Алтернативни енергоизточници > Теории, хипотези, физични опити

Сила и енергия-има ли неизяснени казуси?

<< < (42/353) > >>

hivan:

--- Цитат ---И така понеже за няма и два месеца това е втора клавиатура на която започват да не и се различават буквите
--- Край на цитат ---

За да не се получава тази неприятна ситуация - един съвет Радико: Не бързай, повечко мисли, по-малко пиши и най-важното -  разбери (осъзнай) какво ти се казва.
И още един ако позволиш: Не лъжи.  Когато аз направих това (подведох макар и неумишлено аудиторията, че става въпрос за наличие на ежектор и турбина) признах си грешката,  направих необходимата корекция и се извиних – очаквам същото и от теб.

I - Не съм забравил масата в „течностните си експерименти”

--- Цитат ---От друга страна разликата в количеството вода (а от там и масата) намиращо се в тръбите с различна дължина е значителна. Комбинирайки горните две констатации  получаваме различни маси - еднакви скорости.

--- Край на цитат ---
II - Турбината я няма – няма и ежектор

--- Цитат ---Турбината се появява в момента, в който се опитах да опиша веригата от  разсъждения довели ме до момента в който тя вече няма никаква роля и започвам да разглеждам  само движението по инерция на водата в тръбата след спиране на подаването на налягането.
--- Край на цитат ---

Къде виждаш ежектор в това:

--- Цитат ---Тактовете са както следва: (вж. мой « Отговор #147 ) 
1. Напълване на „изстрелваното” количество вода (снаряда) в „тръбата за изстрелване” (която може да бъде с различна дължина – 5, 20, 100 или дори 1000 и повече метра) с вода от „по-ниския” язовир 2.
2. Подаване на налягане от „по високия” язовир 1 към единия край на тръбата – другият край е „затапен”.
3. Изстрелване на заряда-вода като се „оттапи” затапения край на тръбата” (отвори крана)
4. Спиране подаването на водата от язовир 1 след изтичането на необходимото време за установяване на постоянен и равномерен поток  по цялата дължина на тръбата (чиято скорост се определя от напора Н на язовир 1, въпреки че по-голямото количество вода е от язовир 2) и отваряне на  кран за пускане на въздух зад течащата вода (за избягване „спирачката” на вакуума)
--- Край на цитат ---
.
III - Няма никакво смесване – има „добавяне” на вода от язовир 1 която задвижва както ”сама себе си” (защото е под налягане) така и като своеобразно „бутало” водата в тръбата, вече запълнена с вода от язовир 2. Може да се сложи лека подвижна мембрана (найлон) между водите постъпили в тръбата (в различно време) от двата язовира (или язовирите да са с различни цветове на водата) и да се вижда, че няма смесване. А ако не парадокс то поне неизяснен казус има защото „ролята на камиона” се изпълнява от напора на язовир 1, а водата в тръбата е преобладаващо от язовир 2. Последният може да е с ниво на водата дори под нивото на хоризонталната тръба. Тоест можем  да вадим вода от кладенец и да пълним тръбата – ефекта е същия. Затова спокойно можеш да приемеш, че водата налята предврително в тръбата не е под налягане докато не подадем такова от язовир 1.

Аз за да не си търкам клавиатурата започнах да се самоцитирам,  ако искаш и ти можеш да правиш така или просто да не отговаряш преди да си разбрал (осъзнал) за какво става въпрос.

Kd_dinev, nizo,
Някъде по рано съм казал: „аз не правя перпетуум мобиле” и по късно съм допълнил „но не бих се учудил много, ако се получи такова” Допълнението съм направил именно защото в „опитните си постановки” до сега не разглеждам въпросите свързани с хидравличните удари каквито несъмнено се получават както в тръбата при „отпушването и” (и евентуалното и „удряне” в нещо), така и в язовира при рязкото спиране изтичането на водата от него. Но затова по-късно. Сега изясняваме въпроса какво се получава без да отчитаме тези явления – има ли място за неизяснен казус.

Kd_dinev, не се връзвай на думите на Радико, ако можеш опитай се да ги възприемаш като възможност за доразвитие (доизясняване) на собствената си теза, Аз така се опитвам да правя, затова съм благодарен за всяка критика – дори и да е неуместна. Относно изразните средства (грубия тон) всеки е свободен да си ги избира сам. След като по национални телевизии отговорни? лица говорят и обсъждат изрази като „бай ---” не се впечатлявам много от такива изрази.

nizo, много бих се радвал да видя твоята тема с маховика – насочи ме моля, към нея или ми ”хвърли” нещо на мейла.

kd_dinev:

При вдигане на тежести възникват значителни инерчни сили – Fi = m.a. Във фазата на теглене щангата се движи ускорително, инерчната сила действа надолу и е равна на разликата между мускулната сила на атлета и сумата от теглото на щангата и собственото тегло на атлета. Във фазата на изтласкване щангата се движи закъснително и възникналата инерчна сила от уреда е в противоположна посока, действа нагоре, а създаденото отрицателно ускорение подпомага бързото влизане на атлета под щангата. Отрицателното ускорение означава, че спортистът прекратява тегленето на щангата. Тогава тя продължава за кратко време движението си нагоре, но това време е достатъчно за състезателя да постави ръцете и тялото си под щангата в подготовка на изтласкването й до горно положение.  Реалните инерчни сили се проявяват и при случаите, когато човек спира движението на някакъв спортен уред или тяло (например вратар улавя летяща срещу него топка, спира движението на партньор в акробатиката и др.). Отчитането на реалните инерчни сили става спрямо инерциалната отправна система - тялото на атлета. Възникналите инерчни сили при постъпателните движения и ротациите имат изключително значение за техническото изпълнение на спортните упражнения. Точното навременно управление на инерчните сили в спорта са тънката разделителна линия между триумфа и неуспеха, който може да е придружен и с тежки контузии при екстремалните условия например на алпийските ски-дисциплини.

kd_dinev:
Радико,ето ти сходен пример.Сам виждаш,че щангата в определен момент започва да се движи нагоре,без спортиста да оказва върху не я сила!Т.е. енергията й в гравитационното поле нараства но няма друга сила освен инерчната,която да й въздейства!Същото ще се получи и с тръбите,ако камионът се удари в някаква стена и спре на място!

Радико:

--- Цитат ---тръбите няма да продължат да се движат с 50км/час, а с ускорение,което ще превиши тези 50км/час.От къде се взема енергията за това ускорение-съвременната физика мълчи
--- Край на цитат ---

--- Цитат ---щангата се движи закъснително
--- Край на цитат ---

--- Цитат ---Радико,ето ти сходен пример.Сам виждаш,че щангата в определен момент започва да се движи нагоре,без спортиста да оказва върху не я сила!Т.е. енергията й в гравитационното поле нараства но няма друга сила освен инерчната,която да й въздейства!Същото ще се получи и с тръбите,ако камионът се удари в някаква стена и спре на място!
--- Край на цитат ---

--- Цитат ---Парадоксалното в твоите постове е,че те са някаква уникална мешавица-човек трябва да отдели един куп време за да разбере какво изобщо искаш да кажеш
--- Край на цитат ---

kd_dinev:
Ами не си много оригинален!Щангата се движи закъснително,но работи при това движение СРЕЩУ силата на гравитационното поле,което означава,че се издига във височина и потенциалната й енергията  в това поле нараства без да може да бъде посочена реална сила,която е причина за това!Тъй като тръбите в камиона след рязкото му спиране ще се движат в почти хоризонтално направление СРЕЩУ тях реално няма да действа друга сила освен съпротивлението на въздуха,което в случая можем да пренебрегнем,доколкото е много по малко в сравнение с това,което е оказвало на движещия се камион.Така че възникналата инерчна сила ще придаде ускорение макар и за кратко на тръбите и те ще увеличат своята скорост над тези 50км/час с които се е движил камиона!

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия