Алтернативни енергоизточници > Теории, хипотези, физични опити

Сила и енергия-има ли неизяснени казуси?

<< < (331/351) > >>

kd_dinev:

--- Цитат на: kd_dinev в Май 03, 2024, 07:15:14 pm ---https://bg.khanacademy.org/science/fizika-11-klas/x9ee5a5eeacd2adc4:dinamika/x9ee5a5eeacd2adc4:impuls-vartyasht-moment-moment-na-impulsa/a/torque

Примерът с вратата и силата, която трябва да се приложи, в зависимост от това къде я прилагаме и разстоянието, което ще измине приложната точка на силата мисля е олицетворение на спора в тази тема. Тук опонентите масово твърдят, както и авторите на въпросния урок, че изминаването на по голямо разстояние от по малката сила означава, че силата изразходва същото количество енергия, както и по голямата сила за по малкото разстояние, което се удостоверява от това, че механичната работа на двете сили е една и съща по големина.

Да, но сега на практика се вижда, че ако приложим една и съща сила за едно и също време но при различно рамо на силата, въртящият момент е по голям при силата с по дългото рамо и в резултат на това ъгловото отместване е по голямо и работата, която извършват двете сили не е една и съща.

Което, очевидно противоречи на закона за запазване на механичната енергия.

--- Край на цитат ---

Bat_Vanko:
Пак се изказа неподготвен моето момче! Ха прочети малко за магнитите и ще разбереш къде ти е грешката.

kd_dinev:
   Тази игра няма да я играя повече. Ако имаш нещо конкретно да казваш го кажи ако не искаш твоя си работа.

Аз през това време ще имам грижата да покажа и докажа колко дълбоко грешиш още от първия си пост в тази тема.

Bat_Vanko:
Казвам ти го направо: силата на привличане/отблъскване при магнитите е пропорционална на 3-та степен от разстоянието, докато при пружините е линейно (на първа степен).
А сега ти ми докажи че греша, но не за цялата тема а за този конкретен случай. А да видим как ще го направиш!
Виждаш ли сега в какъв илюзорен свят живееш. Дори нямаш минималният набор знания за да водиш тоя спор.

epwpixieq-1:

--- Цитат ---Което, очевидно противоречи на закона за запазване на механичната енергия

--- Край на цитат ---
kd_dinev, вместо да мислите за грешките в научно установеното разбиране на фундаментални физически постулати, съсредоточете енергията си ( и така най-малко ще я запазите, а даже може и да я увеличите  :) ) в разбиране на ефективността на енерго-транформационните процеси.

Виждате ли, много индустриални процеси и машнини са абсолютно неефективни от гледна точка на вложена енергия към извършена работа, тоест в тази линия на мислене имате много повече шанс да разберете и даже да допринесете нещо (та даже и само на страниците на форума) отколкото да си мислите че виждате проблеми в "закона за запазване на механичната енергия" (каквото и това да означава за вас).

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия