Алтернативни енергоизточници > Теории, хипотези, физични опити
Сила и енергия-има ли неизяснени казуси?
Bat_Vanko:
Динев, изплагиатствал си една формула и се правиш на много велик. Извел си една формула а дори не разбираш какво значи "делта Ек". Карам те да го обясниш с твои думи а ти не можеш. Как извеждаш нещо което не разбираш? И ти се опитваш да ме убедиш че тази формула е твое творение. Цитираш ми Нютон а дори не разбираш механизма на предаване на една сила върху някакво тяло. Само с копи/пейс на цитати няма да напреднеш в науката, иска се и мислене. И за да ти докажа че си гола вода ще те питам нещо което няма как да намериш в мрежата - как се предава една външна сила на най близката и на най отдалечената частица на тялото спрямо приложната точка на силата?
kd_dinev:
--- Цитат на: kd_dinev в Септември 16, 2024, 07:05:05 pm ---Формулата за механична работа е валидна и когато тялото се движи в хоризонтална равнина с ускорение, стига да се вземе предвид подходящата форма на израза. Нека разгледаме подробно този случай.
При разглеждане на константна сила и хоризонтално движение с ускорение
Когато силата действа върху тяло и предизвиква хоризонтално движение с ускорение , трябва да имаме предвид следните основни понятия:
1. Връзката между сила и ускорение:
Силата води до ускорение на тялото с маса съгласно втория закон на Нютон:
F = m . a
2. Разстояние при ускорение:
Ако разглеждаме случаите, когато силата действа върху тялото от покой (начална скорост 0 ), изминатото разстояние d за време t е:
d= 1/2 a . t^2
3. Работа, извършена от силата:
Механичната работа , извършена от силата F за преместване на тялото през разстоянието d е:
W = F . d
Събирайки тези понятия, можем да изведем работата, когато тялото се ускорява.
Приложение на формулата за механична работа при ускорение
1. Изчисляване на ускорението:
Ако тялото започва от покой и ускорението е константно, тогава използваме втория закон на Нютон:
a = F/m
2. Изминато разстояние:
За време t изминатото разстояние d при константно ускорение a е:
d = 1/2 . a . t^2
3. Работа, извършена от силата:
Замествайки a с F/ m в уравнението за разстоянието:
d = 1/2 . ( F/m) . t^2
Следователно, работата , извършена от силата , е:
W= ∆Ek= F^2 . t^2 / 2 . m
Извод:
Формулата за механична работа е валидна и при хоризонтално движение с ускорение, стига да се използва подходящото разстояние , което тялото изминава под действие на силата. В случая на хоризонтално ускорение, формулата се адаптира, за да включва връзката между сила, маса и време.
--- Край на цитат ---
Kak Бат Ванко се плагиатства формула, на която съм показал начина на извеждане от основни кинематични уравнения? Нали ти искаше да разбереш как така аджеба нарастването на кинетичната енергия е обратно попорционална на масата?
--- Цитат на: Bat_Vanko в Март 30, 2025, 10:45:09 am --- И за да ти докажа че си гола вода ще те питам нещо което няма как да намериш в мрежата - как се предава една външна сила на най близката и на най отдалечената частица на тялото спрямо приложната точка на силата?
--- Край на цитат ---
Не знам дали си обърнал внимание, но цялата тема се основава на взаимодействието на сила, маса и време съгласно Нютоновата механика. А тази механика не се занимава с вътрешните взаимодействия между съставните частици на телата. Те са обект на други дялове на физиката. Разбирам че не искаш да анализираш реален клип, който показва погрешните ти разбирания за това:
--- Цитат на: Иван Димов в Март 30, 2025, 01:53:46 am ---
А този цитат е правилен: "Нютон още навремето го е доказал МАСАТА има инертност, но не може да противостои на силата със сила!" ... То е ясно, че ако двете сили се уравновесят, няма да има ускорение, а постоянна скорост.
--- Край на цитат ---
Правиш всевъзможни пируети за да отклониш спора в някакви си твои води, ама не мислиш ли, че е малко детинско?
Ето и формулата за промяна на кинетичната енергия на тяло в Нютонова двумерна инерциална ротационна отправна система:
delta Ek= M^2 . t^2/2 . I
Където М е въртящия момент I е инерционни момент на тялото спрямо оста на въртене.
Bat_Vanko:
Динев продължаваш да плагиатстваш едни формули които дори не са верни. Ти си изписал формулата за Ек а твърдиш че това е "делта Ек". Затова те питам:какво според тебе означава "делта Ек" и опитай се да го обясниш с твои думи а не с копирани от някъде формули. За всички ни е ясно че нищо не разбираш но докато не се опиташ да го разбереш за себе си ще продължаваш да се плетеш като пате в кълчища.
kd_dinev:
--- Цитат на: Bat_Vanko в Март 25, 2025, 02:18:48 pm --- Да, формулата е вярна, макар да важи само за един частен случай (не ме карай сега да ти обяснявам и какво означава "частен случай") - равноускорително движение.
--- Край на цитат ---
Сега последно вярна ли е, не е ли, че взех да се обърквам вече?
Ако съм плагиатствал това означава, че знаеш източика от който съм го направил. Можеш ли да го посочиш?
--- Цитат на: Bat_Vanko в Март 25, 2025, 02:18:48 pm ---
Няма нужда да гледам клипа, в науката има основополагащи принципи и ще ти ги обясня като за полицай:
Просто казано - имаш маса която се ускорява и тази маса противодейства на своето ускорение със сила F = m.a.
--- Край на цитат ---
И аз продължавам да чакам да ми кажеш кой е този ОСНОВОПОЛАГАЩ принцип в Нютоновата механика от който произтича твоето твърдение, че масата противодейства със сила, но изглежда ще си остана само с чакането...
Иван Димов:
Радико, какво толкова некоректно видя във видеото? Имаш макаричка за въдица, която човекът дърпа със сила 2F да речем. В резултат от двете страни на макаричката имаме две равни сили F. До тук не си ли съгласен? ... А после не виждаш ли, че двете тела се ускоряват линейно с различни скорости? Разликата е, че едното придобива само линеен импулс, докато другото освен линеен придобива и въртящ импулс.
Значи и двете тела получават един и същи линеен импулс p = F.t, но едното тяло трансформира своя линеен импулс не само в линеен, но и във въртящ импулс. В резултат, ако въртящото се тяло е монтирано на количка, която да спрем, ще имаме по-малък линеен импулс и въртящо се тяло на неподвижна количка.
За да видиш нещо трябва не само да гледаш, но и да мислиш. Никой няма да ти даде на готово смляна информация. Трябва да сме благодарни, че въобще някой си е направил труда да публикува експеримента си.
Ето още едно видео, което "не доказва нищо". Човекът казва, че преобразува ъгловото ускорение и ъгловото спиране в линейно ускорение в една посока. Теорията не е чак толкова сложна, но за да направиш подобно устройство трябва доста да се потрудиш.
https://www.youtube.com/watch?v=NOfsz1ENYjU
https://youtu.be/nHPna2WF_g0
Динев, не им се връзвай на закачките за Нобеловата награда. Искат да ти омаловажат усилията и да ти смачкат самочувствието. Това е характерен недостатък на много българи, които завиждат на всеки, който е направил или се мъчи да направи нещо смислено. Видяхме и каква злост се изсипа върху "Историческия парк". Ако такова нещо беше направено в Америка, щяха да си изпочупят краката да инвестират и рекламират за да им потръгне бизнеса с туризма, а тук пуста завист и злоба ще затрие държавата.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия