Алтернативни енергоизточници > Теории, хипотези, физични опити

Сила и енергия-има ли неизяснени казуси?

<< < (70/353) > >>

kd_dinev:
Юлиане,що не отговаряш-да не би да ти е под достойнството?Atos,представи си чисто теоретично,че в дулото на танковото оръдие си вкарал шомпол,чиято дръжка е от материал,който не се огъва,безкрайно лек и т.н.Изтрелваш сачмите на различни разстояния по протежение на пръта,но на едно и също отстояние от самата дръжка.Как мислиш-какво ще се получи?

Аtos:
Не мога да добия образност за постановката, дай чертеж?

kd_dinev:
Стреляш с въздушна пушка с оловни сачми като единственото нещо,което се променя е разстоянието на изстрелите по протежението на пръта.Отдалечавайки се от танка ще има момент,в който енергията на сачмата ще е достатъчна да преодолее неговата статичност и да му придаде някаква ъглова скорост.След този момент увеличавайки разстоянието ще е необходима все по-малка енергия на сачмата за постигане на същият резултат.Следвайки тази логика неминуемо ще се стигне до толкова дълго рамо при което енергията на сачмата ще е по малка от тази на изведеният от равновесие танк.

Аtos:
Доколкото схванах (ако съм разбрал правилно постановката), в този опит за чий ... ти е някакъв шомпол?
Стреляш в различно отдалечени от корпуса точки по оръдието странично, нали така? Самото оръдие е над 4 метра дълго, може да се ползва за "лост".
Разбира се, че при мнооого дълъг лост, ще има преместване, но ако се съпостави ъгловото преместване спрямо рамото на лоста, няма да е видим резултатът.
Ако е така, пак няма да има видим резултат на практика, а ще е само на теория! Защото металът на оръдието има еластичност, а и повърхността му ще поеме и отрази удара, преди да се предаде въртящ момент към центъра на масата му!
Все едно да стреляш с пистолет по сграда и да очакваш да я отместиш.
Да, ако приложиш тази енергия (от 500 съчми) с ръка, към "висящ" танк, може би ще го завъртиш леко.
Ако го обстрелваш непрекъснато като "струя съчми", пак ще го завъртиш.
Ако правилно съм разбрал въпроса, де...

juliang:
Atos, няма такова понятие като "инерционна статичност". Ако сложиш танка в космоса (където няма да има никакво триене), дори да пръднеш срещу него и той ще почне да се движи (с каква скорост е друг въпрос).
Какво означава "непрекъснато със струя съчми"? Ако "струята" ми се състои от една съчма в година (щото годината в рамките на съществуването на галактиките е миг) пак ли няма да има ефект? Да, ще са необходими хиляди или милиони години това движение да стане видимо - отново субективизъм, защото за една бактерия танка ще се движи още след първата съчма със скорост по-голяма от нейния размер в секунда.

Или ти ще ми кажеш че танка ще стои абсолютно неподвижно "събирайки сили" от 5,10,100 удара, и после внезапно ще "отлепи" и ще тръгне? Пълни глупости...

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия