Алтернативни енергоизточници > Теории, хипотези, физични опити

Сила и енергия-има ли неизяснени казуси?

<< < (320/352) > >>

Bat_Vanko:

--- Цитат на: kd_dinev в Ноември 19, 2023, 09:30:51 pm ---Добре, Бат Ванко прост съм. Обясни ми как автомобила, който не е мой, но това няма значение се вписва в третия закон на Нютон и аз ще спра да пиша в темата ...
Интегралите и диференциалите са математически апарат те сами по себе си не могат да обяснят нито един физически принцип. Казах ти, че принципът на Даламбер не е приложим в случая, ти нито потвърди нито отрече....

--- Край на цитат ---
dinev, принципа на Даламбер е приложим навсякъде - той е универсален. Но като такъв той изисква да се вземат предвид всички реални и виртуални сили и моменти (имам предвид въртящ момент). Това в общият случай изисква решаването на диференциални и интегрални уравнения. Ако ти се е случвало някога да решаваш подобни уравнения ще знаеш колко е трудоемко. Аз лично не се наемам. Затова е за предпочитане да се използва третият закон на Нютон - като достатъчно елементарен.
А как твоят автомобил се вписва в третият закон - еми щом имаш действие то имаш и същото противодействие. Остава само да го определиш дали ще бъде триене, преодоляване на гравитацията или инерциална сила. Или може би сума от трите...

kd_dinev:
    Бат Ванко, съгласен съм с повечето твърдения, които си изложил. За да ти отговоря адекватно имам едно питане. То е свързано с един опит, който не еднократо съм давал за пример и пак ще дам линк към него.

https://www.youtube.com/watch?v=cR5RGq3M18g

Въпроса ми е следният. Ако силата на тежестта на гаиките, която ускорява количката в опита бъде заменена от сила прилагана от електромотор куплиран към макарата и навиващ нишката върху нея това ще променили нещо в крайния резултат според теб?

Bat_Vanko:
Ако силата в нишката остава същата нищо няма да се промени.

miromad:
За изтриване

kd_dinev:
Бат Ванко, намерих един примерен експеримент, който доста точно показва действителното положение на нещата за които водим спор. За съжаление не ми дава да посоча работещ линк към него. Сигурно има някакви авторски права или друга някаква щуротия. Е ще ми отвори малко повече работа и малко повече време да го пресъздам, но можеш да бъдеш сигурен, че това което е там като съдържание напълно противоречи на твоите тези, както и на вижданията по въпроса на Пикси.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия