ама тоя Щайнер си ги приказва както му падне! - и в това също е велик!

--- Край на цитат ---

Доколкото съм разбрал, той е споделял неща, които е видял и които за сега поне, повечето хора не могат да виждат(съзнатекно). Важното обаче е, че е дал и методи за практическо развитие на органите на свръхсетивно възприятие.
Мистици  и Адепти  за мнозина са изглеждали сбъркани/опасни, но ако просто изхождат от една много дълбока гледна точка, недостъпна за повечето хора в момента, то може да е разбираемо...

Михаил Кузмов:
Езотрика ли? А защо да не научим какво мислят съвременни учени?
http://www.dar-center.com/article/?article=1423
Или какво е мислила Ванга пророчица?
http://magicbul.net/?p=2371
А какво правим ние?
https://nova.bg/news/view/2017/04/30/180914/%D1%83%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8-%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%85%D0%B0-%D0%B7%D0%B5%D0%BC%D1%8F%D1%82%D0%B0-%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%BE-%D1%82%D0%BE%D0%BA%D1%81%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%B0/

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия