Алтернативни енергоизточници > Теории, хипотези, физични опити
Сила и енергия-има ли неизяснени казуси?
juliang:
А ако на люлката има двама души, единия от които влага сила докато люлката се движи в едната посока, а другия - когато люлката се движи в другата посока?
Водя ви към мисълта че няма значение кога точно ще влагате тази енергия - докато не пречите на люлката да осцилира (не прилагате сила противоположна на движението й в дадения момент), енергията която влагате винаги ще се добавя към енергията на люлката.
А ако не е люлка, а количка която се движи праволинейно... там ще важат абсолютно същите правила. И ако количката се движи по окръжност правилата ще са същите.
Не знам защо само осцилиращото движение ви е неразбираемо.
kd_dinev:
https://www.youtube.com/watch?v=dq5jbPoE_Cc
juliang:
--- Цитат на: kd_dinev в Февруари 04, 2023, 08:03:04 pm ---https://www.youtube.com/watch?v=dq5jbPoE_Cc
--- Край на цитат ---
Това ти го обяснявах преди няколко дни. Времето за което ракетата се гмурка е по-голямо от времето в което ракетата се издига, съответно силата която я дърпа надолу действа по-дълго време от същата сила, която я спира при издигането й нагоре.
kd_dinev:
Момчето от клипа ти показва съвсем ясно защо трябва да приложиш силата на двигателя в точно определен момент за да получиш максимален резултат. Точно в това се състои ефекта на Оберт и рязкото увеличение на амплитудата при резонанс. Не виждаш ли, че когато прилага силата когато ракетата е под ъгъл от 90 градуса и изстреля топчето нагоре скоростта й се увеличава и тя ще измине разстоянието за по малко време, което означава, че силата на притегляне ще й действа по краткотрайно и като резултат времето за гмуркане и изплуване ще се изравни и ефекта ще е никакъв. Което и се вижда на клипа де...
juliang:
Да. За максимален ефект от "краденето" силата трябва да се приложи в най-ниската точка. Тогава ще имаш най-дълго падане и най-кратко издигане (като време).
Но това важи само когато е намесена гравитацията - поне аз така го ... усещам. Трябва да откраднеш енергия от планетата. Не съм сигурен че ще важи за всякаква форма на осцилация.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия