Алтернативни енергоизточници > Теории, хипотези, физични опити

Сила и енергия-има ли неизяснени казуси?

<< < (51/353) > >>

Аtos:
Не "дисциплини", а дялове от механиката :D
Дисциплина е биатлон, примерно ;D ;D ;D
Да, ще "разтегне"=по-дълго време прилагана сила.
Или по-голяма сила за същото време.

бай Теню:
Цитат на: бай Теню в Вчера в 10:03:04 pm
Юлиане харесват ми някои твои разсъждения, но да ми кажеш, че със 1 кг на 1 метър не мога да вдигна 2 кг на 2 метра е просто 1 тъпизъм недомислен...
Нямам думи просто... ти наистина ли твърдиш такива неща?  Да, не само твърдя, но мога да го покажа и докажа с пример, на живо или на схема да си го направиш и видиш както и останалите които знаят само 2 и 2

juliang:

--- Цитат на: atos в Май 21, 2018, 02:05:12 am ---Да, ще "разтегне"=по-дълго време прилагана сила.
Или по-голяма сила за същото време.

--- Край на цитат ---
Имах предвид следното: ако инерционния момент на вратата е близък до нула (както даде пример със стиропорена врата), то за да счупиш ореха имаш един единствен начин - да вложиш 300 джаула в момента в който вратата контактува с ореха. В този случай нямаш понятие "време" - ако влагаш сила 100 нютона, а ореха има нужда от 120 за да се счупи ... можеш да си стоиш вечно с несчупен орех и неподвижна врата, върху която прилагаш тази сила.
Докато ако вратата е масивна, можеш да си позволиш да влагаш тези 300 джаула на порции, акумулирайки ги в нейния момент докато я ускоряваш. Тоест можеш да вложиш чрез ритници по вратата 10 порции по 20 нютона сила и да постигнеш резултата който искаш. Или да полагаш 10 секунди постоянно усилие от 20 нютона ... Но всичкото това трябва да бъде направено преди вратата да достигне ореха.

juliang:

--- Цитат на: бай Теню в Май 21, 2018, 08:17:06 am ---Да, не само твърдя, но мога да го покажа и докажа с пример, на живо или на схема да си го направиш и видиш както и останалите които знаят само 2 и 2

--- Край на цитат ---

Чакаме с нетърпение (мисля че изразявам не само моето мнение).

Аtos:

--- Цитат на: juliang в Май 21, 2018, 10:08:50 am ---Докато ако вратата е масивна, можеш да си позволиш да влагаш тези 300 джаула на порции, акумулирайки ги в нейния момент докато я ускоряваш. Тоест можеш да вложиш чрез ритници по вратата 10 порции по 20 нютона сила и да постигнеш резултата който искаш. Или да полагаш 10 секунди постоянно усилие от 20 нютона ... Но всичкото това трябва да бъде направено преди вратата да достигне ореха.

--- Край на цитат ---
Точно така!
Един маховик можеш да го завъртиш до определени обороти  с много малък въртящ момент, приложен за повече време или с 10 пъти по- голям въртящ момент, приложен за 10 пъти по-малко време. На този маховик му е нужна конкретна периферна скорост, за да свърши конкретна работа (която сме си поставили за цел) чрез масата си, която е натрупала инерция, но енергията и в двата случая ще е еднаква!

бай Теню, вече над 2 години очакваме да видим това твое вълшебство...?
И липсата на каквото и да било, освен на време, не е оправдание! Надявам се, време имаш?
Ти покажи как със 10 грама за 10 сантиметра ще вдигнеш 20 грама на 20 сантиметра и тогава ще се съглася с теб, че можеш да вдигнеш и със 100 тона за 100 метра, 200 тона на 200 метра!
Даже тогава за абсолютно всичко бих се съгласил с теб, дори и че аз съм розов слон ;D

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия