Алтернативни енергоизточници > Теории, хипотези, физични опити

Сила и енергия-има ли неизяснени казуси?

<< < (79/353) > >>

kd_dinev:
Радико,аз поначало дадох пример с токова рамка в магитно поле,там процесите са доста по опростени а индуктивността на рамката може да се пренебрегне защото е нищожна.Но дори и така да бъде поставен въпроса както ти го правиш,в случая говорим за енергии,а тази акумулирана енергия при включването се превръща отново в топлина при изключването на двигателя т,е, тя не се губи.

Аtos:

--- Цитат на: kd_dinev в Февруари 10, 2019, 04:10:27 pm ---atos,тази формула показва разпределението на енергията,откъде идва,къде отива.Силата късаща въжето се нарича въртящ момент на двигателя,а той се изчислява по формулата М=c.I.Ф и понеже не сме министерство на образованието няма да посочвам кое какво е!Важното в случая,е че въртящият момент т,е, силата която прилагаме към въжето е най-голям при старирането на двигателя от място когато ротора е неподвижен.Това е уникално свойство на правотоковите двигатели!А както се вижда по-горе нямаме и загуба на енергия,защото липсва ОЕДС...

--- Край на цитат ---
Чакай сега, не те разбрах?
Кое наричаш загуба? И че я няма?
Механична работа ли имаш в предвид или топлина? Нищо не ти се разбира!
Ако определиш едно от двете за "загуба", няма как да я няма, понеже всеки ел.двигател хем върти, хем грее, изключения няма!

kd_dinev:
atos,горните две формули показват достъчно ясно всичко,просто трябва да ги анализираш внимателно!Загуба на енергия е тази част от енергията ползвана от външните източници на постояннотоково напрежение,която се използва за преодоляване пада на напрежение Е, възникващ в резултат на наличието на ОЕДС в намотките на ротора при въртенето му в магнитното поле на статора.Тази енергия е чиста ЗАГУБА тя не се превръща нито в топлина нито във въртене...Но при стартирането на двигателя имаш така нареченият пусков въртящ момент,при прилагането му нямаш загуби или поне аз не виждам къде са!

Радико:
Динев преди да продължа бих искал да ми ортговориш на един въпрос, изглежда отвлечен но е в пряка връзка с това което пишеш.
Имаме една помпа за вода Видинка, Райдер, Грюнфос, каква се сетиш. Свързана е през ампермер и работи, вади вода от река с маркуч на входа маркуч на изхода ампермера си показва водата си шурти, идилия. Обаче идвам аз гадняра и прегъвам изходния маркуч и той спира да шурти. Как се отразява това на показанията на ампермера? После пускам този маркуч и отивам и прегъвам смукателния маркуч, на входа демек. Сега как се променят показанията.

juliang:
Ако помпата е центробежна и в двата случая при сгънат маркуч (т.е. при липса на дебит) амперметъра ще покаже по-малък ток, отколкото при нормална работа с движеща се вода.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия