Алтернативни енергоизточници > Теории, хипотези, физични опити

Сила и енергия-има ли неизяснени казуси?

<< < (326/352) > >>

kd_dinev:
Сбъркал съм. Да се чете 0.06 килограма и 0,109 килограма.

Bat_Vanko:

--- Цитат на: kd_dinev в Февруари 04, 2024, 05:55:13 pm --- Виждаме по опитен начин, че при изминаване на един и същ път количките с различна маса на практика получават една и съща кинетична енергия.

--- Край на цитат ---
Браво dinev, най сетне си на път да откриеш топлата вода. Защо бяха необходими 8 год и 109 стр чесане на клавиатурата за да разбереш простичката истина - "една и съща сила за едно и също разстояние създава (или консумира) една и съща енергия"

kd_dinev:
    Бат Ванко, когато пресмятах кинетичната енергия за да намеря скоростта на количките използвах тази формула:

F.t= m.v2-m.v1

Получава се абсолютно същия резултат както ако използваш твоята любима формула:

A=F.s

Оттук следва, че е без значение коя от двете формули ще използваме при изчисляване промяната на кинетичната енергия на количките.

Виждаме, че времето в което силата въздейства върху по леката количка е по малко от времето за въздействие върху количката с по голяма маса. Съответно 1.12 сек срещу 1.42 сек.

Ако на количката с по малка маса същата сила въздейства 1.42 сек. то съгласно първата формула кинетичната енергия, която тя ще притежава след края на действието на силата ще бъде равна на 0.042 джаула.

Bat_Vanko:
dinev, аз не виждам кое е необичайното в тази твоя формула. Ако заместиш силата F с масата и ускорението (m.a), какво се получава: a.t = V2 - V1. Направо не мога да разбера какво точно те изумява...

kd_dinev:

--- Цитат на: Bat_Vanko в Ноември 28, 2023, 04:55:29 pm ---Ако силата в нишката остава същата нищо няма да се промени.

--- Край на цитат ---

Въпросът ми беше дали ако в подобна постановка заменим силата на тежестта със сила на електродвигател куплиран към макарата и навиващ нишката върху нея.

Та в този ред на мисли не виждам нищо необичайно във формулата, нито пък нещо да ме изумява. Според мен ако се промени експерименталната постановка по този начин и елдвигателя се управлява с шимконтролер и има вариатор за поддържане на постоянно ускорение на количката при постоянни обороти на вала на двигателя посредством тази формула ще можем да определим както енергията изразходвана от електродвигателя за единица време, така и кинетичната енергия на количката придобита за същото това време.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия