Алтернативни енергоизточници > Теории, хипотези, физични опити
Сила и енергия-има ли неизяснени казуси?
kd_dinev:
--- Цитат на: Bat_Vanko в Юни 08, 2016, 09:58:50 am ---Значи разчетите са следните: Голямото тяло с маса 100 кг се ускорява със сила 100 N за време 1 сек, ускорението му е 1 m/sec2. Скоростта в края на периода е 1 m/sec, а изминатото разстояние - 0,5 m. Кинетичната енергия на това тяло е 50 J. Малкото тяло с маса 10 кг се ускорява също със сила 100 N за време 1 сек, ускорението му е 10 m/sec2. Скоростта в краят на периода е 10 m/sec, а изминатото разстояние - 5 м. Кинетичната енергия на това тяло е 500 J. Според ЗЗЕ кинетичната енерегия на едно тяло е равна на вложената за постигането й механична работа. Изглежда сякаш законите са нарушени...
П.п. след две страници изписани простотии, как никой не се сети да погледне в дебелите книги, че механичната работа е равна на сила по преместване, а не на сила по време - което всъщност е импулс. Едно е да буташ автомобил за 1 сек, а съвсем друго на 1 метър разстояние.
П.п. Atos вече може да триеш темата - всички видяха нивото на компетентност на форума. ;D
--- Край на цитат ---
Това е първият пост на Бат Ванко темата.Както виждаме той е и първият,който обявява от висотата на своите знания, че механичната работа е сила по преместване а не сила по време, което според него било импулс. Импулс на какво ествствено корифеят не си прави труда да обясни....Този рефрен оттогава непрекъснато се припява от всички опоненти,та чак до последните коментари, в които Пикси ме обвини,че съм смятал грешно още от първия си коментар, Къде ми е грещката естествено не обясни, Явно му е под достойнството, Но пък за сметка на това във всеки свой коментар не пропуска да оясни как нищо не разбирам от източниците които цитирам.
Да видим обаче колко той разбира от своите източници? В отговор 1554 Пикси дава линк към Уикипедия в който се дават дефинии и уравнения към тях относно механична работа. Неприятно за него е че цитираната статия има кратък и разширен вариант. За краткия вариант формулата е ясна
А=F.s
В по подробния анализ обаче се добавя нещо интересно и явно непознато за двамата познавачи на механиката
A=F,s=Ek2-Ek1
Което в прав текст казва, че всяка промяна в скоростта на тяло под действие на сила е механична работа извършена от тази сила.
juliang:
--- Цитат на: kd_dinev в Ноември 12, 2023, 11:05:33 pm --- A=F,s=Ek2-Ek1
Което в прав текст казва, че всяка промяна в скоростта на тяло под действие на сила е механична работа извършена от тази сила.
--- Край на цитат ---
Къде виждаш скорост във формулата?
kd_dinev:
Ето и другия голям корифей, дето в някаква друга тема ни в клин, ни в ръкав обяви, че трябвало да ми обяснява на мен какво било импулс...
Ами Юлиане разпиши си формулата за кинетична енергия и я замести в уравнението и ще видиш къде аз виждам скорост. Ако не можеш ще ти помогна..
Ако пък наистина те интересува отвори линка на Пикси но не през лаптоп или компютър а през телефон. Там са ги обяснили нещата доста подробно. Включително и защо в исторически план се е наложило F.s
juliang:
--- Цитат на: kd_dinev в Ноември 12, 2023, 11:39:24 pm --- Ами Юлиане разпиши си формулата за кинетична енергия и я замести в уравнението и ще видиш къде аз виждам скорост. Ако не можеш ще ти помогна..
--- Край на цитат ---
Във формулата за Ек скоростта е на квадрат. Това се опитваме да ти обясним - зависимостта не е линейна.
Номак:
Като стар съфорУмник призовавам администрацията да прекрати темата
Спори се за формули които средностатистическия читател дори не разбира ,щото в образувателната с.ма се назубрят едни щуротии ,които се изхождат от това че СЕ няма и не може да има!няма смисъл да трупане страници с спорове -тас формула така а пък онази инак!ако автора реши да даде СЕто да го дава ако ще дрънчи да бъде изтрит форевар .аман от празнословие и заблуждаване на читателя!
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия