Алтернативни енергоизточници > Теории, хипотези, физични опити
Сила и енергия-има ли неизяснени казуси?
Bat_Vanko:
Тъй като не виждам никакви конкретни резултати върху които да дискутирам, мога да обобщя ситуацията по следният начин:
98% вероятност - нищо не си разбрал от опита;
2% вероятност - научил си нещо ново;
100 % вероятност - няма нищо невероятно ;D
epwpixieq-1:
--- Цитат на: kd_dinev в Май 19, 2024, 11:47:09 pm --- Специално заради Атос, но и заради многото колеги тук, които твърдят че само преместването е от значение,
--- Край на цитат ---
kd_dinev за съжаление на вас проблема, които си мислите че съществува, няма нищо общо с нашите твърдения а с това как се дефинира разхода на енергия и извършена работа. При положение че решим да прилагаме друга дефиниция със сигурност нещата ще изглеждат различно но тогава това което ще говорим няма да има абсолютно никаква връзка с натрупаното познание през последните три столетия.
--- Цитат на: kd_dinev в Май 19, 2024, 11:47:09 pm ---направих един експеримент.
Имам врата просвета на която е един метър. На 0,1 метър от пантите поставих неодимов магнит, а на един метър друг, със същите параметри. Застопорих вратата и проведох два опита. В първия приближих трети неодимов магнит максимално до близкия към пантите магнит като полюсите са разположени така че да предизвикат сили на отблъскване, след което освобождаваме вратата и мерим ъгловото отместване.
След което повторяме същото с втория магнит, по отдалечен от пантите.
--- Край на цитат ---
Браво, направили сте експеримент, и защо си мислите че се получават някакви "странни" резултати?
Всъщност експеримента който описвате, доколкото го разбирам, може да се направи без никакви магнити а с обикновенни пружини (с еднакви характериситки разбира се), напрегнати до еднаква степен, понеже вие, в опита, изполвате оттласкващата сила на магнитното поле. Едната по-близко до пантите а другата по-далече резултатите ще са ви същите, въщност както и когато се направи този принципен експеримент с две летви върящи се, в единия си край, около обща ос (ето ви още един "странен" експеримент който може да ви заинтригува с невероятни резултати :) ).
kd_dinev:
Пикси, никъде не съм писал, че се получават странни резултати, резултата е точно такъв какъвто се очаква да бъде. При втория опит се получи по голямо ъглово отместване отколкото при първия опит с по близкия до пантите магнит. Това е съвсем очаквано при положение, че въртящия момент е по голям и съответно полученото ъглово ускорение е по голямо. Тук въпросът е, че аз използвам една и съща сила и съответно енергия за да преодолея съпротивлението на магнитите когато ги доближавам един до друг,а резултатът като механична работа е различен. Съответно и кинетичната енергия е различна, с което отговарям на въпроса на Атос.
Що се отнася до това, дали може да се заменят магнитите с пружини, ако внимателно изгледаш клипа, който си посочил в предния си пост и то до втората минута само, мисля че сам ще си отговориш.
Бат Ванко в този опит силата на тежестта на вратата се уравновесява от реакцията на опората, в случая на пантите. Остават само сили действащи по хоризонталната ос. И те са сили на отблъскване между магнита който държа аз и магнита прикрепен към вратата. Тъй като чрез силите на триене съм свързан със Земята нашата обща маса е несъизмерима с тази на вратата. Поради това ускорение ще получи само вратата. Това е според третия закон на Нютон за действието и противодействието.
kd_dinev:
--- Цитат на: Ksurnev в Май 30, 2023, 09:26:05 am ---kd_dinev, на всички, които коментират в тази тема, им е ясно, че няма неизяснени казуси.
Но не е ясно на тебе. Просто повтаряш електрическия вариант.
Жалко.
--- Край на цитат ---
След като на всички които коментират темата им е ясно, че няма неизяснени казуси ми е много инересно как така толкова време няма нито един коментар относно опита който съм провел и който сам по себе си противоречи на закона за запазване на механичната енергия. Включително и от теб. Иначе да коментираме политиката много ни бива...
А имаме човек, който четиридесет години е писАл код, даже пет от тях за експирименти в областта на физиката и един друг дето е бил ГЛАВЕН конструктор на снарядите дето щели да изстрелват СТЪРШЕЛИТЕ. Между другото познавах изобретателя на така наречените стършели, беше голям смотаняк с извинение. То май и разработката не беше негова, но някак си беше я присвоил.
То по социализъма кви ли не неща се случваха, а за след това да не говорим....
Та очаквам отговори и от Димитър, Батко Джул, Кузмов, Минд, Бат Ванко, Пикси,аааа да не забравя и h2motor, на който пък цялата тема му беше ясна само грешното пресмятане му пречеше.
Аааааа и Витко, щях да го пропусна, на него пък пенсионерите му пречеха. Давай Витко сега имаш пълно поле за изява.
Bat_Vanko:
--- Цитат на: kd_dinev в Май 29, 2024, 02:35:06 am --- След като на всички които коментират темата им е ясно, че няма неизяснени казуси ми е много инересно как така толкова време няма нито един коментар относно опита който съм провел и който сам по себе си противоречи на закона за запазване на механичната енергия. Включително и от теб. Иначе да коментираме политиката много ни бива...
--- Край на цитат ---
dinev имаш много интересно разбиране за проведен опит... Два пъти си отворил и затворил вратата и вече твърдиш че има нарушение на закона за запазване на енергията. Какво точно очакваш от нас да коментираме - защо се движи врата ли, или защо не си си прискрипал пръстите? Дай някакви резултати и изчисление защо достигаш до този извод та да дискутираме.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия