Алтернативни енергоизточници > Теории, хипотези, физични опити

Сила и енергия-има ли неизяснени казуси?

<< < (93/353) > >>

Радико:

--- Цитат на: epwpixieq-1 в Февруари 12, 2019, 06:17:40 pm ---Сега за неточностите във видеото:

1. Електрическото поле на 4:06 и 4:20 е абсолютно грешно представено. Електрическите силови линии не се огъват, както магнитните, те са винаги праволинейни, затова и са насочени перпендикулярно към метала, когато има "движение" на заряди по повърхността му.

2.  Във всичките анимации където се показват движение на заряди във вътрешността на проводника това отново е грешно. Електронния облак които се образува на повърхността на метала е този който се "движи". Колкото по тънък е този облак толкова по лесно енергията се предава чрез полетата. Пойнтинг вектора дава представа как Е полето се плъзга по металната повърхност на този повърхностен електронен облак.

3. На анимацията при 5:19, Е полето не съществува в метала то достига само до повърхността му, това е доста груба грешка в разбиранията, където се "закотвя" за електронния облак по повърхността на метала.

--- Край на цитат ---
Знаеш ли по добре да не ги беше правил тези три забележки. Защото само третата е що годе смисленна. Явно електричеството не е силната страна на познанията ти. По точка две ако беше прав то по мощните електроразпределителни табла нямаше да слагат масивни шини по дебели от ръката ти а щяха да слагат алуминиеви или медни тръби с дебелина на стената като фолио. Ма това го няма даже и в китайските ментета. Енеегията се движи преобладаващо равномерно из целия проводник със известно сгъстяване по повърхността му. Това сгъстяване е съвсем минимално при постоянно напрежение и расте със увеличаване на честотата. При много високи честоти се наблюдава силно увеличение на явлението "скин ефект" се нарича. Та за над определени честоти вече има смисъл кабелите да се правят кухи като тръба. Наричат ги фидери. Има и още нещо, то е че над определени напрежения напрежението буквално избутва тока извън проводника и той тече през диелектрика, това е познато като коронарен ефект и води до големи загуби. Това, че ефекта не се наблюдава при прав ток е причина да се започне наскоро изграждането на мегадалекопроводи работещи на прав ток. За американците не знам, но в Русия и Китай проектите са стартирани.
По точка едно какво да ти кажа??? Абе ти виждал ли си някога права мълния. Направи си извода, ако е възможно де.

juliang:
Виждам че привържениците на етера приемат тази идея много радушно.
Добре бе маа му стара ... що не казахте че на полетата казвате "етер" и да си стиснем ръцете? :)

Искам да наблегна на 2 момента от видеото:

Първото е на 3:20, където се дава пример със светлина, минаваща във вакуум. Тоест в клипа не става въпрос само за електрически ток, а за всякаква електромагнитна енергия. Искам да се напънете и да разберете по тая картинка как точно светлината (или всякакво лъчение) "пътува" в абсолютния космически вакуум. Тя ... тя просто си е самодостатъчна - превръща се от електрическо в магнитно поле по време на пътуването си. А това става защото не може да има електрическо без магнитно поле, както и че около всяко магнитно поле се генерира електрическо такова. Енергията на светлината просто преминава от едното в другото състояние, защото ... защото едното поражда другото, а другото поражда първото... и става точно една вълна. Точно както работи един LC трептящ кръг - енергията се прелива от бобината в кондензатора и обратно.

И второто е на 3:55, където в прав текст се казва че когато напрегнатостта/заряда на полето е нула, то това не значи че полето не съществува. То си е там, просто е в "неутрален статус". Точно като посипаните върху бял лист метални стружки, около които няма магнит - те са си там, но няма кой да ги накара да се подредят.

Радико:
Юлияне удивен съм точно ти говориш за полета. Правилно ли съм разбрал, за мен "поле е едно такова странно нещо което не се състои от частици пък за Хипарх "поле" е купчина много малки частици. А според теб?

epwpixieq-1:

--- Цитат на: Радико в Февруари 12, 2019, 07:43:16 pm ---Явно електричеството не е силната страна на познанията ти. 

--- Край на цитат ---
Възможно е да не е, може да имам и други по-силни страни  :), но поне това което имам като познания се опитвам постоянно да го осмислям и премислям на база на нови данни.

--- Цитат на: Радико в Февруари 12, 2019, 07:43:16 pm ---По точка две ако беше прав то по мощните електроразпределителни табла нямаше да слагат масивни шини по дебели от ръката ти а щяха да слагат алуминиеви или медни тръби с дебелина на стената като фолио.

--- Край на цитат ---
Същност няма как да ги правят като фолио, понеже количеството на външните орбитални електрони на металните атоми, в цялата метална шина, които всъщност образуват "металния облак" по повърхността на метала, зависи от масата на метала. Тоест колкото трябва да има маса метал за да имаме достатъчно "дебел облъчен слой" електрони.  На килограм мед например това са около 10 милиграма. Тоест за за може по шините, на тези силови установки за които говорите, да се приплъзне огромно количество енергия, те трябва да имат много "голям" електронен облак който да понесе тези напрегнатости на Е полето, това е при стандартен режим, и това изразих в (2).

В противен случай, Е полето започва да прониква "задира" във по-вътрешните слоеве, където липсва такава облачна структура, и метала проявява загряване, и ако полето е много силно то започва да морфира вътрешната структура на метала, тоест да го топи. Ако Е полето е достатъчно силно, и се приложи мигновено се получава това:
https://www.youtube.com/watch?v=-3IbAerYj8I
както и това:
http://tesladownunder.com/PulseCapExplodingIronWire3kJ.jpg
което вие предполагам вече сте запознат от практиката. Но това, със което явно не сте запознат е механизма на тези процеси. В това разбира се няма нищо лошо, което е лошо обаче, е човек да настоява на това което е заучил, теоретично или практично, и да настоява на него, без да се опитва да разбере гледната точка на опонента.

--- Цитат на: Радико в Февруари 12, 2019, 08:10:28 pm ---Юлияне удивен съм точно ти говориш за полета. Правилно ли съм разбрал, за мен "поле е едно такова странно нещо което не се състои от частици пък за Хипарх "поле" е купчина много малки частици. А според теб?

--- Край на цитат ---
Незнам дали сте запознат, но във физиката няма разбиране за това какво е полето. Всеки си има някаква интерпретация. Даже няма ясно изградена логична струкрура за разибране на връзката между поле и заряд. Странно нали  :o

Аtos:
Юлиане, етерът не са полетата бе  ;D
Той е средата в която те съществуват. Той е самото пространство.
Но...представи си, че в пространството няма точка в която да няма някакво поле, че и по няколко различни едновременно - това е етерът! И полетата свободно минават през материята, някои и действат, други - не, защото средата им на съществуване съдържа и материята в себе си.
Някои полета не взаимодействат с материя, други със светлина, трети с електричество и т.н.
Номерът е да открием как се манипулират на информационно ниво.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия