Алтернативни енергоизточници > Теории, хипотези, физични опити
Сила и енергия-има ли неизяснени казуси?
kd_dinev:
.
kd_dinev:
Бат Ванко дефиницията за ват е такава не съм я измислил аз
Bat_Vanko:
kd_dinev, ти пак не можеш да схванеш за какво иде реч. Имаш топка с маса 10 кг НЕПОДВИЖНО поставена на земята и започваш да я дърпаш със сила 100 N вертикално нагоре (не надолу). Приеми че зенмото ускорение за по лесно е 10 м/сек2. Можеш ли сега да сметнеш къде ще се намира топката след 1 сек, след 1 час, след 1 ден?
Както вече казах "кашата е в главата ти".
epwpixieq-1:
--- Цитат на: kd_dinev в Март 21, 2023, 04:09:28 pm ---Дефиницията за Нютон гласи че сила един Нютон постоянно приложена към тяло с маса един килограм всяка секунда увеличава импулса на тялото с 1м/сек. Доста просто и проверимо. Прилагаш сила от 1 Нютон спрямо тяло с маса 1кг в продължение на 10сек и скоростта му ще нарасне до 10м/секч
--- Край на цитат ---
Явно че не е доста просто и проверимо иначе нямаше да го дискутираме. Дайте да видим къде четете тази дефиниция на Нютон, понеже дефиницията която аз чета, и по която логически се свърват изчисленията, нещо не казва така: https://en.wikipedia.org/wiki/Newton_(unit)
--- Цитат ---The newton (symbol: N) is the unit of force in the International System of Units (SI). It is defined as 1 kg⋅m/s2, the force which gives a mass of 1 kilogram an acceleration of 1 metre per second per second
--- Край на цитат ---
Забележете думичката която се използва ускорение, вие да виждате някъде в дефиницията да се говори за (начална или крайна) скорост? Надявам се да осъзнавате разликата между скорост и ускорение. Понеже няма как да придобиете скорост от 10m/s, за 10 секудни, без да имате постоянно ускорение от 1m/s2 всяка секудна, в продължение на 10 секунди. За да ускорите тяло от 1kg, което вече има скорост от 1m/s, до 2 m/s, са ви необходими 2N (както посочих в прогесията), а не 1N, както вие си мислите. Точно и затова не ви излизат изчисленията и постоянно си мислите че нещо стандартните сметки не излизат правилно, и има "импулсни" пропуски в познанията ни.
kd_dinev:
Добре Бат Ванко, прилагаме сила от 100 Нютона и топката остава неподвижна. Двигателя е с мощност 100 вата и всяка секунда дърпа 100 джаула които ти ще трябва да платиш но полезната работа ще е точно равна на нула. Нали така? Сега приложи тази сила в хоризонтално направление. За една секунда двигателя ще й предаде импулс от 10 м/сек. Ще си дръпнал сто джаула от мрежата но колко кинетична енергия ще си получил? Пикси втория закон на Нютон може да бъде записан и в импулсна форма където импулса на силата променя импулса на тялото върху което е приложена. По късно ще приложа линк. Аз имам идея за опитна постановка която ще потвърди или отхвърли идеята ми дори съм напреднал с реализацията й, но ми трябва помощ. Ако има някой колега който разполага с работилница в София или около нея и може да снима клипове и има желание да помогне...
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия