Алтернативни енергоизточници > Теории, хипотези, физични опити

Сила и енергия-има ли неизяснени казуси?

<< < (280/351) > >>

Bat_Vanko:
kd_dinev ще трябва да разочаровам, тази твоя идея няма да проработи. Представи си същата схема като описаната от тебе по нагоре но завъртяна на 90 гр. Имаш топка с маса 10 кг издигната на 5 м височина. Пускаш я да пада свободно към земята под влияние на собствената си тежест. Силата която й действа е 100 N а ускорението 10 м/сек2. В началният момент топката има потенциална енергия 500 J и скорост 0 м/сек. След 1 сек топката е изминала разстояние 5 м и има скорост 10 м/сек. Има кинетична енергия е 500 J, но пък няма потенциална. Ако се абстрахираш от факта че тука говорим за горе/долу и ляво/дясно няма никаква разлика между двете схеми. Явно нещо пропускаме в схемата с двигателя, но на този принцип работят всички водноелектроцентрали и щеше да бъде идеално ако можеше да се върже изхода към входа на турбината и да изкараме КОП 4.

kd_dinev:
Бат Ванко не ме разочароваш и ти благодаря за детайлния анализ. Това което пропускаш е, че за да качи топката на 5 метра височина двигателя ще трябва да работи 5 секунди и ще изразходва 500 джаула енергия. Това е така защото му противодейства силата на тежестта. В хоризонтално направление няма противодействие и двигателя ще работи 1 секунда топката ще се ускори до 10 м/сек и ще има 500 джаула кинетична енергия. Използваната енергия от двигателя ще е 100 джаула. Мисля, че това е КОП 4.

epwpixieq-1:

--- Цитат на: kd_dinev в Март 23, 2023, 10:05:07 am ---В хоризонтално направление няма противодействие и двигателя ще работи 1 секунда топката ще се ускори до 10 м/сек и ще има 500 джаула кинетична енергия. Използваната енергия от двигателя ще е 100 джаула.

--- Край на цитат ---
Да направим лесено пресмятане на тази логика.

Тялото ( или топката ) има начална скорост от 0m/s и достига до крайна скорост (която замерваме) 10m/s. В това мисля няма спор. Въпроса е колко енергия е необходима за да се достигне до тази (крйна) скорост. Тоест изваждаме от крайната (на 1та седкуна, y=1) енергия на тялото, енергията която е имало в началния интервал на замерването (х=0) и така получаваме принадената енергия.
Еy,x = Ey - Ex= 1/2*m*102 - 1/2*m*02 = 1/2*10*100 = 500 J
Както вижда явно логиката която прилагате е грешна, понеже нямка как тези 400 J да се появят от нищото. В крайна сметка енергията, както предполагам и вие знаете, нито се материализира от нищото, нито изчезва в нищото, а само се преобразува.

Сега, при положение че приложете тези 100 N, за 5 секдунди, вместо за 1, нещата ще си дойдат на мястото, и тогава няма да имате тези несъвместимости които получавате. Времето на прилагане на една сила е много важен фактор, който някак си ви се губи на вас, а това всъщност ви е показано и при източника който следвате, в уравнение (73.3)

--- Цитат на: kd_dinev в Март 22, 2023, 10:15:04 am ---http://sci.vanyog.com/index.php?pid=73

--- Край на цитат ---
не ми е ясно как така ги намирате тези завоалирани в интернета източници  но както и да е, тези автори, както и много други, преписват от исторически установени източници. Лично на мен интегралната форма ми допада повече: https://en.wikipedia.org/wiki/Impulse_(physics) но това може да се каже е повече въпрос на вкус към нотацията отколкото логическия смисъл.

Интересното е обаче, незнам дали осъзнавате, че начина по който се използва "импулс", от източника които посочихте (а и принципно), е много по различен от начина по който вие използвате (или поне по който аз разбирам че вие го използвате) същия термин на страниците на тази тема.

kd_dinev:
Пикси явно не сте попадали на формулировката на първия принцип на термодинамиката, която гласи,че за да се появи някакво количество кинетична енергия трябва да изчезне точно определено количество топлинна енергия и обратно. Така че не се притеснявайте има от каква енергия да се осъществи преобразуването й при примера, който разглеждаме. И какво ще се промени ако силата действа 5 секунди вместо 1? Според посочената от вас формула скоростта на топката ще е 50 м/сек, а кинетичната й енергия ще бъде 12 500 джаула.

dmitarp:
Пак те насочвам, че енергията е равна на силата по пътя. Съгласно вторият принцип на Нютон, пътя който ще измине топката за 5 секунди ще бъде 125 метра, умножено по силата е равно точно толкова колкото енергия има и в ускорената вече топка. Вторият принцип на Нютон е многократно проверен и той е безпогрешен на Земята, вярно не е универсален, но това не значи, че е грешен, включително е проверен и от мен, като ученик, и всеки ученик го е проверявал по време на експериментите по физика. С  пособията, които притежаваше моето училище, се получаваше грешка, от порядъка на 20 процента, но това е съвсем обяснимо като се има предвид нашата непохватност.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия