Алтернативни енергоизточници > Теории, хипотези, физични опити
Сила и енергия-има ли неизяснени казуси?
Аtos:
Динев, ако някой изобщо може да разбере изобщо какво искаш да кажеш, покажеш или докажеш...това не съм аз, съжалявам...
kd_dinev:
Виж мен ме е яд,че не мога да ви го обясня така,че да ме разберете.Търся подходящ пример но не го намирам.Явно проблема е в мен.Най добре ще е да го направя и тогава ще е по ясно.Разбирам,че вие си представяте нещата в някакви конвенционални измерения,а аз говоря за големи гранични стойности при които става въпрос за ударни взаймодействия.Примерно ротора на електродвигател и задвижван от него товар.Ако пусковият момент на двигателя е много голям той може да скъса вала на ротора.Откъде ще дойде енергията необходима за скъсването.Това е легирана стомана-не се къса току така от място.В същото време ако ротора е неподвижен в него не се образува ОЕДС и би следвало всичко което премине през него да се преобразува в топлина...
juliang:
Нека вземем най-простия правотоков двигател - 2 постоянни магнита и ротор с две намотки:
Подаваш напрежение на четките. Протичащия ток образува магнитно поле, което взаимодейства с постоянните магнити и това взаимодействие поражда сила, стремяща се да завърти ротора.
Ако ротора е застопорен какво се случва? Магнитното поле което се генерира от намотката на ротора се изкривява от постоянния магнит, не може да се затвори в правилна форма и за поддържането му е необходима енергия. Или казано по друг начин - постоянния магнит пречи да се образува достатъчно голяма ОЕДС, която да се противопостави на протичащия през намотката ток. И да - тази енергия се превръща изцяло в топлина. Вече спорих с Атос по тази тема и се опитах да му обясня, че като има двоица сили които не извършват никаква работа, то за тяхното съществуване не се консумира енергия.
Конструкцията на колектора е такава, че в момента в който намотката на ротора застане срещу магнита на статора напрежението се обръща и ротора вече почва да се отблъсква от статора. По този начин се завърта на 180 градуса и след това всичко се повтаря.
Реално ротор само с две намотки не се ползва, обикновено се слагат поне 3, за да няма "мъртва зона" при която мотора може и да не се завърти, ако е бил спрян точно там. Ма това вече са детайли, които нямат отношение към спора.
С'я ще ми наскачате "Е как чупи оста без да харчи енергия?". Реално енергията е била акумулирана в магнитното поле на ротора в момента в който то се е създавало. Това трае изключително кратко време, но точно тогава тока е огромен - реално зависи само от омичното съпротивление на проводника на намотката. Тази сила предизивиква някаква деформация на материала, ако ще и от инструментална стомана да е направена оста. И ако тази сила надхвърли носимостта на оста ... тя се чупи.
Надявам се не се налага да ви обяснявам че и една бобина се държи като кондензатор и в нейното магнитно поле може да се натрупва енергия, която никак не е малка.
Аtos:
Дааа, корифей си ти, Юлиане ;D
--- Цитат на: juliang в Февруари 11, 2019, 02:34:53 am ---Ако ротора е застопорен.... тази енергия се превръща изцяло в топлина.
--- Край на цитат ---
пък
--- Цитат на: juliang в Февруари 11, 2019, 02:34:53 am ---Вече спорих с Атос по тази тема и се опитах да му обясня, че като има двоица сили които не извършват никаква работа, то за тяхното съществуване не се консумира енергия.
--- Край на цитат ---
Кой да знае, че топлината не била енергия...
Пък и кой да знае, че силите ей така си се появяват и си действат от нищото...без енергия, която ги създава...
Убеди ме, признавам!
juliang:
За неразбралите да повторя:
1. Енергията необходима да се проявят двете сили се акумулира при създаването на магнитното поле. Тя си стои там, и можеш да си я прибереш при "сгъването" на полето (затова и слагат обратните диоди, щот иначе стават кофти истории с контакторите или транзисторите управляващи тока в намотката, когато тя се изключва). За не знам кой път да повторя - за да има сила, трябва да ПРИСЪСТВА енергия, а не да се ИЗРАЗХОДВА/КОНСУМИРА. Надявам се правиш разлика между двете понятия (ма май само с надеждата ще си остана...). Ама още един път да опитам де... ако един топуз СТОИ на масата неговата потенциална енергия ПРИСЪСТВА и ПОРАЖДА сила в краката на масата. Това не прави топуза по-лек нито той отива на по-ниско място. Когато топуза почне да пада, тогава неговата потенциална енергия се ИЗРАЗХОДВА, намалява за сметка на кинетичната му такава. Андърстенд? Ферщейн? Капиш? Анадънму? На какъв език да го напиша за да го разбереш?
2. Енерията която консумира застопорения двигател докато стои неподвижно на 100% отива в топлина.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия