Алтернативни енергоизточници > Теории, хипотези, физични опити
Сила и енергия-има ли неизяснени казуси?
juliang:
--- Цитат на: atos в Февруари 12, 2019, 08:39:04 pm ---Но...представи си, че в пространството няма точка в която да няма някакво поле, че и по няколко различни едновременно - това е етерът! И полетата свободно минават през материята, някои и действат, други - не, защото средата им на съществуване съдържа и материята в себе си.
--- Край на цитат ---
Е да де... даваш ми дефиниция на поле, но искаш да го наричаш "етер"... убаво - ще знам че кат казваш "етер" имаш пред вид поле... :)
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%BE%D0%BB%D0%B5_(%D1%84%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D0%BA%D0%B0)
epwpixieq-1:
--- Цитат на: juliang в Февруари 12, 2019, 07:57:40 pm ---Искам да се напънете и да разберете по тая картинка как точно светлината (или всякакво лъчение) "пътува" в абсолютния космически вакуум. Тя ... тя просто си е самодостатъчна - превръща се от електрическо в магнитно поле по време на пътуването си.
--- Край на цитат ---
juliang, ще си позволя да ви поправя, с идеята да се изразяваме точно. "Светлината" не е лъчение Имаме електромагнитна вибрация, която предава своята вибрационна енергия през пространството, като тези вибраци, в определени честотни характеристики и среди, се проявява, поне в земната атмосфера ( в диелектрик ), във феномена които ние възприемаме като "светлина".
--- Цитат на: juliang в Февруари 12, 2019, 07:57:40 pm ---А това става защото не може да има електрическо без магнитно поле, както и че около всяко магнитно поле се генерира електрическо такова.
--- Край на цитат ---
Е полето може да съществува без В поле, както и обратното. Това което е невъзможно е промяната на Е полето да не породи В поле и обратно промяната на В полето да не породи Е поле. Това е връзката. Нюансите идват от магнитната и диелектричната константа на средите, понеже всяка среда си има каква проницаемост. Например метала, както обърнах внимание на Радико, е непроницаем за Е полето (преди 200-250 години металите са ги наричали буквално "разрушители" на електричеството). В някаква степен може да се каже че реакцията на метала когато има въздействие на Е поле върху него е В поле. Ако Е полето е достатъчно силно то започва да "пори" защитния "електронен облак" на метала и се получава нагряване, а когато промяната на Е полето е достатъчно бързо, В полето няма време да се прояви (реактивната сила) достатъчно бързо за да абсорбира цялата енергия, и така натрупаната енергия, която трябва да се прояви някак си, се проявява във експозиция на метала (линовете които показах в предишния коментар).
Точно бързината на това прехвърляне на Е във В поле, на база на коефициентите на диелектричната и магнитна проницаемост, характерни за всяка среда, определя и това което се знае по народно му като "скорост на светлината".
Ако на някой му е интересно ето едни от първите ми коментари във форума, където за първи път се опитвам да изкажа, в някаква структурирана форма тези си познания:
http://mazeto.net/index.php/topic,1812.msg58964.html#msg58964
http://mazeto.net/index.php/topic,1135.msg58924.html#msg58924
http://mazeto.net/index.php/topic,1135.msg61449.html#msg61449 (тук коментирам върху теорията на Бйоркинс, за силовите полета)
Разбира се със времето взаимовръзките между процесите и тяхната динамика, ако са на положени на правилна, и логична, основа, стават все по-изчистени.
--- Цитат на: juliang в Февруари 12, 2019, 07:57:40 pm ---Енергията на светлината просто преминава от едното в другото състояние, защото ... защото едното поражда другото, а другото поражда първото... и става точно една вълна.
--- Край на цитат ---
Не мисля че някой ще оспорва това становище но интересно е как си я представяме тази вълна. Ето тук обрисувам мислен експеримент и интересно физическо сравнение, на това как се образува вълна, при натрупване на енергия в определена система. Забележете че даже и Радико, е дал добра оценка на този коментар, значи най-малкото, има нещо (практически) ценно в него ;)
http://mazeto.net/index.php/topic,9693.msg77844.html#msg77844
Аtos:
--- Цитат на: juliang в Февруари 12, 2019, 09:34:15 pm ---Е да де... даваш ми дефиниция на поле, но искаш да го наричаш "етер"... убаво - ще знам че кат казваш "етер" имаш пред вид поле... :)
--- Край на цитат ---
Оххххх....не!
Етер наричам самото пространство, не разбираш ли? "Мястото", където съществуват тези полета и се движат енергиите - среда! Етерът е един, полетата в него са много и различни...
Неразбориите идват, когато човек не може да си представи, че пространството (етерът) е много по-плътно от материята!
В етера има огромна плътност от енергия, материята е забавена в хода си малка част от тази енергия ("смутено" е свободното и преминаване, защото изпълнява "капризите" на информацията), следва, че етерът е много по-плътен от материята! Полетата са резултат от тези енергийни трансформации и преходи. Някои касаят материята, други - не!
Като се замисля малко, разбирам какво имаш в предвид, но по-точното е:
Полетата са онези участъци от етера, в които има ясно установимо (за нас само, иначе няма как да го установим) действие на енергия върху материя или други (познати за нас) енергии. Те се характеризират с "ареал" и "градиент" и дори - форма.
Но тъй като не можем да притежаваме сетивност относно пълният диапазон на видовете енергия (гравитацията е невидима, светлината - да), както и да твърдим, че владеем всички способи за регистрирането на полета (познаваме едва 3-4), нормално е да предположим, че съществуват много други полета (взаимодействия между видове енергии), за които не можем да получим нито представа, нито информация!
Това предполага например, че радиестезията се базира точно на някои от тези енергии и полета, които не сме успели да овладеем добре още технически, въпреки, че сме много по-напред, отколкото преди 20-30 години.
Апаратите за снимка на аура отдавна са факт. Кирлиановата фотография е още по-отдавна. Скъсан лист от растение, дори "прясно" счупена ножица излизат на плаката в своята цялостна форма!
Това означава, че "празното" иначе поле съществува в пространството и излъчва нещо, за да освети тази плака.
juliang:
--- Цитат на: epwpixieq-1 в Февруари 12, 2019, 09:42:19 pm ---juliang, ще си позволя да ви поправя, с идеята да се изразяваме точно. "Светлината" не е лъчение Имаме електромагнитна вибрация, която предава своята вибрационна енергия през пространството, като тези вибраци, в определени честотни характеристики и среди, се проявява, поне в земната атмосфера ( в диелектрик ), във феномена които ние възприемаме като "светлина".
--- Край на цитат ---
Да, само нека вместо "вибрация" да кажем че е "промяна на напрегнатостта/интензитета на полето във времето", което и ти казваш по-нататък:
--- Цитат на: epwpixieq-1 в Февруари 12, 2019, 09:42:19 pm ---Това което е невъзможно е промяната на Е полето да не породи В поле и обратно промяната на В полето да не породи Е поле.
--- Край на цитат ---
hyparh:
--- Цитат на: Радико в Февруари 12, 2019, 08:10:28 pm ---Юлияне удивен съм точно ти говориш за полета. Правилно ли съм разбрал, за мен "поле е едно такова странно нещо което не се състои от частици пък за Хипарх "поле" е купчина много малки частици. А според теб?
--- Край на цитат ---
Да, за мен "полетата" представляват именно видовете взаимодействия между отделните частици (въртящи, се трептящи, пулсиращи...). Те се намират в среда запълнена от по-фини частици, а те пък в среда от още по-фини. Така до достигане на ниво етер.
Действително е интересно споделянето на това какво всеки разбира под "поле" (различно от "кър" :D). Аз не мога да си представя някой да разглежда полето едва ли не като някакъв монолит с неясна структура. Всяко нещо има своята структура и изграждащи отделни елементи, колкото и еднородно да изглежда на пръв поглед.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия