Алтернативни енергоизточници > Теории, хипотези, физични опити
Сила и енергия-има ли неизяснени казуси?
MTM:
Динев постави тежеста в цилиндър с вода (ако е солена още по добре)
Вдигаш вертикално с лебедката до горна мъртва точка. (до тук вместо 1000джаула се изразходват около 500джаула).След това пускаш тежеста и гравитацията ще свърши останалото 1250 джаула.
kd_dinev:
--- Цитат на: dmitarp в Март 23, 2023, 05:26:32 pm ---Пак те насочвам, че енергията е равна на силата по пътя. Съгласно вторият принцип на Нютон, пътя който ще измине топката за 5 секунди ще бъде 125 метра, умножено по силата е равно точно толкова колкото енергия има и в ускорената вече топка. Вторият принцип на Нютон е многократно проверен и той е безпогрешен на Земята, вярно не е универсален, но това не значи, че е грешен, включително е проверен и от мен, като ученик, и всеки ученик го е проверявал по време на експериментите по физика. С пособията, които притежаваше моето училище, се получаваше грешка, от порядъка на 20 процента, но това е съвсем обяснимо като се има предвид нашата непохватност.
--- Край на цитат ---
. Димитър съгласен съм с всяка една твоя дума в случая! Сега да видим същата тази сила от 100 Нютона приложена за време от 5 секунди но в посока вертикално нагоре каква енергия ще предаде на тялото с маса 10кг. Ами ще го издигне на 5 метра а потенциалната му енергия ще е 500 джаула. 12 500 срещу 500 джаула!!! Как ще го коментираш?
Bat_Vanko:
--- Цитат на: kd_dinev в Март 23, 2023, 09:23:14 pm ---Сега да видим същата тази сила от 100 Нютона приложена за време от 5 секунди но в посока вертикално нагоре каква енергия ще предаде на тялото с маса 10кг. Ами ще го издигне на 5 метра а потенциалната му енергия ще е 500 джаула. 12 500 срещу 500 джаула!!! Как ще го коментираш?
--- Край на цитат ---
НИКАКВА! Не за 5 сек, а за 5 години да я прилагаш пак няма да издигнеш тялото и с милиметър. Забравяш че тялото упражнява същата тази сила но в обратната посока на външната. Двете сили се неутрализират.
kd_dinev:
Ми добре бе Бат Ванко ще я приложим под някакъв ъгъл не вертикално нагоре. Просто тялото ще измине малко повече път. Това от гледна точка на използваната енергия какво значение има? Нали се сещаш че КПДто на простите механизми е максимум 1
.
epwpixieq-1:
--- Цитат на: kd_dinev в Март 23, 2023, 03:55:15 pm --- Според посочената от вас формула скоростта на топката ще е 50 м/сек, а кинетичната й енергия ще бъде 12 500 джаула.
--- Край на цитат ---
По коя формула посочена от мен? Дайте по подробно тук, че нещо съвсем изпуснах логиката ви. За вас каточели няма пункуации, точни изчисления и изписване на формули.
--- Цитат на: kd_dinev в Март 23, 2023, 03:55:15 pm ---първия принцип на термодинамиката, която гласи,че за да се появи някакво количество кинетична енергия трябва да изчезне точно определено количество топлинна енергия и обратно.
--- Край на цитат ---
Интересно, значи този физичен принцип действа по резличен начин, поне според вашата логика, когато тяло се издига над земята и когато се движи паралелно на нея, понеже вижате ли в единия случей се превръща едно количество енергия, а в другия друго, според вашата "логика" разбира се. Много избирателен физически принцип, не бях чувал за такъв. Това малко ми напомня на ротатиця в имагинарното пространсво, понеже там ротация на 90о дава нещо което релно не съществува, сигурен ли сте че не говорите за имагинарна енергия ;D
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия