Алтернативни енергоизточници > Теории, хипотези, физични опити
Сила и енергия-има ли неизяснени казуси?
kd_dinev:
Досега бяха субективни усещания,сега пък силата била малка.По твоята логика в примера,който си дал с макарите с различното рамо,ако вместо тежест от 1кг,закачиш тежест от 100кг,нещата ще станат коренно различни,т.е. когато рамото е по-късо вратата ще се ускорява по-бързо,а когато рамото е по-дълго тежестта ще пада по-бавно?
MTM:
То вече трябва да поставят бравите на вратите, от страната на пантите,за по-лесно отваряне на вратите. ;D
Аtos:
--- Цитат на: kd_dinev в Май 25, 2018, 01:16:08 pm ---В моя опит употребявам ластично въже,което се разтяга на една и съща дължина.Дали ще го разтегна с ръка или ще употребя макара като накрая на ластика завържа една и съща тежест и я оставя тя да го разпъне,след което я застопоря неподвижно и оставя да се движат само ластика и вратата-смяташ ли,че тогава пак ще има някакви субективни усещания?И силата и енергията ще са едни и същи...
--- Край на цитат ---
Абсолютно невярно!
Ти четеш ли изобщо какво ти пиша?
Ластичното въже е разтегнато еднакво, но на 10 см. от пантите НЯМА ТОЗИ ХОД, за да отдаде цялата си акумулирана енергия при свиване!
Ок, измери колко е хода на свиване при 10 см. от пантите и после му сложи стопер на 45 см. на същото разстояние!
kd_dinev:
Чета много внимателно какво ми пишеш.Отбелязвам само,че при 10 сантиметра рамо няма необходимия първоначален въртящ момент,който да даде възможност на ластика да отдаде цялата акумулирана енергия в него.Поне на мен така ми изглежда,защото вратата се завърта на малък ъгъл и спира,а ластика си остава опънат.При рамо от един метър ускорението е такова,че ластика изобщо не може да следва приложната си точка-тя просто го изпреварва...
Аtos:
Ок, схванах разминаването в разбирането!
Ти говориш за приложена сила, а ние с Юлиан ти говорим за вложена енергия.
Накратко - и двамата с него твърдим, че ако вложиш еднаква енергия (независимо от точката на прилагане на силата, независимо от големината на тази сила), вратата ще е с еднаква скорост при затварянето си!
Ако не е, значи не си успял да вложиш същата енергия!
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия